Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik aver pravi:
Morda sem res malo malo napisal. Zanima me predvsem glede "piksne", privijanja, odstranjevanja nepraznih..... Potrebujem pa predvsem za taborjenje za dve osebi
V osnovi imaš že prej omenjeni stari campingazov 206 (v 1001 izvedbi), ki je na svetu prisoten že vsaj 30 let. Sam imam recimo kuhalnik tega formata star cca. 20 let in deluje BP. Prednosti so predvsem v dostopnosti (povsod po svetu dobiš) in ceni kartuš (1 EUR na kartušo) in pa nizka cena samega kuhalnika. Večina teh kuhalnikov je modularnih in se jih lahko z dodatki spremeni tudi v luč. Kartuša drži okoli 2h na polnem plinu. Slabost tega sistema je kot sem omenil sistem namestitve kartuše, ki deluje po principu prebijanja (kartušo se mora "objet" z gorilnikom, zato imajo vsi ti sistemi tudi podstavek), načeloma nizka moč (tam do 1500W), majhna kartuša (lahko tudi prednost) ...
Drugi sistem, ki obstaja so pa kartuše z ventilom oz. navojem. Tam imaš cenejše variante potem take, da šobo samo naviješ na kartušo in stvar funkiconira. Prednost tega sistema je enostavna uporaba in pa večina jih omogoča, da kartušo ločiš od gorilnika četudi ni prazna. Zaradi drugačnega priklopa so ti gorilniki lahko tudi večjih moči. Slabost so pa manj standardne kartuše, posledično so drage in pa niso tako razširjene. Zdej meni se zdi predvsem cena velik problem teh kuhalnikov, ker je res BZ dat za 500g plina 10 EUR ker za ta denar raje jem v restavraciji!
Na splošno je bilo pa že omenjeno, poglej kako je kuhalnik stabilen (sploh računaj da ga nikoli nimaš na trdi podlagi, zato večje noge = bolje). Obvezno mora imet vetrno zaščito! Samovžig ni tako pomemben (ogenj že dobiš kje). Glej tudi stabilnost in prilagodljivost "kuhališča" (recimo na vseh poceni kuhalnikih ni šans da ti stoji gor ene teflonska ponev, se prevaga ali zaradi slabih nožic ali pa zaradi preozkega kuhališča).
Aja na splošno karkoli boš izbral bi ti priporočal campingazov gorilnik ker so nekako najbolj razširjeni, kvaliteta pa ni vprašljiva.