Kolk bi me kostalo v Sloveniji...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:
Za 5€/liter ti dobrega olja niso dali not, sploh pa ne kakšnega ARALa, ki ga predpisuje VW grupa. Jaz sem dajal pred par leti v Renaul 5 dražje olje.
bonk.gif

Ja na severu EUja je vsaj 50% cenejše olje.
aplauz.gif

Saj ti ni treba na sever EU. Pred kratkim je tule tekla debata o nakupu olja preko Interneta v Sloveniji - Elfova sintetika je na Renaultovih servisih faktor 2,5 - 3 x dražje, kot na webu. Potem se je oglasil sosed te firme (motornoolje.com) in dejal, da zalagajo z oljem ogromno serviserjev v Sloveniji.

Kdo sedaj nateguje koga?
crazy1.gif

B.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:
Čas predviden za delo je točno določeno po normativih iz strani principala in je isto pri nas, v Avstriji, Nemčiji, Ameriki. Koliko stane ura dela pa je odvisno od države do države in tu vem, da je severno od nas cena veliko višja.

Zanimivo, ampak resnično, da so rezervni deli za BMW veliko cenejši kot za kakega francoza ali japonca,...

Seveda čas točno določi principal. Tega se principal (in serviserji) brezpogojno drži, ko gre za garancijske posege (ki jih plača principal). Ko pa gre za servis, pa serviserji lahko račun in porabo ur "malo" zaokrožijo.

Pa nič kaj ne zaokrožujejo!

Pa veš kako na tesno so norme postavljene, sploh recimo za zahtevnejša dela?! Recimo, menjava zadnjega stekla pri Z4 pomeni menjava celotnega platna na strehi, za to BMW predvidi 6 ur dela, mehanik pa ga dela 2 delovnika po 8 ur. Koliko misliš, da ti zvarovalnica plača? Samo 6!

Ni vse tako enostavno, kot si eni predstavljate! Aja, pa pri garancijskih popravilih je zaslužek skoraj enak nič.

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Je.bi ga, očitno švabi, ki so bili podlaga za pripravo normativa, točno vejo, kako in kaj, pri nas se pa vsi nekaj učijo, ali pa celo orodij nimajo tapravih. Žal. Sem bil udeležen pri postavljanju normativov za neka dela, in je možak pri petdesetih s pol manj truda, a s pravim znanjem in orodjim za 35 % posekal ostale. siceer ne na avtomobilskem področju, pa vendar. Kaj praviš, kakšen normativ smo postavili?
evil.gif

LP!

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Citat:
Uporabnik Evrokrat pravi:
evo, kot sn oblubu,

koncni znesek na racunu je bil 98.67 €,
od tega je blo 37.41€ delo

vglavnem, men se ne zdi velik, prej nasprotno

Pri nas bi odkartal vsaj 125 EUR za isto.
wink-1.gif

Čestitam, dokazuješ realnost Slovenije. Verjetno tudi zato, ker večina folka misli, da mora nov avto servisirat na pooblaščenem servisu, da ohrani garancijo. KAR NI RES! Drugod v EU se tega zavedajo, zato tudi pooblaščenci ne nategujejo folk, kot se to še vedno počne pri nas.
wink-1.gif

Ogo

Daj razloži tole o garanciji? Če ti pa lokalni serviser ne more nič v serv.knjigo vpisat.

Opali žig, pa je. Sicer pa je na sodišču itak merodajen račun. Kar se tiče garancijskih popravil pa itak redni servis ni predpogoj za odpravo garancijske napake, razen če je napaka nastala zaradi neustreznega servisiranja, oz. opustitve slednjega. Vendar mora slednje servis, oz. uvoznik/dobavitelj/servis, ki zavrača garancijsko popravilo DOKAZATI. Torej ni treba kupcu dokazovati, da je servisiral, oni so tisti, ki morajo dokazovati razlog za zavrnitev garancijskega/jamstvenega popravila. In če je bilo vse vredu servisirano, pa čeprav ne pri pooblaščencu, bo to prekleto težko dokazovati.
wink-1.gif

Skratka potrošniki morajo imet jajca in zahtevati svoje pravic, če na pa telefon v roke in po tržno inšpekcijo, pa naj se pogovarjajo z njimi.

