No pa še nekaj iz prve roke.
Sam sem lastnik Mondea 2.5 V6 in sem z njim zelo zadovoljen. Zanj sem se odločil na osnovi petih razlogov:
1 . tega primerjalnega testa: (BMW 320i, Ford Mondeo 2.5 V6, Volvo S60 2.4, VW Passat V5 )
http://www.auto-motor-und-spor...-v5-758490.html
2. Kot dve leti star (leta 2003) se je prodajal po polovični ceni. Takrat so vsi kupovali dizle (nizka cena dizla in visoka bencina, mene to ni motilo), je bila pa tudi druga alternativa laguna dizel, ki bi me pa še kako stala turbina in še kaj. Na srečo sem se takrat pravilno odločil.
3. Kubatura in moč motorja padeta ravno še v predzadnji razred za registracijo
4. Avto je bil kupljen v Sloveniji
5. servisna knjižica potrjena.
Pomankljivosti.
1. mogoče ima v spodnjih vrtljajih (pri speljevanju) malce premalo navora.
2. Včasih teče motor zelo mirno in tiho (tko daj je res mirno), Včasih pa imam občutek da je motor za kak decibel glasnejši (vsaj občutek je tak).
3. Kakšne dirkače bo motilo zelo zvezno pospeševanje (kar je pa meni všeč). Ni nekega butanja, čeprav doseže 100/uro v 8.5 sec.
Poraba. Če se nič ne pazi (s hitrimi pospeševanji) je kombinirano 12 litrov.
Zadnje leto, sem se nekoliko umiril (doživel nekja spletov okoliščin, ki se nebi dobro končale pri veliki brzini, ter kakšni posnetki na netu kako nekateri pacienti vozijo) in večinomna vozim po pravilih, tako da je sedaj poraba med 9 in 10 litrov, kljub temu da je vožnja v službo čez celo mesto (vedno fašem vsaj 3 rdeče semaforje), kjer je treba ustavit in čakat. Pogledaš jo lahko na
www.poraba.com (ozze)
Do sedaj na motorju nisem imel še nobenih problemov ima jih pa 190 000 km. So bili pa menjani že amortizerji, diski in štrihana vrata zaradi rje. Je pa ves čas redno servisiran na pooblaščenem servisu. Čaka pa ga tudi avtoklepar in ličar, ker je na treh koncih malo podrajsan.
Ima pa ta avto še en bombonček WEBASTO, ki ga vključiš na daljavo preko mobitela (vgradnja me je takrat prišla okrog 500.000,00 SITov).
Se pa bliža čas, ko ga bom zamenjal za kaj novejšega.
Pred tem avtom sem imel Mondea 1.8, z njim naredil 450000 km. Razlika napram 2.5 in 1.8 je bila kot noč in dan, sploh na avtocesti. Poraba je bila približno enaka z obema sem naredil približno 450 - 500 km s 50 litri (sedaj delam preko 600 km).