koline

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.751
113
pri taščici
v soboto padeta 2
jutri pa krava za dodatek-mesanico
klobase; vsaka vas-mesar najbrz svoj recept.
Polovica po 1,5?
Sam osebno ga za tako ceno raje vrzem psu
pri stajercih prlekih pazite na futer.mleko in koruza nista dobra za speh
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.751
113
pri taščici
riž, ješprenj, kaše... ne meljemo. tudi ostalo meso ni ravno "faširano"-
premer luknje na mreži pa sedajle ne vem na pamet.....
en prašiče prodaja blizu banovcev od svaka pa mislim da še nimajo 100+kg (pa če sem pošten se mi njegovi ne zdijo "idealni" ) pa čeprav so skoraj "bio" futrani.
 
Nazadnje urejeno:

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
He he, itak da se kaša ne melje. Samo mi gre na živce, če so taki veliki kosi notr. Bljak
 

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
Citat:
Uporabnik softi pravi:
1. rabim eno do dve lepi svinji, futrnao s pravo hrano, ne pitano v pujsovim cokolinom
2. delal bom suh meso, neki bi tudi klobs..za slednje rabim recept. pri nas tega nismo nikol delal.
3. in a mamo kakega mesarja bliz trojan. mam za zaklat in spucat tri koze.

1. Da boš dobil točno to, kar iščeš (torej pitano s pravo, domačo hrano), računaj (vsaj na Štajerskem, za Prlekijo in Prekmurje ne vem!) od 1.6€ naprej, prej 1.8 kot 1.5€. Četudi kupiš pujsa na manjši kmetiji, to še zdaleč ne pomeni, da je kakovostno pitan! Preverjeno poreklo je zlata vredno, zato pa tudi stane oz. je ponavadi težko priti zraven, ker je že par let naprej vse rezervirano. Tako rabiš kar srečo, da naletiš na nekaj res dobrega. Seveda pa vsak reče, da je domače pitano. Ravno zadnjič sem govoril z znanko glede tega - lani je kupila po 1.8€ na kg žive teže, letos pričakuje isto ceno. Na pamet ji ne pade, da bi iskala kje drugje kot pri standardnem dobavitelju - kvaliteta odtehta svoje, pa četudi bi bila cena 2€ ali pa še kaj preko. Ko enkrat ugotoviš, kaj je to sladka pečenka in kakšni so zrezki iz tako pitanega pujsa, poti nazaj več ni.
wink-1.gif
Zato gredo pri tem kmetu v prodajo kvečjemu dva, tirje pujsi.
2. Če se s tovrstno mesno predelavo (suho meso, klobase) še nisi ukvarjal, ti za prvič svetujem, da za to delo najdeš nekoga z nekaj kilometrine in se zgolj učiš. Z napačnim razsolom mesa hitro narediš več slabega kot dobrega in ti gre polovica pujsa na deponijo. Smredti začne po par tednih, ne naslednji dan! Isto je s klobasami - najprej je treba vedeti, katero meso je optimalno zanje, potem prava mešanica začimb, pika na i pa sta še prekajevanje in predvsem sušenje. Svetujem, da ne tvegaš po nepotrebnem.
3. Tu ti pa žal ne morem pomagati.
 

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
Citat:
Uporabnik dobovsek pravi:
drgač sem lani jo dobil za 0,75€/kg s prevozom...pa ne najdem cifre... je....milu...ma.....er
Brez zamere, ampak ne predstavljam si, kaj si ti dobil za 0.75€/kg, resnično ne! Kdor ima kolikor toliko domače pitanega prašiča, ga za tako ceno preprosto ne bo prodal in bo raje videl, da mu pogine, dobesedno! Razen če si ga kupil na farmi, potem pa je itak zgodba povsem drugačna in je pujs daleč od tega, kar išče softi!
Saj pravim - ni vse isto, kar kruli. Pujs za zakol je lahko s farme ali s kmetije. Slednji so lahko industrijsko pitani (čimveč, samo da se proda, hrana pa skoraj ista kot na farmi) ali pa pravi, domači pujs, ki krmil niti povohal ni. In takega za 0.75€ ne boš dobil. Če pa, mi prosim javi, kje - jih takoj vse pokupim, pa še 0.8€ plačam!
 

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
He he, itak da se kaša ne melje. Samo mi gre na živce, če so taki veliki kosi notr. Bljak
Hehe, saj ravno to je poanta krvavic, da se mesa dobesedno ne vidi ampak se morajo skoraj topiti v ustih, tako drobno mora biti zmleto. Kakor hitro naletiš na koščke, so krvavice spacane skupaj in daleč od tega, kakršne bi morale biti. Tu kompromisa pač ne more biti - stvar okusa je kvečjemu, kakšne začimbe komu ustrezajo (eni želijo recimo ogromno majarona, spet drugi imajo raje slajše, torej sta cimet in piment v igri ipd.) in kako mehke/čvrste naj bodo, torej koliko kaše in riža se bo dodalo.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.751
113
pri taščici
vsak ima svoj okus... če imate krvavice raje v obliki "poli" salame tudi OK.
VEm pa da v trgovini ne dobiš "plevc" (ni važno v kateri in po kakšni ceni) ki bi konkurirala domačim.
poznam ljubeiteljskega kmeta, ki prašičev ne prodaja, proda pa kako kilo špeha(za cvrtje) od kolin. Prodal bi ga nekajkrat več kot ga ima na voljo, po višji ceni kot je v trgovini, vendar, če ga ni ga ni
mal za sline cedit iz preteklosti
1055340-DSCN1395(Medium).JPG
 

