Laptop vs. iPad/iPad2 za upokojence

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
A sta to dva prekaljena hekerja, ali pa bosta zdaj prvič v življenju "kompjujtor" vidla?

Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Oba sta brez izkušenj z računalniki. Zato tudi razmišljam o iPadu, ki se takoj zažene, ni prav veliko napak, ki bi jih bilo treba na daljavo popravljati itd.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Jaz sem imel priloznost uporabljati (no, predvsem nastavljati vse mogoce) iPad 2 en dan. Tega sranja ne bi privoscil nikomur, ki zeli nekaj resno narediti in ne isce le novega nacina za zabijanje casa, ce pa rabi podstavek za roze, pa kar. Dedek in babica najbrz ne rabita sminke za na sank poleg avto kljucev ?

Ne vem če "nekaj resno narediti" vključuje Skypanje, surfanje po internetu in pregledovanje kakih slik?

Citat:
Vceraj sem v eni od reklam, katere mecejo v nabiralnik, zasledil v eni od trgovin v okolici Ljubljane Fojitsu LifeBooka AH531. Racunalo ima vgrajen Celeron B800 procesor (1.5 GHz dvojedrnik Sandy Bridge arhitekture, torej najnovejse, kar se da dobiti), 15.6" ekran z LED backlight, 320 GB disk in 2 GB RAMa (tega je pametno se nekaj dokupiti, zdaj je najcenejsi kdajkoli, tako da to ni pretiran strosek). Ima tudi Wifi (b/g/n/), BT, citalec pomnilniskih kartic (od fotoaparatov) in DVD-RW. Dve pomankljivosti, kateri bi mene motili, sta glossy ekran (iPad ima isto) in odsotnost USB 3.0. Cena ? 299 EUR. Predvidevam, da garancije manj kot 1 leto sploh ne more biti. Pozor: racunalo je ocitno brez operacijskega sistema, saj ta ni omenjen v opisu !

Točno nekaj takega je alternativa - morda celo za 100€ več.

Citat:

medtem ko na racunalu lahko tipkas normalno kolikor hitro pac zmores z obema rokama hkrati), namestis lahko poljubne programe, ki so ti ze poznani, ni glupih omejitev pri prenasanju datotek (na iPadu je to cisto posebno dozivetje ...), itd. Tisti Celeron bo precej hitrejsi od kateregakoli Atoma in bi moral biti za normalno delo dovolj.

tipkanje bo v vsakem primeru svetlobno hitro
grin1.gif
poznani programi ne obstajajo (praktično nič izkušenj, oz. morda z wordom 2000)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Sorry, sem spregledal.

No,v tem primeru njune potrebe niti približno niso take kot potrebe našega hekerja Radirkota.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Ne vem če "nekaj resno narediti" vključuje Skypanje, surfanje po internetu in pregledovanje kakih slik?

Jaz si predstavljam, da bosta ali imela popolno averzijo do tehnologije ali pa se bosta navduseno zapodila v vse skupaj. Tisti prvi imajo probleme tudi z iPadom (sicer ga meni ne bi bilo treba nastavljati ... in potem se enkrat nastavljati, ker je zadeva sama sebe uspesno spremenila v opeko ob nalaganju updata, s katerim je kar naprej morila
bonk.gif
Meni se zdi zanimivo, da je racunalo bolj pri srcu tako neukim (nekaj so videli in vsaj to obvladajo, zato imajo raje racunalnik), kot meni. Po drugi strani poznam celega enega cloveka, ki mu je iPad vsec, uporablja pa ga za igranje Angry Birds. Tako ali tako vlaci s seboj prenosnik, ko gre za poslovne zadeve, tako da je tablica samo dodaten balast za zabijanje casa. Vsi ostali lastniki, ki jih je zacetno navdusenje nad drago igracko ze malo minilo, ga ne omenjajo vec, delajo pa z racunalnikom.

Citat:
Točno nekaj takega je alternativa - morda celo za 100€ več.

Najprej ga preizkusi, da ne narobe z njim se kaj drugega, kot zgornji pomisleki ... morda obstaja zelo dober razlog, da je tako neverjetno poceni.

Citat:
tipkanje bo v vsakem primeru svetlobno hitro
grin1.gif
poznani programi ne obstajajo (praktično nič izkušenj, oz. morda z wordom 2000)

Mislil sem tebi poznane programe, saj bos verjetno ti njun tech-support ne glede na to kaj izberes. Ce izberes nekaj poznanega, bos imel malo lazje delo, ko bo potrebno razlagati to in ono preko telefona.

Ce pa sta onadva ze prej delala z racunalniki, potem sploh ne vidim razloga zakaj bi imela tezave ... koncept PCja je bil leta 1999 povsem enak, kot 2011.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Lej, moja draga mati so stari 70 let in iz izkušenj ti povem, da boš imel najmanj dela, če jima boš naštelal laptopa. Kakšen iPad, ne ga srat, potem je že bolje Air od Appla.

