Kolo - kaksna velikost

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Malo gledam za novim kolesom.. trenutni je kar premajhen zame. Kaksno velikost kolesa se priporoca za cca 190 velikega? Kakor gledam so velikosti 26 col? Potrebujem pa nekaj za parkrat na leto.. malo asvalta malo brezpotja. Nic dragega
smile-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Pojdi v hervis pa probaj vse velikosti tako je najbolje da vidiš kateri ti res odgovarja. KAtera velikost mislim. Potem greš na bolha.com pa kupiš eno dobro rabljeno kolo, ga pelješ na servis in imaš super kolo za malo denarja
smile-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
softi mode ON:

idi polegdat v Culta - mjao fajn robo in svetuti znajo

Zdaj pa resno.

Poglej to (res čisto naključno izbrano), da dobiš občutek oz vsaj približno predstavo kakšno velikost okvirja potrebuješ (sama višina deda ni dovolj - je treba vsaj vedeti kolko ma lufta od jajc pa do poda
tongue-1.gif
- pa kako dolge prste - ups - roke in hrbet ma). Kar čem povedati - sama višina okvirja ni edino merilo - igra celotna geometrija.
Na koncu pa ne prideš mimo tega, da se boš moral vsesti na kolo in probati (sicer za "parkrat na leto" ni lih treba zganjati teatra in doktorirati iz izbora - samo če pa fejst fališ ti lahko še tistih par voženj pobere veselje, ali pa tistih "parkrat" rata redno).

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
samo če pa fejst fališ ti lahko še tistih par voženj pobere veselje, ali pa tistih "parkrat" rata redno

Evo, ravno to.. Poleg tega, da je trenutno kolo premajhno ima se presneto trd sedez in me po parih minutah boli vse od riti do jajc
d055.gif
Zato se raje niti ne usedem nanj.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
samo če pa fejst fališ ti lahko še tistih par voženj pobere veselje, ali pa tistih "parkrat" rata redno

Evo, ravno to.. Poleg tega, da je trenutno kolo premajhno ima se presneto trd sedez in me po parih minutah boli vse od riti do jajc
d055.gif

Rit se ti utrdi po enem tednu ali dveh....

no pri kolesarjenu, pri ostalem nimam izkušenj.
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

d055.gif

1. napačen nagib zica
2. napačna geometrija okvrija
3. "premehka" rit (neutrjena - da ne bo nesporazuma) - saj mene na začetku sezona tudi boli za pop1iditi

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.051
455
83
tam ko se terc po tori rola
Za višino 190 cm bi rekel 20'' ali 21''. Jaz imam pri 176 cm velikost okvirja 19'' in je zakon. Najbolje, da greš v kolesarsko trgovino (prav kolesarsko, na da samo prodajajo kolesa) in ti bodo svetovali. Potem si lahko še malo pomagaš z drugo fajfo in naklonom sedeža.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.082
1.038
113
Glede velikosti je najprej treba vedet kakšen bicikl misliš kupit,
-gorsko, treking, cestno, ..... ?????
Pri vsakem od naštetih so dugačne mere, ki niso primerljive......eni imajo v colah drugi v cm, ....pa še proizvajalci med sabo niso enotni.....skratka nepoznavalca lahko to zmede in zavede pri nakupu.

Poleg tega govoriš o: parkrat na leto in o brezpotju...........nekako mi to dvoje ne gre skupaj.....

priporočam branje:
http://www.kgkvolja.si/izbira_opreme.htm

priporočam nakup v specializirani trgovini, tudi tam ti lahko prodajo cenovno ugodno kolo, čeprav je morda nekaj 10€ dražje od Hervisa, Intersporta,....., je nasvet lahko zlata vreden.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Pojdi v hervis pa probaj vse velikosti tako je najbolje da vidiš kateri ti res odgovarja. KAtera velikost mislim. Potem greš na bolha.com pa kupiš eno dobro rabljeno kolo, ga pelješ na servis in imaš super kolo za malo denarja
smile-1.gif

najslabša varianta.
in kako bo v hervisu vedel kater mu najbol paše?
predvidevam da nima kj dost pojma o kolesih, zato naj se odpravi v kolesarsko trgovini kjer mu bo prodajalec svetoval glede vsega (velikosti, oprema, kakšno kolo izbrati,...)
in kaj takega bo v hervisu težko izvedel

