Je tukaj gor uporabnik, ki je sam spisal tak program in fura to na svoji bioklimatski pergoli, pa še kup enih dodatnih funcionalnosti ima, očitno se da.
Si me izzval. Jaz sem si pred nakupom ogledal pergolo pri VAG-u in zgleda zares fantastično (hvala za čas in prijaznost). Sam sem se sicer odločil za kompromis in vzel pergolo s pravokontno orientacijo lamel glede na steno (predvsem zaradi cene), čeprav je naša terasa točno na jugu. Podobne manevre sem zasledil po tujih forumih in načeloma so vsi zadovoljni. Nihče ne potoži, da odkar ima pergolo, živi v temi. Jaz še pozimi senčim (prej sem rolete spuščal), ker ne prenesem bleščanja nizkega sonca, poleg tega se pri nas odbija še od svetlih ploščic na terasi. Ne, hvala. Naj raje sveti po panelih in napaja TČ.
Da preidem k bistvu. Mene je zmotila nepraktičnost pravokotne orientacije lamel, saj se je potrebno igrati z daljincem, da si narediš senco (in da je čimbolj odprto). Zato sem si zadevo zavtomatiziral. V primeru vzporedne orientacije najbrž ne bi imel motivacije za kaj takega, saj bi poleti preprosto do konca odprl lamele (velja za primer, če se odpirajo z juga proti severu), pozimi pa jih, če želite loviti sonce, odprl za majhen kot. Jaz osebno za malo večji kot in bi raje lovil dvojni odboj sonca med lamelami oz. bolj difuzno svetlobo.
Pri nas se sedaj lamele obračajo povsem avtonomno, tako da daljinca že mesece nisem prijel v roke. V osnovi sem si zamislil 3 načine: pogled na nebo (lamele 90° - edina prednost pravokotne orientacije), senčenje (prilagajanje glede na položaj sonca) in sončenje (sledi poti sonca). Dela zelo lepo. Če smo zdoma, se aktivira način za počitnice in se zadeva ob prvi priliki zapre (bodisi ob sončnem zahodu ali ob prvem dežju) in ostane zaprta dokler ne zazna, da je nekdo spet doma. Dežni senzor je home-made, po dežju sistem počaka še pol urce in odpre lamele nazaj v položaj glede na izbrani način. Čeprav je to že skoraj dovolj, bom v kratkem dodal še način za samodejno izbiranje med omenjenimi tremi načini glede na trenutno vreme. Kot 90° je preferenca, če je pa sonce, je treba pač senčit. V kratkem razširim zadevo še na vse rolete (retrofit).