Ne vem, kake vinograde imate nekateri (oziroma, kaj si predstavljate, da vinograd je - to ni brajda), ampak pri nas je vrsta široka vsaj 2,4 metra in se rogovi nikamor ne zapletajo. Razen tega v vinogradu pogosto niti ni količkov. So samo trte. Hodiš po vrsti in "navigiraš" koso med trte. Sredino seveda obdelamo prej s traktorskim mulčerjem, pas za kosit je širok kakih 40 cm, kosim z obeh strani, hodim s hitrostjo med 1 in 2 km / h. Če kaka travica kje ostane, se seveda ne sekiram. Trta zaradi tega ne crkne.
Glede tresljajev: gre za tresljaje motorja. Tisto rahlo nadležno sranje, za katerega prvih par ur misliš, da ga skoraj ni.
Kose v nobenem primeru ne nosiš. Tisto z rogovi lahko uravnotežim v nulo in visi na rami, potem pa rabim nekaj njutnov sile, da jo usmerjam levo desno, gor, dol. Enoročajne ne morem tako natančno uravnotežiti, oziroma mora biti telo nekoliko zasukano, desna roka malo pokrčena, leva bolj iztegnjena. Ni fajn za dalj časa. Še najbolj sem moral nositi koso, ko sem imel sposojeno neko nahrbtno alpino. Tam me je motilo, ker glave nisem mogel uravnotežiti na pasu in jo je bilo dejansko treba z levo roko držati tudi gor.
Gotovo pa ima vsak sistem svoje prednosti in slabosti. Kdor išče novo reč, je najbolje, da nekje poskusi kositi na podobnem terenu in približno toliko časa, kot bo imel lastne košnje.