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

d055.gif

glej, dobri zici so vsi trdi!
res pa je da morš znjim naredit vsaj par turc da se navadiš.
ok, do trgovine pa nazaj pa mal po mestu, tud če imaš kakšnega osnovnega-mehkega

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.051
455
83
tam ko se terc po tori rola
Nekaj je treba vedeti. Za uporabo parkrat letno, večinoma asfalt.. bo kolo iz Hervisa ali Intersporta v redu. Če pa bo uporaba skoraj vsakodnevna (če padeš not..), pa ti toplo priporočam nakup v kolesarski trgovini. Dekle je kupilo kolo v Sport2000 (ali kaj je že tisto v sklopu Spara), nenastavljen menjalnik, itd... Ga je treba peljati na nulti servis 25 km stran.. itd. Jaz pa sem svojega kupil pri Gorkotu, mi ga je pripravil v nulo. Servis.. v okviru garancije mi je menjal glavni ležaj (v pol leta 5800 kilometrov, skoraj ni mogel verjeti). Še sedaj, po enajstih letih, mi ga je škoda menjati, ker dela, kot je treba. Ne vem, če bi kolo neznane znamke (samo menjalnik Deore, ostalo cenene komponente) vzdržalo moje spuste po gozdnih poteh (Rogla- Lovrenška jezera-Ribniška koča-Kope). Mi ni žal niti centa, pa sem takrat bil malo skeptičen, da sem ga preplačal. Zdaj vem, da sem kupil pametno. In naslednji bajk bo spet pri Gorkotu kupljen. Oziroma, v kolesarski trgovini.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
ksz: sem sel prejle do kolesa in sem malo nastavil sedez - priznam, nisem vedel, da se ga da
smile-1.gif
- in je malenkost boljse. Hvala za nasvete, ampak kot je receno. Ne bom kolesaril vsak dan, ampak res zelo obcasno. Rad bi samo nekaj vecjega, ker na trenutnem kolen ne stegnem pri najnizji poziciji pedala.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.082
1.038
113
za zelo občasno, je po moje dovolj kvaliteten bicikl za cca 350-400€(recimo celotna oprema Shimano ACERA).
Če se večinoma voziš po asfaltu vzemi treking kolo z večjimi in manj grobimi gumami.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
smile-1.gif

najslabša varianta.
in kako bo v hervisu vedel kater mu najbol paše?
predvidevam da nima kj dost pojma o kolesih, zato naj se odpravi v kolesarsko trgovini kjer mu bo prodajalec svetoval glede vsega (velikosti, oprema, kakšno kolo izbrati,...)
in kaj takega bo v hervisu težko izvedel

Bolje je da gre v trgovino in proba katera velikost mu odgovarja kot pa da računa na internetu a ni
bonk.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.128
6.952
113
pri taščici
Sam imam pri 185 cm visino okvirja 58 (23"?)ali nekaj takega. Sicer imam neke posebne okoliscine pri voznji bicikla ampak... Tebi manjsega skoraj zagotovo ne priporocam, ce pa si med tednom kaj v lj, ga pa lahko dobis za en krog. Treking kolo nakamura ranga 300-400 evrov z ze kar nekaj navlake bolj ali manj pogosto uporabljene.

Shaban

Fizikalc
14. apr 2010
1.001
1
36
Če se odločiš za rabljen kolo ti lahko posredujem tel.št od možakarja ki je ti bo poservisiru kolo za drobiž
wink-1.gif

seveda na ZS.
Pa tud nove dele ti nabavi z dobrim rabatom, se splača vrjem.
Je pa iz LJ.