Koseški bajer

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Drugače, kot recimo "zdrava" kmečka pamet, ko otroka povozi 50 let star tip s traktorjem, ko pade otrok s traktorja dol, ko pade v silos, pa je obkrožen s samimi odraslimi s precej življenja za sabo...?

Nehajmo pretiravat. Sprehodili so se po ledu, verjetno je otrok želel malo podrsat in so pač šli, drugače si ne predstavljam, da bi odrasel za svojo zabavo šel hodit po ledu, ker sploh ni preprosto. Zdelo se jima je varno in pač ni bilo. Napaka, ki jo bosta plačala z dobrim prehladom in na srečo brez drugih posledic, razen, da otrok verjetno ne bo prvak v drsanju ali hokejist.

Greš na igrišče z otrokom in se gre ujsat, tudi prej preveriš vsak vijak in ali zdrži tvojo težo preden se mali gor usede? Pa se isto lahko kaj zalomi, otrok pade na glavo in imaš invalida. Ljudje delajo napake vsak dan, ene so hujše kot druge, ene neumne, ene pa čista posledica "napačne akcije na napačnem mestu". In taki kot ti ste potem blazno pametni, ker ti nikoli ne narediš nobene neumnosti.

Evo, ena normalna izjava med poplavo nikoli zmotljivih in na vse vplivajočih pol-bog pametnjakovičev. Nikoli ne moreš vsega predvidet in vedet, še manj pa bit stalno "neoporečen". Pretekle izkušnje niso nobena garancija za deterministično prihodnost.
Z izgubo sočutja smo slabši od živali.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.333
7.388
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Otroci so marsikdaj bolj pametni kot mi. Nekateri to vcasi spoznamo, nekateri nimajo te srece.
Apollo8 ne poznam postopkov in ooreme resevanja v takih primerih zato ne bom prevec pameten. Bi pa po trebuhu(komolcih) verjetno suha prisla nazaj na obalo (skupaj s ponesrecenci) in hitreje kot pa na tak nacin. Sem prevec pameten? Dobro je to, da sta imela na obali se pomoc. Ne pomeni to da bi vsi skupaj utonili, ampak bi se pa resevanje naibrz se bolj zavleklo.

Ko ravno sprasujes: Ja prevec pameten si. Pa ni nobene negativne konotacije v mojem komentarju, samo dejansko pametujes o necem precej preprostem.

Napisal si: dobro da sta imela pomoc na kopnem. Da imata pomoc na kopnem sta vedela v trenutku ko sta stopila na led. Ker so se skupaj pripeljali v istem kamionu.

Ko sta videla, da sta dva ze v vodi (ker se je udrl led pod njima), je bilo jasno, da bosta slej ali prej tudi sama v vodi. Kako si ti prisel do zakljucka, da bi po trebuhu suha prisla tja in nazaj mi pa ni jasno. Ob upostevanju teze samega resevalca in sile, ki se ustvari na robu, ko bi ga vlekel ven. Ne gre.

jello

Guru
22. sep 2008
10.275
3.911
113
Pa Presneto, hokejsko palco okol obrneš in začneš tolčt. Al pa se usedeš na breg in s peto (s klino na drsalki) parkrat užgeš, vidiš da si 3 cm globoko in ni nič. Natakneš še drugo drsalko in gasa. Če vidiš da je gor že 100 ljudi in se nihče ne utaplja ti tega ni treba delat. Če pa je led še junfr (se vidi da še nihče ni drsal gor) pa počakaš da gre kdo drug prvi gor.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
dej se mal umir. Napisal sem samo, da se na centimetre ne moreš zanašat, ker nikol ne veš kolk je debel, razen takrat, ko je že počen. No, tvoja varianta, da imaš zraven vso hokejsko opremo je mal ....... . Tudi debelina ledu ni povsod enaka. V vednost. !!
Ja, počakaš, da gre drug gor, pa se spet v krogu vrtimo.

jello

Guru
22. sep 2008
10.275
3.911
113
Sem čist miren. Drsalke palca in pak ni vsa hokejska oprema in če pogledam lokalni bajer ima to ssabo 3/4 folka na ledu. Sicer pa ja, imaš prav, samo mal je razlika al si na 100m x 20m bajerju al pa na bohinjskem jezeru. Pa en lokalec ponavadi točno ve kdaj je dovolj, kot pa nekdo ki ga slučajno prinese mimo.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.810
561
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Gasilca sta tudi pogumno zakorakala dokler se jima ni vdrlo. Adrenalina vcasih malo prevec, pa premalo "vaje" na ledu najbrz.

