Kuhalnik

aver

Pripravnik
9. jun 2008
441
12
18
Pozdravljeni,

prvič kupujem prenosni plinski kuhalnik. Zanima me predvsem kako varni so?

Primer Campingaz TWISTER PLUS oz. Coleman F1 SPIRIT

Hvala

Lp

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Kako to misliš "kako varni so"?
Piksne plina ne bo razneslo, če to misliš. Nevarno je edino, da se ti prevrne in se poliješ s kropom. Ali pa, da sredi suhe trave v vetru prižgeš ogenj in greš malo naokoli pogledat za gobami.
grims-1.gif

Pač narediš stabilni podstavek, dosti placa okol, na gorilnik pa postaviš primerno posodo in mešaš razmeram primerno. S takim kuhalnikom se da kuhat tudi v šotoru, če je zunaj mraz, snežni metež ali dež. Tam paziš, da plamen ne zajame spalke, ker pol te zebe ponoč.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Še nekaj bi dodal: Iz tvojega izbora bi jaz vzel Twister plus, ker ima piezo vžigalnik in ne rabiš s sabo trogat še šibic ali fajrcajga (ok, če kadiš, pol maš to itak s sabo
smile-1.gif
).
Vžigalnik na samem gorilcu je fajn, ker lahko prižgeš ogenj brez da bi, v primeru dežja, z mokrimi rokami vžigal moker vžigalnik.
edit: Dodatni +: zanj dobiš piksne plina kjerkoli. Za coleman ne, ker ima specialni nastavek.

Sicer bi pa jaz vzel tole : ima vse (električni vžig, zaščito pred vetrom, zaščito piksne in širok podstavek). Seveda je pomembno, za kaj to rabiš? Si sam ali boš kuhal za družino? Štopaš, alpinizem, kolesarstvo, avto kampranje? (To je pomembno zaradi teže in predvsem zaradi volumna).

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.212
4.189
113
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Sicer bi pa jaz vzel tole : ima vse (električni vžig, zaščito pred vetrom, zaščito piksne in širok podstavek). Seveda je pomembno, za kaj to rabiš? Si sam ali boš kuhal za družino? Štopaš, alpinizem, kolesarstvo, avto kampranje? (To je pomembno zaradi teže in predvsem zaradi volumna).

Tole je klasika predvsem zaradi 206 kartuš, ki jih dobiš povsod in so poceni (recimo pri nas dobiš na petrolu neke petrolove piksne ki so kopija 206k za male pare). Če dosti rabiš kuhalnik ni kaj razmišljat, tole je najbolj sigurna varianta. Slabost je pa da kartuše nimajo ventila ampak jih potisna igla kuhalnika prebije. Ko enkrat daš kartušo gor jo moraš porabit, ker če jo odstraniš bo (s)puščala.

aver

Pripravnik
9. jun 2008
441
12
18
Morda sem res malo malo napisal. Zanima me predvsem glede "piksne", privijanja, odstranjevanja nepraznih..... Potrebujem pa predvsem za taborjenje za dve osebi
smile-1.gif

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
to je res za silo; traja in traja, da voda zavre...
pomaga če malo ogradiš, da ne pride toliko vetra zraven;

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Za tisti moj predlog so piksne tok majhne, da je vseeno, če jo pustiš gor na koharčku - tudi na pol polno sneto bi moral nekam požokati. Itak jo pa sprazniš po dveh dneh (zajtrk, kosilo, večerja - če ne kuhaš menija s tremi opcijami
grin1.gif
).
Za dva je mislim da ta varianta optimalna.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.212
4.189
113
Citat:
Uporabnik aver pravi:
Morda sem res malo malo napisal. Zanima me predvsem glede "piksne", privijanja, odstranjevanja nepraznih..... Potrebujem pa predvsem za taborjenje za dve osebi
smile-1.gif

V osnovi imaš že prej omenjeni stari campingazov 206 (v 1001 izvedbi), ki je na svetu prisoten že vsaj 30 let. Sam imam recimo kuhalnik tega formata star cca. 20 let in deluje BP. Prednosti so predvsem v dostopnosti (povsod po svetu dobiš) in ceni kartuš (1 EUR na kartušo) in pa nizka cena samega kuhalnika. Večina teh kuhalnikov je modularnih in se jih lahko z dodatki spremeni tudi v luč. Kartuša drži okoli 2h na polnem plinu. Slabost tega sistema je kot sem omenil sistem namestitve kartuše, ki deluje po principu prebijanja (kartušo se mora "objet" z gorilnikom, zato imajo vsi ti sistemi tudi podstavek), načeloma nizka moč (tam do 1500W), majhna kartuša (lahko tudi prednost) ...

Drugi sistem, ki obstaja so pa kartuše z ventilom oz. navojem. Tam imaš cenejše variante potem take, da šobo samo naviješ na kartušo in stvar funkiconira. Prednost tega sistema je enostavna uporaba in pa večina jih omogoča, da kartušo ločiš od gorilnika četudi ni prazna. Zaradi drugačnega priklopa so ti gorilniki lahko tudi večjih moči. Slabost so pa manj standardne kartuše, posledično so drage in pa niso tako razširjene. Zdej meni se zdi predvsem cena velik problem teh kuhalnikov, ker je res BZ dat za 500g plina 10 EUR ker za ta denar raje jem v restavraciji!
zmaga.gif

Na splošno je bilo pa že omenjeno, poglej kako je kuhalnik stabilen (sploh računaj da ga nikoli nimaš na trdi podlagi, zato večje noge = bolje). Obvezno mora imet vetrno zaščito! Samovžig ni tako pomemben (ogenj že dobiš kje). Glej tudi stabilnost in prilagodljivost "kuhališča" (recimo na vseh poceni kuhalnikih ni šans da ti stoji gor ene teflonska ponev, se prevaga ali zaradi slabih nožic ali pa zaradi preozkega kuhališča).

