Nekako zaporedno. Topla voda direkt do pip. Peč bi pa dogrevala kotel do nekje 50 stopinj, iz kotla bi se tudi jemala toplota za talno gretje...Ne razumem kako bi kombiniral pretočno peč in zalogovnik s kolektorji.
Tri mojstri so mi svetovali da "bojler" do 40L - raje nič.
KSZ
Ali se torej splača vzeti plinski kondenzacijski z malim bojlerjem notri ali ne? Topla voda bo deloma v zalogovniku (kolektorji), ostalo peč. Tko na prvo roko bi rekel, da ne. Ker pri pretočnem ali bojlerju ti mora priti voda do pipe. Edino na začetku jo je nekaj tople v bojlerju, ki jo drugače sproti segreješ. in ni igub bojlerja.
Pa vsi predlagajo okol 24 kW peči, pri talnem in potrebi po sanitarni pa bi 11 kW (za preboj dimnika čez steno bajte), ob majhni omejitvi pri ektremu, bila čisto zadosti. ALi ne?
Letos bom 35 let starega Junkersa (ki še vedno brezhibno deluje, a je žal v primerjavi z novimi precej neekonomičen) menjal z novim. Gledam nekaj opcij.. Bosch (Junkers) 7000i in Viessman Vitodens 222-W, oba naj bi ustrezala pogojem za subvencijo.
Ima kdo od vas katrero od omenjenih naprav in izkušnje?
Za dodatni bojler (sedaj je potreben, saj ob hkratni uporabi dveh tušev temperatura niha) še nisem prepričan, ali je ob novejših sistemih potreben s praktičnega vidika, ne zaradi izgube nekaj litrov mrzle vode.
Da malo nadaljujem s temo: odločil sem se za Plinarno Maribor (PM), Vaillant ecoTEC exclusive - https://www.vaillant.si/uporabniki/produkti/plinska-kondenzacijska-naprava-ecotec-exclusive-71.html brez vgrajenega bojlerja, zato pa s povečanim izmenjevalcem in pretokom vode - tako so mi predlagali trije mojstri - se pa zavedam omejitev. Peč ima vgrajen internetni modul, dodatno še notranja komanda in zunanji senzor, da z lahkoto dosežemo A+. Cena je cca 15% nižja od drugega najnižjega + dodatnih 5% v primeru vezave na triletni odjem plina - tu pa nastane smešna situacija: cena plina je pri PM namreč skoraj 25% višja (nova akcija: 0,2771 KWh brez dajatev) kot pri Gen-i (0,02339 KWh); ko sem pogledal triletno porabo (hvala za internetno statistiko mojega ODO) je le ta bila 1.879 m3 plina kar je enako 20.002,14 KWh, torej 467,85 € (Gen-i) VS 554,26 € (PM). A prav računam?
Viessmannu bi se jaz izognil, še ne po 4 letih nam je odletela krmilna elektronika - strošek 350€ in je po pogovoru s serviserjem je to kar normalna praksa pri tej firmiLetos bom 35 let starega Junkersa (ki še vedno brezhibno deluje, a je žal v primerjavi z novimi precej neekonomičen) menjal z novim. Gledam nekaj opcij.. Bosch (Junkers) 7000i in Viessman Vitodens 222-W, oba naj bi ustrezala pogojem za subvencijo.
Ima kdo od vas katrero od omenjenih naprav in izkušnje?
Za dodatni bojler (sedaj je potreben, saj ob hkratni uporabi dveh tušev temperatura niha) še nisem prepričan, ali je ob novejših sistemih potreben s praktičnega vidika, ne zaradi izgube nekaj litrov mrzle vode.
Koliko imajo sedaj garancije?Na koncu smo vgradili Viessmann Vitodens 222F s 100-litrskim zalogovnikom sanitarne vode. Kako se bo obneslo, bom videl predvsem naslednjo sezono, montaža in nekajdnevno delovanje sta brezhibna. Montaža je presenetljivo plug&play (če odštejem nove napeljave in delno rušenje zidu), nastavitev peči je praktično samodejna.
Gola enota 3200€ brez DDV. Garancije je dve oz. pet let s pogodbo o vzdrževanju. Izvajalec pa Sanitar iz Lj.Cena peči in ponudnik?
Pa koliko kvadratov ogrevaš?