Po mojih izkušnjah je glede medsebojnega pozdravljanja kolesarjev dosti odvisno od večih dejavnikov:
- kdor kruza na 60-70% svojih zmožnosti praviloma pozdravi,
- če si nekje kjer je bolj malo kolesarjev, če je cesta dokaj ozka, potem praviloma vsak pozdravi, tudi z besedo, ne samo z glavo,
- pri spustu se pozdravlja tiste, ki še grizejo navzgor, tako za vzpodbudo, razen če si ravno v downhill-mode, potem ni ravno priporočljivo zraven še opletati z glavo
- družine na kolesih praviloma pozdravljajo, najbolj zavzeto seveda najmlajši
- pri parih opažam, da moški vedno pozdravi, ženska pa samo če vozi za tipom, redkeje če vozi pred njim
in obratno:
- kdor se matra, da bi pač dosegel, karkoli bi že pač rad dosegel, malo manj opazuje okolico, sploh pa nasproti vozeče
- povezano s prejšnjo točko - če nekdo vozi 20-25 kmh in mu nasproti pripelje nekdo s 40kmh ima ta drugi malo manj časa za odzdravljanje, preden registrira vaš pozdrav, je že praktično mimo... za test poskusite take kolesarje pozdravljati malce prej, 10-15 metrov prej, kot pa se vam zdi "normalno", zagotovo bo boljši "izkupiček".
- če je cesta polna kolesarjev, ti gre pozdravljanje po nekaj deset kilometrih že rahlo na živce. Saj je podobno tudi, ko greste v hribe, če greš nekam v visokogorje, srečaš do deset ljudi na uro, definitivno vsakega pozdraviš. Ko pa kako sončno nedeljo skočiš na Šmarno goro in je v obe smeri praktično kolona, ne mi rečt, da vsakogar pozdravite?
- če je cesta precej široka, na kateri poteka tudi razmeroma gost promet, tudi ne gre pozdravljati... Menda ne pričakujete, da vam bodo odzdravljali kolesarji z druge strani Celovške, Dunajske, Tržaške...?
Having said all this... še vedno boste tudi v za-pozdravljanje-idealnih razmerah naleteli na kolesarje, ki ne bodo pozdravili nazaj. Naj vam to ne pokvari dneva - saj niste šli na kolo zato, da bi se pozdravljali z ljudmi, za to se gre v kafič.
Zanimivo, da kot problematične izpostavljate "specialkarje"... Jaz pa opažam, da še najmanj pozdravljajo kolesarji z drugega konca spektra - tisti v kavbojkah, s koleni v širini krmila, pa starejše mamce in ateji, ki dlje od prednje gume niti ne vidijo, ipd.
Aja, ne glede na kolo in opremo, pa skoraj nikoli ne pozdravi nazaj tisti, ki si ga ravno prehitel.
Aja2, nisem specialkar