Ogo

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Konkretni račun
BMW 320 dT
Servis na 60.000 km
Izvajalec: Avto Motiv, d.o.o. Ljubljana

1. BMW servis menjave motornega olja vklj. z dodatnim servisom (14,40 EUR)
2. Menjava mikro filtra (3,60 EUR)
3. Menjava zavorne tekočine (21,60 EUR)
4. Filter olja (17,55 EUR)
5. Mot. olje Castrol 5W 30 (55 dl) (113,30 EUR)
6. Zavorno olje (13,32 EUR)

220 EUR plus DDV = 264,23 EUR

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Jap. Dražji je kot viski.
No, naslednji servis ne bo več pri pooblaščencu (zdaj je zaradi garancije) in takrat prinesem olje s sabo.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Citat:
Uporabnik Company pravi:
Je.bi ga, očitno švabi, ki so bili podlaga za pripravo normativa, točno vejo, kako in kaj, pri nas se pa vsi nekaj učijo, ali pa celo orodij nimajo tapravih. Žal. Sem bil udeležen pri postavljanju normativov za neka dela, in je možak pri petdesetih s pol manj truda, a s pravim znanjem in orodjim za 35 % posekal ostale. siceer ne na avtomobilskem področju, pa vendar. Kaj praviš, kakšen normativ smo postavili?
evil.gif

LP!

Tipično za slovenca, res, ko mehanik dela res zahtevno delo, ki ga opravlja vsake 3 leta 1x in ga dela dlje kot je normativ, je nesposoben, prepočasen,.... Če delo opravi prej in ga izračuna po normativu, pa je požrešen, izkoriščevalski,...
bonk.gif

Se sploh ne čudim zakaj je stanje pri nas takšno kot je.

PS: Normativ ne vključuje umazanega dela, ki ga moraš opravit ko gre kaj narobe. Pri avtomobilih ni vse tako, da teče kot namazano, razen rednih servisov.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Zelo poceni so BMW deli, ja.
rolleyes-1.gif
En bogi uporček ventilatorja kabine za serijo 3 letnik 03 samo 310€!

Za audi stane cirka 400 € in crkujejo kot po tekočem traku. Rabljene pa razgrabijo v sekundi.

Ne crkujejo, sploh pa ne po tekočem traku. Vem, česa menjam več Audi ali BMW. BMW upori (BEHR) so popolnoma zanič, Audijevi so boljši. Za ceno pa ne vem, lahko pa z 99% gotovostjo trdim, da je cenejši od BMW-ja. O cenah ki jih vi plačujete na uradnih servisih pa nimam pojma.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
S tem uporom so baje res pogosti problemi. Upam le, da se jim bom izognil. Nasploh me klima pri BMW pretirano ne navdušuje. Ima VW boljše, vsaj če govorimo o dvopodročnem Climatronicu.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
na e46 obvezno crkne tudi mrežica v sopotnikovem zicu, ki je senzor če kdo sedi gor ali ne. Serijska napaka, ampak je kot tako ne priznavajo
smirk-1.gif
200€ nova, ki bo spet cknila nekoč. jaz sem se rajši sprijaznil z prižgano lučko od airbaga

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
A bejž no. Me prav zanima, kolikokrat je kdo od mehanikov zaračunal manj, kot pa npr. zavarovalnica priznava za odpravo škode, če se že o takih in drugačnih normativih pogovarjamo?
Ne moremo pa se kaj dosti pogovarjati o normativih, ki jih mehanična delavnica postavlja za svoje delo, pa upam, da je jasno, zakaj ne. Taki normativi padejo tako ali tako, saj npr. nobena stranka ne bo priznala normativa 2 ur dela za menjavo olja, pa če se mehanik na glavo postavi. Saj mu bo itak strank zmanjkalo
evil.gif
.
LP!

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Kdo pa je reko, da kdo zaračuna manj kot zavarovalnica plača???

Večkrat se dela več, kot zavarovalnica plača!

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
na e46 obvezno crkne tudi mrežica v sopotnikovem zicu, ki je senzor če kdo sedi gor ali ne. Serijska napaka, ampak je kot tako ne priznavajo
smirk-1.gif
200€ nova, ki bo spet cknila nekoč. jaz sem se rajši sprijaznil z prižgano lučko od airbaga

A veš zakaj? Ni nobena serijska napaka, ampak ljudje ko čistijo avtomobil ali dajejo kaj na zadnje sedeže, se s kolenom uprejo na sedež in tako se uniči. Pri normalni uporabi sedeža, se še nikomur ni uničila mreža!

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
ja in e46 je edini avto ko se da kaj na sedež, ali se z kolenom upre gor med čiščenjem?
13.gif

da se boš boljše počutil, če ni serjska, pa rečimo konstrukcijska napaka
17758-icon_confused.gif

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
No, to je bilo v kontekstu dela po normativih, ena od tipičnih zadev je tudi popravilo škod, ki jih plača zavarovalnica, ki pa ima tudi postavljene normative za posamezna dela. Res je, večkrat se dela več, se pa tudi manj, pa ni nikoli manjši račun, kot je prvotna ponudba od zavarovalnice.
LP!

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Meni je mehanik rekel da so pri enem pooblaščencu morali čimveč zaključiti - logično ane, samo je rekel pol pa dobiš en zarustan šrauf ki ga drkaš 10x tolk kot je norma pol se pa praskaj...