Kolo - kaksna velikost

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Pojdi v hervis pa probaj vse velikosti tako je najbolje da vidiš kateri ti res odgovarja. KAtera velikost mislim. Potem greš na bolha.com pa kupiš eno dobro rabljeno kolo, ga pelješ na servis in imaš super kolo za malo denarja
smile-1.gif

najslabša varianta.
in kako bo v hervisu vedel kater mu najbol paše?
predvidevam da nima kj dost pojma o kolesih, zato naj se odpravi v kolesarsko trgovini kjer mu bo prodajalec svetoval glede vsega (velikosti, oprema, kakšno kolo izbrati,...)
in kaj takega bo v hervisu težko izvedel

Bolje je da gre v trgovino in proba katera velikost mu odgovarja kot pa da računa na internetu a ni
bonk.gif

in kako v hervisu izveš katera velikost ti ustreza????

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.092
2.879
113
Citat:
Uporabnik Shaban pravi:
Če se odločiš za rabljen kolo ti lahko posredujem tel.št od možakarja ki je ti bo poservisiru kolo za drobiž
wink-1.gif

seveda na ZS.
Pa tud nove dele ti nabavi z dobrim rabatom, se splača vrjem.
Je pa iz LJ.

Daj meni prosim tel. od možakarja na ZS, ker imam en rabljen bicikel, ki ga nekaj časa nisem vozil, sedaj bi ga pa za punco malo v red spravil.
nahrung002.gif

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Mogoče tako da se vsedeš gor in pelješ?

v trgovini se res lahko normalno pelješ ja. pa najbrž lohk še balanco pa zic naštimaš ane.
se sploh ne čudim da ljudje kupujejo napačne/prevelike bicikle...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:

v trgovini se res lahko normalno pelješ ja. pa najbrž lohk še balanco pa zic naštimaš ane.

Bolje to kot pa kupiti nekaj izračunanega preko interneta
bonk.gif

Sicer mi pa povej kje lahko vzameš kolo in se pelješ 50 kilometrov da ga sprobaš ? Me res zanima
smirk-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.128
6.952
113
pri taščici
Za avtorjevo velikost 190 sem skoraj preprican da bo vse kar bo manjse od 23" pri trekingu premajhno. Jaz imam 23" pa imam zic skoraj do kraja ven. Res da imam malo daljse noge ampak....
Je pa to moj drugi bicikel v "odrasli dobi". Prvega sem kupil 21" in sem ga po dveh letih prodal ker je bil premajhen absolutno. Ker nabavna cena ni bila visdoka, in sem z njim naredil skoraj 5kkm tudi zguba ni bila velika.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:

Bolje to kot pa kupiti nekaj izračunanega preko interneta
bonk.gif

Sicer mi pa povej kje lahko vzameš kolo in se pelješ 50 kilometrov da ga sprobaš ? Me res zanima
smirk-1.gif

a sem kje to napisal?
v pravi kolesarski trgovini ti bo prodajalec povedal katero velikost moraš vzet.
ja, izračun na internetu ti bo bolje 'povedal' kot tisto sedenje na kolesu v trgovini

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.051
455
83
tam ko se terc po tori rola
Kar kurjo kožo dobim, ko berem ''ne nasedajte zvenečim znamkam''.. V imenih, kot so Scott, Gary Fisher, GT, Specialized,... se skrivajo dolgoletne izkušnje, tradicija, raziskave in testiranja. Zakaj ne bi zaupali ljudem, ki vso svojo energijo in delo posvečajo napredku in iskanju novih rešitev? Raje recimo ''ne nasedajte nizkim cenam''. Najbolj enostaven trik za zaslužek je, da na (pod)povprečen okvir vstaviš menjalnik zvenečega imena (na primer Deore XTR) in kolo prodaš malo pod ceno konkurence.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Na Trek-a si pozabil
smile-1.gif

drugače pa greš do specializiranih trgovin na preizkusno vožnjo. Nekaterim sede en drugim drug
smile-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
softi mode ON:

idi polegdat v Culta - mjao fajn robo in svetuti znajo

Zdaj pa resno.

Poglej to (res čisto naključno izbrano), da dobiš občutek oz vsaj približno predstavo kakšno velikost okvirja potrebuješ (sama višina deda ni dovolj - je treba vsaj vedeti kolko ma lufta od jajc pa do poda
tongue-1.gif
- pa kako dolge prste - ups - roke in hrbet ma). Kar čem povedati - sama višina okvirja ni edino merilo - igra celotna geometrija.
Na koncu pa ne prideš mimo tega, da se boš moral vsesti na kolo in probati (sicer za "parkrat na leto" ni lih treba zganjati teatra in doktorirati iz izbora - samo če pa fejst fališ ti lahko še tistih par voženj pobere veselje, ali pa tistih "parkrat" rata redno).

pa da veš, da se nisi niti malo zmotil. ampak ne bom bil pameten. kolesa sem fural vedno, sam starejši ko si, bolj opažaš nepravilnost izbire. pri višini kot jo ima on je treba kar pazit.

pa poglejva. imam gorca, največji okvir kar jih je bilo, ni bil kupljen v hervisu, ampak v priznani kolesarski trgovini. pa je z leti šel v mirovanje zaradi bolečin v križu in ramenskem obroču. za hec sem ga peljal do culta in vprašal, ali mi anredite ta kolo vozen, ali mi prodajte drugega. verjel ali ne so rekli vozen bo, ne rabiš drugega. seveda so prej nekaj merili itd..zamenjal je par komponent in rekel to bo to. naš bi bil malenkost boljši, ker je geometrija tako in tako, ampak ne pa 500€ boljši.

čez par mesecev sem šel po specialko. rad bi imel, kaj imam lahko. me je premeril alala in dal kolo..tole bo. sem bil skeptim, malo, neufdobno..ampak gre k šus.

in pdobno je še z drugimi.

zdej pa
si potapljač. a plavutke kupiš v hervisu
si plavalec, plavalna očala kušiš v hervisu

in a veš kaj je fora culta..sestavijo ti po želji in če ne znaš to izkoristit..pač tvoj problem.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
OK - da malo omilim oz. popravim - s "softi mode" sem hotel poudariti, da brez obiska neke resne (kar še ne pomeni, da je to Cult
tongue-1.gif
) specializirane kolesarske trgovine zelo težko izbereš "primerno" kolo (vsaj začetniki).

Softi - a ti v Lohatec ali v Lavrico zahajaš v Culta? Ker če prihajaš na Notranjsko se oglasi - dam za
nahrung002.gif

BTW - sam furam Scotta Genius 50 - sicer 7 let starega - se mi pa lušta novega - in to vsaj 30tko - sam ceeeenaaaa
bonk.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.908
113
fak kak komplicirate. kupi xl, oz 21 col, vse kar ni balance skart iz hervisa bo ok za 5x letno.
case closed

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
ne-ne-1.gif

Kompliciranje se bo zacelo, ko bodo vprasanja carbon al alu, sram als deore, diski al V-brake.

Glede plascev pa se bo verjetno v sosednji temi do nakupa tega pecikla ze razresilo.