Kriza in recesija

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.975
6.866
113
pri taščici
Čudi me, da prihaja do pomanjkanja putra, ko pa je Tina, punca od Robija, na jutro slovenskega zajtrka preračunala koliko ton proizvedemo masla in medu, in da je to čist preveč za nas in naše zdravje. A je noben več ne upošteva ali kaj je zdaj to, krucifiks. :)
Čudi me, da prihaja do pomanjkanja putra, ko pa je Tina, punca od Robija, na jutro slovenskega zajtrka preračunala koliko ton proizvedemo masla in medu, in da je to čist preveč za nas in naše zdravje. A je noben več ne upošteva ali kaj je zdaj to, krucifiks. :)
Tegovci so začel upoštevat.
Sicer pa mami dela maslo po nekem cudnem postopku, kjer je koncni izdelek trd ko "kamen".
 
In pol jih veliko kupuje, ker pečejo, mal pa še na zalogo, ker preberejo novico z Nemčije.
Pa imaš prazne police
švabi ogromno masla predelajo v butteroil, tj brezvodno maslo, katerega potem fino naprej prodajajo ali pa ga uporabljajo v industriji. Tako da prav hudo jim ni. Je pa res da butteroil je obup za domačo rabo in kot tak ni ravno primeren, margarina nekje konkurenca maslu pa tud ni nek presežek.

razne maščobe ( palmina in podobno) pa majo svojevrsten okus, tu je potem še cena pa še dobavljivost je vprašljiva
 
  • Všeč mi je
Reactions: brane_new

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.975
6.866
113
pri taščici
Prvic slišim da bi se maščoba zmanjševala. Vsaj pred leti je bila odkupna cena mleka pogojevana tudi s % maščobe. Visji ko je bil % , visja cena.
Mascoba v mleku je nekhe med 4 in 5%.
 

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.834
3.440
113
Glede na članek, da se delež maščob v mleku zmanjšuje, me zanima, kakšen delež maščob je bil (na vaši kmetiji) pred 10. leti in kakšen pred letom 2000. Mogoče veš, oz. ali je na podobni ravni ali res pada?
Šele sedaj vidim, da sem zajebal v zapisu. Maščob je 4,53, plačane so sicer samo do 4,20, ostalo podariš gratis.
Beljakovin pa je 3,69.

Drugače pa neke velike razlike ni, zmeraj se maščobe gibljejo nekje tukaj, kot so, seveda pa je marsikaj odvisno od tega kakšno kvalitetno krmo daješ živalim in koliko ter kakšne dodatke, ker vse to precej precej stane. Zdaj sem jim začel še pivske tropine dodajati, kar sveže, kolikor jih lahko dobim.

Je pa čisto možno, da bolezen modrega jezika vpliva na vsebnost maščob v mleku in potem zaradi tega vsebnost pada, verjetno pa se tudi število živali zmanjšuje, glede na to, da smo v eu konstantno na udaru raznih "zelenih" idej in projektov.

Ravno včeraj sem se pogovarjal s šoferjem cisterne. Te dni mleko vozijo na Sicilijo. Na vem, ali Italjani nimajo več krav in ga je v Sloveniji še zmeraj viška ali kje je fora, da se vozi tako daleč.