Končno zavijanje desno pri rdeči?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Malo se motiš.
Poznamo dve različni zeleni puščici na semaforju.
1. zelena puščica na črni podlagi - to je ta, ki ti dovoljuje zavijanje desno, če ne oviraš nikogar na cesti na katero zavijaš. Ta se uporablja kot dopolnilni svetlobni znak in je desno od zelene luči na glavnem semaforju.
2. Črna puščica na zeleni podlagi, ta pa je na glavnem semaforju kadar so različni semaforji za posamezne smeri oziroma razvrstilne pasove v križišču. Kadar se uporablja tak semafor imata tudi rdeča in rumena na sredi črno puščico.

Nova tabla nadomešča prvo varianto.

Ne motim se, le opisal nisem tako natančno kot ti (kdaj je osvetljena puščica in kdaj ozadje). Pa še tretja varianta obstaja (zeleno ozadje, črna puščica, desno od klasične zelene, brez vseh 3 luči, le zelena. Ko je prižgana, ni možnosti križanja z drugimi udeleženci.
Te variante ki jo bo zamenjal nov znak v bistvu še nisem videl pri nas, vsaj spomnim se ne. Samo zelena za desno, a da ni križanja, pa jih je kar nekaj.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Malo se motiš.
1. zelena puščica na črni podlagi - to je ta, ki ti dovoljuje zavijanje desno, če ne oviraš nikogar na cesti na katero zavijaš. Ta se uporablja kot dopolnilni svetlobni znak in je desno od zelene luči na glavnem semaforju.
2. Črna puščica na zeleni podlagi, ta pa je na glavnem semaforju kadar so različni semaforji za posamezne smeri oziroma razvrstilne pasove v križišču. Kadar se uporablja tak semafor imata tudi rdeča in rumena na sredi črno puščico.

Ne motim se, le opisal nisem tako natančno kot ti (kdaj je osvetljena puščica in kdaj ozadje). Pa še tretja varianta obstaja (zeleno ozadje, črna puščica, desno od klasične zelene, brez vseh 3 luči, le zelena. Ko je prižgana, ni možnosti križanja z drugimi udeleženci.
Te variante ki jo bo zamenjal nov znak v bistvu še nisem videl pri nas, vsaj spomnim se ne. Samo zelena za desno, a da ni križanja, pa jih je kar nekaj.

Včasih je veljalo da zelena puščica pomeni prosto pot, torej da ti noben ne križa poti. Ampak že dolgo nisem teh zakonov bral, lahko da so kaj spremenili vendar dvomim.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Pri nas načeloma velja, da zelena pač pomeni, da lahko pelješ.
In bilokaj drugačnega je idiotizem na kubik.
Kaj sledi? Vijolična, ki na parne dneve pomeni "lahko pelješ", na neparne pa "moraš brisalce vklopit"? Razen ob praznikih?
tongue-1.gif

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Zakon (ZPrCP) ne omenja razlike za zeleno puščico glede na ozadje/ospredje.
Niti rdeče s puščico ne omenja.
No ja, a je kdo presenečen?
A vsaj kaki podzakonski akt to ureja?

Aha, baje še veljajo določeni odstavki člena 119 iz starega ZVCP, tile (ki tudi ne poznajo razlike med "zelena puščica na črnem" in "črna puščica na zelenem"):

Citat:

(1) Naprave za dajanje svetlobnih prometnih znakov so namenjene urejanju:

– prometa vozil – semaforji za vozila in semaforji za tirna vozila;

– prometa pešcev – semaforji za pešce;

– prometa na prehodu ceste čez železniško progo – svetlobni prometni znak na prehodu ceste čez železniško progo.

(2) Svetlobni prometni znaki za urejanje prometa vozil na križišču, razen rumene utripajoče luči, razveljavijo pomen prometnih znakov, s katerimi je urejena prednost vozil na tem križišču.

(3) Na semaforju za vozila je rdeča luč zgoraj, v sredini je rumena in spodaj zelena. Na semaforju, ki je nameščen horizontalno, si z leve proti desni strani sledijo rdeča, rumena in zelena luč. Luči na semaforju so lahko tudi v obliki barvne puščice na črni podlagi ali črne puščice na barvni podlagi.

(4) Luči na semaforju za vozila se prižigajo v naslednjem zaporedju: rdeča, rdeča in rumena, zelena, rumena in ponovno rdeča. Delovanje semaforjev, dopolnilnih svetlobnih znakov, rumene luči v obliki puščice in svetlobnih znakov za pešce na križišču mora biti medsebojno usklajeno tako, da zagotavlja varen in tekoč promet.

(5) Semaforju za vozila je lahko dodan dopolnilni svetlobni znak v obliki zelene puščice. Ta znak mora biti glede na smer puščice nameščen na ustrezni strani semaforja ob zeleni luči.

(9) Če je prometnih pasov več, se lahko za vsak posamezen pas ali smer vožnje uporabi poseben semafor. V takem primeru morajo biti luči na vseh semaforjih v obliki puščice iz tretjega odstavka tega člena.

(10) Če so svetlobni znaki namenjeni le pešcem ali kolesarjem, mora biti to označeno s simbolom pešca ali kolesarja.

