Kupec ne odjavi avta

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
Star avto sem prodal enemu okvirju za dele. V nedeljo sva sklenila pogodbo in dobil sem denar. Rekel je, da gre avto itak na jug in da ga bo, ko mu posljem overjeno pogodbo, takoj odjavi.
Odjavil ga še vedno ni. Kaj mi je storiti?
Vnaprej hvala.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.787
113
Poveš mu da ima 24 ur potem prijavis avto kot ukraden. In das ime in naslov policiji kdo ga je ukradel.
Za naslednjič pa veš da avto od tebe ne gre brez prepisa

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
razen parih duhovičenj, a ma kdo kaj konkretnega?
Prijava na policijo ne bo šla, saj sem dobil kupnino, tako da ga je tezko ukradel...

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.787
113
Avto je na tebe pisan in registriran. Kje je problem? Ga imaš doma? Nimaš torej je ukraden.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
146
63
Pojdi na tehnične preglede, prijavi da si izgubil reg. tablice ( napises tam izjavo na roke) , izgubil si tudi prometno, avto odjavis s prometa in to je to.

Ampak to ti nic ne pomaga, ker pisan bo še vedno na tebe, razn cestnino bos dobil nazaj in morebitno zavarovanje.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113
Nekaj omenjaš overjeno pogodbo, kaj je s tem? Sta se oba podpisala gor in je overjeno s strani uradnega organa? Domnevam da ne, ker ne moreš overit pogodbe enostransko ...

Sicer pa on nima kaj odjavljat vozila ker ga niti prijavil ni saj ga ti nisi prej odjavil; torej vozilo lahko odjaviš samo ti. Sedaj je problem ker "odjava" ki nebi pustila dolgotrjanih stroškov za zadnjega lastnika ne obstaja več, edina "zastonj" opcija je uničenje ali odjava na podlagi prodaje .. tega pa ti ne moreš več uredit, razen če ti pogodbo v prvem mojem odstavku štejejo za veljavno.

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
Pogodba je overjena. OVeri se samo podpis prodajalca, zato ni potrebno, da sta oba prisotna.

Prosim res, da se tukaj javljajo predvsem ljudje, ki o tem kaj vedo iz prakse, ne pa šank teoretiki.

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
hvala lost1, pogodbo sem overil. z vsem tem. Najprej bi rad rešil odjavo. Vse ostalo bomo reševali kasneje. morda tudi s kakšnim obiskom pri gospodu.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
146
63
Pogodba je overjena. OVeri se samo podpis prodajalca, zato ni potrebno, da sta oba prisotna.

Prosim res, da se tukaj javljajo predvsem ljudje, ki o tem kaj vedo iz prakse, ne pa šank teoretiki.

Brez zamere, ampak očitno si sebe mislil za šank teoretika? Namreč pogodbe se NE OVERJA.
Overi se samo pooblastilo da pooblaščaš nekoga drugega da v tvojem imenu proda avto komur hoče.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.140
4.118
113

Za prodat vozilo ne rabiš nobene overjene pogobe. Greš na šalter kjer se izvaja prepis skupaj s kupcem in z navadno pogodbo napisano na roke (ali pa brtez pa ti tam prodajo obrazec za par EUR) oba pokažeta svoje dokumente in je prepis urejen. Oz. ti odjaviš vozilo na podlagi kupoprodajne podogbe, kupec ga pa prijavi - s tem si ti rešen skrbi.

Kaj si ti overil ne vem. Ampak če imaš overjeno pogodbo zna zadoščat za odjavo vozilo .. pojdi na tehnične na šalter pa pokaži pogodbo. Je pa dvostranski posel potrebno overit tako da sta prisotna oba subjekta, zato mi je malo čudno kaj si ti overil!

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
Hm, daj si kaj preberi, preden teoretiziraš.
Overil sem kupo prodajno pogodbo, potrebna je le overitev podpisa prodajalca, ker se spreminja lastnik. Kupca se "overi", ko naredi prepis.