Aja na splošno karkoli boš izbral bi ti priporočal campingazov gorilnik ker so nekako najbolj razširjeni, kvaliteta pa ni vprašljiva.

aver

Pripravnik
9. jun 2008
441
12
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik aver pravi:
smile-1.gif

V osnovi imaš že prej omenjeni stari campingazov 206 (v 1001 izvedbi), ki je na svetu prisoten že vsaj 30 let. Sam imam recimo kuhalnik tega formata star cca. 20 let in deluje BP. Prednosti so predvsem v dostopnosti (povsod po svetu dobiš) in ceni kartuš (1 EUR na kartušo) in pa nizka cena samega kuhalnika. Večina teh kuhalnikov je modularnih in se jih lahko z dodatki spremeni tudi v luč. Kartuša drži okoli 2h na polnem plinu. Slabost tega sistema je kot sem omenil sistem namestitve kartuše, ki deluje po principu prebijanja (kartušo se mora "objet" z gorilnikom, zato imajo vsi ti sistemi tudi podstavek), načeloma nizka moč (tam do 1500W), majhna kartuša (lahko tudi prednost) ...

Drugi sistem, ki obstaja so pa kartuše z ventilom oz. navojem. Tam imaš cenejše variante potem take, da šobo samo naviješ na kartušo in stvar funkiconira. Prednost tega sistema je enostavna uporaba in pa večina jih omogoča, da kartušo ločiš od gorilnika četudi ni prazna. Zaradi drugačnega priklopa so ti gorilniki lahko tudi večjih moči. Slabost so pa manj standardne kartuše, posledično so drage in pa niso tako razširjene. Zdej meni se zdi predvsem cena velik problem teh kuhalnikov, ker je res BZ dat za 500g plina 10 EUR ker za ta denar raje jem v restavraciji!
zmaga.gif

Na splošno je bilo pa že omenjeno, poglej kako je kuhalnik stabilen (sploh računaj da ga nikoli nimaš na trdi podlagi, zato večje noge = bolje). Obvezno mora imet vetrno zaščito! Samovžig ni tako pomemben (ogenj že dobiš kje). Glej tudi stabilnost in prilagodljivost "kuhališča" (recimo na vseh poceni kuhalnikih ni šans da ti stoji gor ene teflonska ponev, se prevaga ali zaradi slabih nožic ali pa zaradi preozkega kuhališča).

Aja na splošno karkoli boš izbral bi ti priporočal campingazov gorilnik ker so nekako najbolj razširjeni, kvaliteta pa ni vprašljiva.

Kartuše z ventilom imajo vgrajen ventil v sami kartuši? Se potem morda splača vzeti model Campingaz Bivouac?

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Tale zgleda kar ok, tudi moč je kr dost velika. Kartušo boš pa spraznil cirka v istem času, kot tamalo, le da boš, jasno več lahko skuhal.
Lej, to so zdaj že itak take nianse, da ni važn, kaj vzameš. Glej le na to, da ne bo kake extra spešul kartuše, ki jo nikjer ne boš dobil.
In ja, kartuše z ventilom imajo ventil in lahko gorilc snameš dol.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.212
4.189
113
Ni ravno ventil je samo zapora pred izpuščanjem!
grin1.gif

Serija Bivouac ni ravno "portable" zgleda pa precej robustno in je verjetno precej stabilna, na enake kartuše delujejo tudi manjši gorilniki (že omenjeni Twister). Najbolje da primeš v roke en tak kuhalnik pa pogledaš kako ti ustreza, tako dobiš še največ občutka za pravo stvar.

Če recimo kolesariš oz. hodiš po svetu z nahrtnikom potem je najbolje vzet kako manjšo stvar. Tu je recimo Twister dobra stvar ker je velik kot škatla kondomov in ga imaš lahko vedno s sabo, kartušo pa kupiš pri lokalcih (oz. imaš eno vedno s sabo). Fora teh gorilnikov s kartušami je tudi da lahko uporabljaš različne in pač če greš za en dan nekam vzameš najmanjšo, če pa kampiraš cel teden vzameš pa največjo.

Anyway če kampiraš z avtom, poglej za kakšnim pravim gorilnikom ker tile majhni so samo za silo.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Kup neki pocen pa ne komplicirat. Tiste bombe za odvit so se men obnesele ko sem v hribih enkrat bivakiral. Zjutraj je bilo tako mrzlo, da nisem mogel skuhat. Plin je bil namreč tekoč! Od takrat naprej vzamem sabo v spalno vrečo še plinsko piksno. Drgače mam pa za prostituirat po kampih tudi jaz en čist navaden gorilnik.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Kot alpinist sem/smo v svojih casih na veliko uporabljali klasicen primus multifuel in 300g kartušo propan-butana (pod pritiskom!)za varjenje, ki sem jih kupoval v bivšem tehnounionu. Poceni, veliko energije, samo paziti si moral, da nisi "stopil" kuhalnika. Tele kartuse, ki jih prodajajo v pohodniskih trgovinah so obliz na rano. Za kamp so dobre ampak tam si tudi hitreje in bolj ucinkovito pomagas, ce kar ogenj zakuris.