Pogumno sigurno, ampak tud neumno. Šla sta en za drugim proti ponesrečencu. Tako se jim je pod lastno težo led še prej udru.

Oba se motita. Gasilca sta v obleki za v vodo in jasno je, da bosta slej ali prej v vodi. Pac hodis dokler gre potem pa dalje. V tem primeru znanost izvajat je zapravljanje casa...
To pa ni res. Normalno da sta bila v "obleki za vodo" (kakšna naj bi to bila??), ampak vseeno se ne hodi skupaj po ledu. To je pri usposabljanjih zmeraj povdarjeno, kakšna je hoja po ledu. Čim bolj narazen, leže, varovan.... itd. Tretji je prišel po vseh pravilih!!
To si pa zdej tako povedal, kot da lahko streljaš po policajih, sej imajo neprobojca na seb
evil.gif

Tukaj se je šlo za minute. Možakar je bil cca 15 minut v vodi in bi bil kmalu pod njo.
Obleka je specialka taka prava za ledeno mrzlo vodo zdržiš kar nekaj časa lahko v njej cena ene 1500€ problem je pač v tem da ko si v vodi moraš led razbijat da greš lahko naprej kar pa vzame čas in energijo in sta pač šla peš dokler se ni vdrl led in to sta vedela, da se nekje bo zato sta bila tudi skupaj, da gresta potem lažje naprej beri en tolče led in potem se čez čas zamenjata. Sreča v nesreči je da se tako pozno vdrlo pa da ni velika površina. Tisto narazen pa drži za civile, ki nimajo takšnih oblek in pomoči iz kopnega.
Blejsko jezero je recimo že problem zato imajo tudi Hovercraft za take primere.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.333
7.388
113
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Gasilca sta tudi pogumno zakorakala dokler se jima ni vdrlo. Adrenalina vcasih malo prevec, pa premalo "vaje" na ledu najbrz.

Pogumno sigurno, ampak tud neumno. Šla sta en za drugim proti ponesrečencu. Tako se jim je pod lastno težo led še prej udru.

Oba se motita. Gasilca sta v obleki za v vodo in jasno je, da bosta slej ali prej v vodi. Pac hodis dokler gre potem pa dalje. V tem primeru znanost izvajat je zapravljanje casa...
To pa ni res. Normalno da sta bila v "obleki za vodo" (kakšna naj bi to bila??), ampak vseeno se ne hodi skupaj po ledu. To je pri usposabljanjih zmeraj povdarjeno, kakšna je hoja po ledu. Čim bolj narazen, leže, varovan.... itd. Tretji je prišel po vseh pravilih!!
To si pa zdej tako povedal, kot da lahko streljaš po policajih, sej imajo neprobojca na seb
evil.gif

Sem ze v odgovoru hanziju napisal da je neumno pricakovati, da bosta suha nazaj prisla.

Cakaj ti zdaj tu predavas o usposabljanjih hkrati pa me sprasujes kaksna bi naj bila obleka za vodo? Npr, suha potapljaska, lahko namenska za resevanje iz vode... Ce bos pogledal posnetek se enkrat bos videl da je prvi kamion namensko vozilo GBL za resevanje iz vode. GBL ima v izmeni tudi stalno doloceno stevilo potapljacev tako da dvomim da je bil v rangu 20km tam naokrog kdo bolj usposobljen za to resevanje.

Primerjava s policisti bi bila na mestu, ce ne bi bilo dejstva, da je IMHO nemogoce izvlect cloveka oz ga nalozit na resevalno dilo brez da bi sam sel v vodo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
led mora imet cca 10 cm debeline, pa si varen
Ja, če hočeš skakati po njemu.
wink-1.gif

5cm je dovolj za normalno hojo. Jasno enega človeka, ne cele skupine. Problem pri taki debelini je, da je komot na nakšnem koncu manj kot 5cm, potem pa imaš problem
evil.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

evil.gif

Sem ze v odgovoru hanziju napisal da je neumno pricakovati, da bosta suha nazaj prisla.