(14) Luči na napravah za dajanje svetlobnih prometnih znakov ne smejo biti utripajoče, razen rdečih utripajočih luči na svetlobnem znaku na prehodu ceste čez železniško progo in rumene utripajoče luči.

Zanimivo, ta odstavek 99. člena ZPrCP:

(2) Rumena luč v obliki puščice, ki je postavljena pri izhodu s križišča, obvešča voznike, ki so na križišču in zavijajo levo, da se je za vozila, ki prihajajo z nasprotne strani, na semaforju že prižgala rdeča luč in da lahko nadaljujejo vožnjo in zapustijo križišče.

Je identičen (ali sem spregledal kako vejico?) temu odstavku iz 119. člena ZVCP:

(7) Rumena luč v obliki puščice, ki je postavljena pri izhodu s križišča, obvešča voznike, ki so na križišču in zavijajo levo, da se je za vozila, ki prihajajo z nasprotne strani, na semaforju že prižgala rdeča luč in da lahko nadaljujejo vožnjo in zapustijo križišče.

A niso mogli podobno kot za zgoraj naštete odstavke preprosto napisat, da še dalje veljajo tastari?

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
ksz

a dejansko obstaja križišče, kjer imaš dodatno zeleno puščico za zavijanje, pa ti lahko kdo pravilno pripelje po cesti na katero zavijaš?

hipnotik

Pripravnik
22. mar 2009
567
0
16
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Malo se motiš.

Ta dodatna zelena puščica ni osvetljena in je postavljena desno od zelene luči kot navadna tabla.
Vsaj tako je v Nemčij.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Naj vrze kamen prvi...

Jaz redno uporabljam taktiko zavijanja desno pri rdeci luci ze od leta 98 dalje, ko sem dobil izpit, ker se mi zdi cisto naravno, in tudi nic skregano z zdravo kmecko pametjo, ker pospesujem pretocnost krizisca, ce nikogar ne ogrozam. Vendar samo zgodaj zjutraj ali pozno zvecer, ko je prometa precej manj, da ovcke ne bi prevec beeeeekale ob taksnem zlocinskem dejanju. Pa nisem nabasal se nobenega. Niti policaja, ali pa se je obrnil stran in ne vem...

blackberry

Pripravnik
29. jul 2008
409
0
16
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Naj vrze kamen prvi...

Jaz redno uporabljam taktiko zavijanja desno pri rdeci luci ze od leta 98 dalje, ko sem dobil izpit, ker se mi zdi cisto naravno, in tudi nic skregano z zdravo kmecko pametjo, ker pospesujem pretocnost krizisca, ce nikogar ne ogrozam. Vendar samo zgodaj zjutraj ali pozno zvecer, ko je prometa precej manj, da ovcke ne bi prevec beeeeekale ob taksnem zlocinskem dejanju. Pa nisem nabasal se nobenega. Niti policaja, ali pa se je obrnil stran in ne vem...

Tudi sam se poslužujem podobnega, seveda, ko to dopušča čas in kraj.

Ne govorim o normalno motorično sposobnih voznikih, ampak o blondinkah na telefonu, slepih penzionerjih, zamišljenih mamicah z tečnim otrokom na zadnjem sedežu...

Black

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
hehe

upam da se bo končno dalo zavijati desno ob rdeči, sploh v primeru ko pridem v KR od rondoja Mercator do semaforiziranega odcepa za Qlandio...ko imam jaz rdečo imajo zeleno uni z moje desne, levo pa sploh nobene ceste ni
smile-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.508
10.735
113
prvo desno, potem pa še malo levo, en za tabo, bo pa kar ravno vsekal. Zanimivo bo :S

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.809
639
113
Je kaj novega glede zavijanja desno pri rdeči luči? Sprašujem, ker je včeraj en stric pred mano zavil desno pri rdeči, kot da ni semaforja:)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.935
6.977
113
Enako lahko jaz vprašam, če je kaj novega pri rdeči in naravnost, marsikdaj namreč opazim, da ljudje kr peljejo, čeprav se preklopi iz rumene na rdečo.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.878
107
63
štajerska
izgleda, da so tudi ukinili uporabo smerokazov
včeraj je namreč pred mano vozila avtošola in je več krat spremenila smer ( zavijanje levo in desno ) in niso uporablali smerokazov
tudi ogledal se menda več ne uporablja, ker je instruktor kar potegnil volan na moj vozni pas, ne da bi se prepričal sli je prost ali ne.
verjetno je to novo pravilo, zadnji naj pazi kaj dela sprednji....

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Enako lahko jaz vprašam, če je kaj novega pri rdeči in naravnost, marsikdaj namreč opazim, da ljudje kr peljejo, čeprav se preklopi iz rumene na rdečo.
To delajo iz protesta, ker so ukinili utripajočo zeleno.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.935
6.977
113
No, pa da ne bo kdo mislil, da so samo vozniki takšni...peščci tudi skačejo vse povprek skozi rdečo luč.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.128
12
38
Mene tudi zanima, ce je ze v veljavi ta ureditev, sem naletel ze na par posameznikov, ki veselo zavijajo desno v rdeco.