Na tehničnih bolj en drek vedo, vsaj na AMZS na Leskoškovi, so me kar na UE poslali. Zgodba je pa, da baje z izjavo, kje so tablice in prometna odjaviš avto.

Zaenkrat bo to dovolj. :)

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
146
63
Hm, overja se podpis. Na pogodbi, na pooblastilu, nima veze, ker se ne gleda vsebine dokumenta.
Več o tem tukaj: https://e-uprava.gov.si/podrocja/os...-lastnorocnih-podpisov-prepisov-in-kopij.html

Če pa na katerem področju nisem šank teoretik, je pa to tukaj. par poletij dela pri notarju med faksom vseeno neki pusti, pa čeprav je bilo to pred 15 leti. :)

Noben ti ne oporeka da si overil dokument, ampak težava je v tem kaj si ti overil, še huje je pa da verjames da delaš prav.

Prodaja vozila gre tako da morata obvezno ( razen * ) prodajalec in kupec na tehnične preglede, tam se avto odjavi s prometa in prepiše na novega lastnika. Če ga on registrira ali ne, ni tvoja stvar, saj je on lastnik.

* razen: prodajalec ni potreben poleg ko nekoga pooblasti z overjenim pooblastilom, lahko eno X osebo, lahko pa kar kupca. Kupec potem dela z vozilom kar hoče, vozi se vsak dan, ga proda komu hoče itd... saj si mu ti dal pooblastilo. Npr če on danes naredi z avtom nesrečo, boš ti plačnik tega oziroma tvoja zavarovalnica. Če on proda avto za dele nekam v srbijo, bos ti v SLO plačeval davek še 10 let, saj uradno gledano si ti lastnik vozila.

hint: ti si delal pred 15 leti nekaj kar eni delamo 15 let + , tako da trenutno vidim samo enega šank teoretika.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
146
63
Za prodat vozilo ne rabiš nobene overjene pogobe. Greš na šalter kjer se izvaja prepis skupaj s kupcem in z navadno pogodbo napisano na roke (ali pa brtez pa ti tam prodajo obrazec za par EUR) oba pokažeta svoje dokumente in je prepis urejen. Oz. ti odjaviš vozilo na podlagi kupoprodajne podogbe, kupec ga pa prijavi - s tem si ti rešen skrbi.

Kaj si ti overil ne vem. Ampak če imaš overjeno pogodbo zna zadoščat za odjavo vozilo .. pojdi na tehnične na šalter pa pokaži pogodbo. Je pa dvostranski posel potrebno overit tako da sta prisotna oba subjekta, zato mi je malo čudno kaj si ti overil!

Saj sploh avta ni prodal, on je le poolbastilo overil, ta "kupec" pa sedaj verjetno isce končnega kupca, ko ga bo našel, pa bo sklenil pogodbo med pablotom in novim kupcem. Veselica se pa bo začela ko bo novi kupec začel uveljavljati skrite napake, ki bo vse padlo na pablota.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.250
1.395
113

Nekaj ne razumem. Prodajalec prinese pogodbo s podpisi in ti overis podpis prodajalca, kot si zgoraj napisal. Kdo pa kjerkoli garantira, da je podpis kupca pravi?

Sicer nevem, ce ma ta overitev kak smisel. Ker se recimo tudi ara napise na list papirja s podatki obeh itd, pa velja na sodiscu kot dokaz.

Nevem kako bi ti overjen samo tvoj podpis kjerkoli pomagal. Ker ce ti prineses papir, je jasno, da si se podpisal in nisi sam sebi sral v zelje. Bolj smotrno bi bilo, da bi se overil podpid kupca. Razen ce je bilo misljeno, da on s to overitvijo tvojega podpisa prepise vozilo nase in potem odjavi. Ce to gre, nisem tu doma. Potem bi mozno, da slo, ker je overjen tvoj podpis in ti nisi zraven. Dvomim, da lahko ti sam, brez njegove prisotnosti in z overitvijo samo tvojega podpisa, karkoli naredis.