"za zelo občasno, je po moje dovolj kvaliteten bicikl za cca 350-400€(recimo celotna oprema Shimano ACERA).
Če se večinoma voziš po asfaltu vzemi treking kolo z večjimi in manj grobimi gumami. "
Mislim, kakšne bedarije pa po teh kolesarskih forumih berem, ne morem verjet. Naj mi nekdo prosim argumentira zakaj bi za zelo občasno vožnjo rabil kolo za 350-400€??? Wtf
Pa ne pametovat prosim, da so komponente preveč cenene in menjalnik razštelan in da če kupiš dražjega je servis že vključen v ceno ipd.
Res se strinjam, da ti glede velikosti kolesa in izbire primernega za strankine potrebe najbolje svetuje strokovnjak...
Sam imam kolo za 100€ z dvojnim vzmetenjem, spredaj mehaničnimi diski in 21prestav. Res ni "cutting edge" in ima 3 kg več od alu kolesa za 1000€, se pa z njim čisto spodobno, brez kakršnihkoli težav peljem tudi 50 km daleč, kar mi je kot rekreativcu več kot dovolj.
Edino kar opažam, da pri teh poceni kolesih res slabo delajo, so ležaji koles in zato pač niso primerna za zelo dolge vožnje oz. ne nudijo takega udobja kot kolesa z dobrimi ležaji.
Kolo imam dve leti in brez kakršnihkoli težav in okvar dela, pa se peljem kar malo več kot do trgovine, mogoče 1000 km letno. Imam pa znanca s kolesom za 1000€, ki ga je v pol leta že vsaj 2x popravljal, pa še naletel na popolnoma neprofesionalen odnos "profesionalcev" iz ene od zgoraj omenjenih trgovin. Seveda je to samo en nesrečen primer, ampak hočem povedat, da ne gre kar tako pavšalizirat. In če nekdo prevozi tedensko nekaj 100km, še ne more reči, da je zato, kolo, ki njemu ne ustreza zanič...
Lepo vas prosim, bicikl naštelat in poservisirat osnovne stvari kot je menjalnik ipd., če tega ne znaš, potem mogoče bolje da tako "sofisticiran stroj" raje ne uporabljaš. Kaj to bi naj bil razlog, da kupim 3-5x dražje kolo, da ne bom rabil nastavit menjalnika? In si s tem prihranil strošek 25€, če sem že sam tako nesposoben, da si tega ne morem urediti sam? Kam je šla logika takim svetovalcem, se tudi sprašujem. Ok, nočem nikogar prizadeti, samo za malo se mi pa zdi, da bi zdaj vsak, ki se vsede 1x letno na kolo rabil vsaj takega za 300€.