Priponke

  • 1055340-DSCN1395(Medium).JPG
    1055340-DSCN1395(Medium).JPG
    105,5 KB · Ogledi: 241
Nazadnje urejeno:

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
"Poli" krvavice bi bile pa druga skrajnost.
wink-1.gif
Za moj okus mora biti krvavica takšna, da se razen riža in kaše ne rabi grizti nič drugega, poleg tega se krvavica ne sme "razliti" po krožniku, ko jo prerežeš na pol, isto tako pa ne maram, da se za zobe zatikajo razorazni delčki slabo zmletega mesa. Tudi pljuč ne maram v krvavicah.
Sicer pa kot praviš - vsak ima svoj okus. Gotovo se najde nekdo, ki točno takšnih, kot sem jih opisal, ne prenese, bo pa jedel vsakršne drugačne.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.751
113
pri taščici
hehe razliti po krožniku... lepo si to napisal.... no naše bp lako poješ z vilico, črevo pa če prav zapeceno pa z robom vilice - žlice pretrgas
 

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
no naše bp lako poješ z vilico, črevo pa če prav zapeceno pa z robom vilice - žlice pretrgas
Now we're talking!
wink-1.gif
 

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
Citat:
Uporabnik bansh28 pravi:
ima kdo kak drug recep razen mežerle ... torej za pripravo pljuč !?
Presneta pljuča, ja. Kdor jih nekam ne "podturi", bolj ali manj ne ve, kaj bi z njimi, se mi zdi. Eni jih tlačijo v krvavice, spet drugi jih skuhajo psu, ker jih nihče ne mara.
Poleg mežerla tako ostane še kisla juha, skupaj z želodčkom in srcem, pa še tam so marsikomu premehka, skoraj prežvekana. No, pa smo spet pri tem, da gre za stvar okusa.
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.083
5.654
113
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
to redi, da vas srčna kap ne stisne.

priden.gif
saj poleg spiješ še kaj rdečega vina da razmasti grlo....
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
če sem prav računal.

2€ kg žive..150 žive je 100 mrtve..da pridemo do tega rabimo 300 za živolazca, 50 za mesarja recimo..to 350.
3,5 na kilo.. s kostmi, glavo..odbi kosti, glavo..itd..pa si na..6 recimo..

predrago.

uradno odstopam od projekta svinja. nadaljujem projekt pljučna pečenka
 

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
a si poklical na tisto cifro, ki sem ti jo poslal?
če prideš sam iskat maš 1.5€ kg žive teže, prevoz po celi državi maš za 1.7€ žive teže.

da o klobasah, salamah in mesu iz tünke ne govorim...
smile-1.gif
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.751
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik softi pravi:
če sem prav računal.

2€ kg žive..150 žive je 100 mrtve..da pridemo do tega rabimo 300 za živolazca, 50 za mesarja recimo..to 350.
3,5 na kilo.. s kostmi, glavo..odbi kosti, glavo..itd..pa si na..6 recimo..

predrago.

uradno odstopam od projekta svinja. nadaljujem projekt pljučna pečenka
no sedaj pa greš v drugo skrajnost.....
1,8 živ
polovica te pride manj kot tri (z mesarjem)
pa od tiste polovice niti pod razno ne boš nabral pol kosti da bi prišel na 6. Prišel pa bi recimo tja do 4.
vreča kosti tehta 10 kg, enaka vreča mesa pa 20 ali pa več
 

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
Citat:
Uporabnik dobovsek pravi:
drgač sem lani jo dobil za 0,75€/kg s prevozom...pa ne najdem cifre... je....milu...ma.....er
Brez zamere, ampak ne predstavljam si, kaj si ti dobil za 0.75€/kg, resnično ne! Kdor ima kolikor toliko domače pitanega prašiča, ga za tako ceno preprosto ne bo prodal in bo raje videl, da mu pogine, dobesedno! Razen če si ga kupil na farmi, potem pa je itak zgodba povsem drugačna in je pujs daleč od tega, kar išče softi!
Saj pravim - ni vse isto, kar kruli. Pujs za zakol je lahko s farme ali s kmetije. Slednji so lahko industrijsko pitani (čimveč, samo da se proda, hrana pa skoraj ista kot na farmi) ali pa pravi, domači pujs, ki krmil niti povohal ni. In takega za 0.75€ ne boš dobil. Če pa, mi prosim javi, kje - jih takoj vse pokupim, pa še 0.8€ plačam!


si prebral kaj si napisal...?
vsaj zadnji stavek?
 

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
He he, Hanzi, po moje si me narobe razumel.

Ne, da je zmleto kot poly salama, ampak da ni uno velikih kosov notr. Pač ene parkrat sem to doživela in mi je blo adijo za jest.
uf-1.gif


A ta slikca, k si jo prilepu je za gledat, al za kupt
grin1.gif