Cakaj ti zdaj tu predavas o usposabljanjih hkrati pa me sprasujes kaksna bi naj bila obleka za vodo? Npr, suha potapljaska, lahko namenska za resevanje iz vode... Ce bos pogledal posnetek se enkrat bos videl da je prvi kamion namensko vozilo GBL za resevanje iz vode. GBL ima v izmeni tudi stalno doloceno stevilo potapljacev tako da dvomim da je bil v rangu 20km tam naokrog kdo bolj usposobljen za to resevanje.

Primerjava s policisti bi bila na mestu, ce ne bi bilo dejstva, da je IMHO nemogoce izvlect cloveka oz ga nalozit na resevalno dilo brez da bi sam sel v vodo.

Dejansko se da človeka dobit ven, ne da bi se zmočil, ampak bistveno težje. Sploh pa tu ni imelo smisla, da bi preveč pazila, ker je bil cilj samo da čimprej prideta tja in človeka ven dobita in ne, da ne padeta še ona dva v vodo. Se mu poda lojtro in se ga ven potegne iz razdalje.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
ksz

Jebes usposabljanje, zadosti casa so imali iz Gasilskega doma do bajerja, da bi na alterju vprasali kako in kaj.
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

na tv pa izpostavijo, kdo je odgovoren?
smile-1.gif

aja fop tv

norci hodijo po ledu pa se sprašujejo, kdo je nor

ni blo table?...

smo že kot v ZDA

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:

Lej, ne bom komentiral preveč, da ne boste mislili, da fante reševalce kritiziram. Kar ni res. Vsaka jim čast.
Ne sprašujem te, kakšna obleka je za reševanje. Potapljaška je menda idealna. Kakšna je bila ta, ki so jo imeli fantje ne vem točno. Mogoče je za kopanje......... mogoče ni ..... in ni zdaj pomembno. Bil sem tudi sam na nekih usposabljanjih in v takšnih primerih so nam rekli, da se po ledu premika ločeno, po možnosti leže, kakšno varovanje...... lestev, veja, vrv (oz reševalna/varovalna oprema).... Verjamem pa, da dela adrenalin in želja da se človeka čim prej spravi iz vode.
Gasilsko vozilo (kamion). ki se je pripeljalo ni namenjeno samo reševanje iz vode. Je pa seveda vsebovalo neke stvari za takšno reševanje. Ja, verjamem in sem prepričan, da bolj usposobljenih ekip v okolici vseeno ni.

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Ksz
Res smo že ZDA, kjer morajo vsako sranje napisat, če ne je folk zmeden. Tako beremo po medijih zadeve kot so: ne puščajte otrok v pregretih avtomobilih, toplo se oblecite za Silvestrovo, zdaj bodo morali dodat še - ne hodite po ledu, če je 10 stopinj.
rolleyes-1.gif

Še večji poden pa je: kdo je odgovoren, da je folk padel v napol pomrznjeno jezero???
priden.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.104
16.305
113
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
In, da se tebi zdi normalno, da otrok, ki je prepuščen sam sebi na ledu pade v vodo (zakaj je bil sam, kaj je delal tam,...??), ne zdi se ti pa normalno, da pade vanj družina, ki so pač skupno naredili napako...
smirk-1.gif

Ne zdi se mi normalno, se mi pa zdi bolj verjetno, da bo čez pretanek led padel otrok, ki je nekam sam zalutal po zaslugi očitno neodgovornih staršev (če izvzamemo igro otrok, kjer pač zabluzijo po svoje), kot pa skupina odraslih, ki bi morali znati malce bolje oceniti situacijo.

Primerjava preverjanja vijakov na igralih, ki so vzdrževana s tankim ledom, ki se je formiral v zgolj par dneh, nato pa ga je konkretno topilo sonce in spomladanske temperature, se mi ne zdi na mestu.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.810
561
113
42
povsod malo
@lanos
GBL ima namensko vozilo Kličejo ga VOZ 16 staro je pa cca 10 let za reševanje ob/na/iz vode/ledu. Ne pozabit, da ima Ljubljana z okolico kar nekaj vode od Ljubljanice, Save, Rakitne... mislim, da pokrivajo še zbiljsko jezero.
Pelje se mislim da 6 gasilcev no 4 so za reševanje, ki so opremijo med vožnjo.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.707
6.475
113
Za obleko so na vaji povedali, da omogoča vsaj eno uro dela v zamrznjeni vodi. Na telovniku je sicer pisalo Palm Rescue 800.