Daj jima 17" laptop, nameči gor, kar rabita (Office, Skype...), zakleni mašino in amen. Dostop do My Documents in nič drugega.
Pa remote si naštelaj, da ne boš ves čas tam visel, verjemi.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Jaz sem kupil iPad in ga fotr, ki prej ni niti miške nikoli v rokah držal super uporablja. Bistveno bolje od vsakega laptopa in podobne krame, ker enostavno ne more nič zajebati. Lepo srfa, jasno je kako se kaj poveča, pomanjša, če kaj zafrkne pač pritisne kam drugam in opcije izginejo, če gre pa vse narobe pač pritisne home gumb in je spet na začetku. Ni boljšega.
Ni ga bolj naravnega načina upravljanja kot s prsti (vsaj dokler apple ne naredi možganskega vmesnika).

Za word pa dvomim, da bosta tastaredva kaj uporabljala. Pisanju dopisov, se vseeno ne boš mogel izogniti. :D

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Bolj ko razmišlja, bolj bi ti dal prav. Bom za štos mamo prosil, da naj se igra z iPadom en vikend, itak ma rada take igračke, da ji ni dolgčas. Me prav zanima, kaj bo rekla.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Za surfat je ql če ji naštimaš bookmarke, googlanje je že prevelik napor za tastare. :D

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Googlanje ni problem, imaš zgoraj desno vedno vnosno polje za Google iskanje, moja mati začne vsako browsanje na ta način, bookmarki so prevelika znanost
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Po novem lahko tudi govoriš v google. Sicer ne vem, kako dobro deluje za slovenske besede.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik Jurij pravi:
Googlanje ni problem, imaš zgoraj desno vedno vnosno polje za Google iskanje, moja mati začne vsako browsanje na ta način, bookmarki so prevelika znanost
smile-1.gif

A tako, jaz pa gledam zakaj tolk folka pride na moje spletne strani preko googla, s tem da vanj vpišejo točen url naslov. :D lol

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
težko se bo odločit
grin1.gif
na eni strani Apple hejterji, na drugi Apple loverji

bom si od kolega enkico sposodil, da se malo stestira, pa še moj laptop bom imel zraven, pa da vidim, kaj bi raje imela naj se sama odločita

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik Jurij pravi:
smile-1.gif

A tako, jaz pa gledam zakaj tolk folka pride na moje spletne strani preko googla, s tem da vanj vpišejo točen url naslov. :D lol
Podal si 100% natančen opis načina dela moje mame
smile-1.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik Jurij pravi:

Podal si 100% natančen opis načina dela moje mame
smile-1.gif

Ogromno folka tako dela
smile-1.gif
... Poleg tega jim je recimo zelo tezko narekovati URL , ki se ne zacne z "www" ... ker vedno tlacijo se to zraven...ceprav jim recimo reces, naj vpisejo ddv.inetis.com ali pa mail.google.com ...

13. jul 2011
2.677
626
113
Seveda, najbolje preizkusiti. Brez veze nekaj teoretizirati, ker onadva glede HW-ja razmšljata povsem drugače kot povprečen alter uporabnik.
Čisto možno, da jima bo bolj všeč laptop, zgolj zaradi večjega zaslona, ali pa zato, ker ga ima tudi ta in ta prijatelj...
Mogoče jima bo bolj všeč iPadova mobilnost...
Moji materi smo pred letom nabavili laptopa z win 7 in ji doslej še ni uspelo sesuti sistema ali pridelati kakega virusa.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
pe nekaj vprašanj - iPad 2, povezava s tvjem, kolkr imam v spominu apple promo videote je plug n play varjanta? kolk stane kabel?

Predvajanje xvidov na njem? Dropbox na njemu? (Da recimo jaz vržem v moj dropbox in lahko ona dva pogledata film doma, ali pa slike ali pa karkoli) Podnapisi z xvidom? - predvsem pa vse to skupaj v povezavi s predvajanjem prek tvja

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Filmi na iPadu samo z nalaganjem preko iTunes, kako to izgleda ne vem, ker se mi ni dalo s tem ukvarjat, vsekakor ne tako kot si si ti zamislil, da bi vtaknil film v Dropbox pri sebi, oni ga na iPadu povlekli, poklikali in pogledali na TV. Tu naletiš na slabe strani Applea, kar si oni niso zamislili ne dela, pa če se ustreliš, prilagodljivost je nična.
Ne vem če ima iCloud kakšno takšno rešitev, se še nisem kaj dosti poglabljal.

Kabel stane 30-40€, kot vsaka reč za Apple, na takih zadevah lepo služijo.

Drugače pa povezava na TV dela tako, da ga povežeš na HDMI vhod in vidiš na TVju kar vidiš na iPadu. Če ti uspe spravit vsebino do iPada, potem ti jo bo predvajal, za slike bi verjetno Dropbox še delal, za filme pa dvomim, mogoče če bi jih konvertiral v kakšen iPadu prijazen format, bi bilo treba malo poguglat.

Nazadnje urejeno:

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
OPlayer HD zna predvajati vse najbolj popularne zapise. Zna brati preko FTP ali windows share (samba), ali pa preneseš gor preko iTunes. Dropbox pa mislim da ne podpira.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Jurij pravi:
Kabel stane 30-40€, kot vsaka reč za Apple, na takih zadevah lepo služijo.

se da dobiti kaj neoriginalnega za manj? ker recimo HDMI kabel 3 metre me pride 10 eurov, ta je pa verjetno še samo 1 meter dolg
bonk.gif
videl sem, da se da dobit tud zunanji USB konektor (ebay 20€, morda kje ceneje?) ki pa ga konec koncev ne rabim, se da itak vse prek interneta prenest.