Kolesarji najbolj problematični udeleženci

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #488
  • Začetni datum

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Mah, če bi se dva na ponijih peljala tko, ga ne bi motilo.

Ko je pa mal boljše bicikle vidu, je pa takoj... ko bi faušija gorela.
evil.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Mah, če bi se dva na ponijih peljala tko, ga ne bi motilo.

Ko je pa mal boljše bicikle vidu, je pa takoj... ko bi faušija gorela.
evil.gif
Malo si preberi moje pretekle zapise na to temo (še preden sem srečal ta dva), pa boš videl, da so identični. Sam kar precej kolesarim, pa takih naduvancev brez najmanjše trohice pameti ne prenesem. Je.bat ga, kriv sem. Pa naj bo na specialki, gorcu, Poniju ali pa Kekcu.

Nazadnje urejeno:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
.včasih so kolesarji res pacienti, prav imaš.

kar pa ne velja za ostale udeležence v prometu ane?
priden.gif

V glavnem, danes sem malo bolj po robu vozu (idot jst) in so budale kr čelno prehitevale
bonk.gif

Od zdej vozim na preglednih cesta več kot meter od roba.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:

V glavnem, danes sem malo bolj po robu vozu (idot jst) in so budale kr čelno prehitevale
bonk.gif

Od zdej vozim na preglednih cesta več kot meter od roba.
Ni bilo to krivo. Budale bodo tudi v tem primeru prehitevale. Ali pa sekale ovinek, itd. Ne pomaga nič.

Bi te pa opozoril zgolj na eno stvar. Če si imel sonce za seboj je čisto možno, da si bil ''neviden''. Sam zato vključim lučko tudi če je še svetlo, ker dnevni žarometi v avtu so super, za kolesarje in pešce pa je to kar velika nevarnost, ker te lahko hitro spregledajo, saj si manjši, pa še brez luči.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.266
1.894
113
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:

prav tako sva s kolegom opazila, da večina kolesarjev na spec ne pozdravi nazaj - potem se je ujezil, da ne bo nobenega več pozdravil in sem mu modro dodal, da bo potem isto govedo kot oni
od takrat naprej pozdraviva VSE, kar je na kolesu,

Točno tako...jaz pozdravim vse in vsakega na kolesu, ko sem tudi jaz na njemu. Zdaj če ne odzdravi pa se tudi svet ne podre. Po večini vsi po/odzdravijo. Prepotentneži so pa povsod in se nima smisla zaradi njih pregovarjat.

Glede vožnje izven kolesarske steze....po mestu se enostavno ne moreš it kondicijskega treninga na kolesu...ker enostavno ni mogoče...ali je kolesarska preveč valovita, ali imaš križišča ali kaj tretjega...pa tudi njih namen ni da bi se dirkalo na njih. Če že toliko potrpiš da se privlečeš iz mesta ter nato začneš normalno poganjat.
Po svoje gre tudi meni na organ če kdo pelje ob kolesarski stezi a po svoje ga tudi razumem...ker če sem si jaz kje uničil feltne sem jih na kolesarskih stezah..tako da...mal strpnosti in gre
wink-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Jaz pa samo kolesarke
evil.gif

In močna kmečka dekleta, ki obračajo seno na kmetih
srce-1.gif

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Po mojih izkušnjah je glede medsebojnega pozdravljanja kolesarjev dosti odvisno od večih dejavnikov:
- kdor kruza na 60-70% svojih zmožnosti praviloma pozdravi,
- če si nekje kjer je bolj malo kolesarjev, če je cesta dokaj ozka, potem praviloma vsak pozdravi, tudi z besedo, ne samo z glavo,
- pri spustu se pozdravlja tiste, ki še grizejo navzgor, tako za vzpodbudo, razen če si ravno v downhill-mode, potem ni ravno priporočljivo zraven še opletati z glavo
smile-1.gif

- družine na kolesih praviloma pozdravljajo, najbolj zavzeto seveda najmlajši
smile-1.gif

- pri parih opažam, da moški vedno pozdravi, ženska pa samo če vozi za tipom, redkeje če vozi pred njim
rolleyes-1.gif

in obratno:
- kdor se matra, da bi pač dosegel, karkoli bi že pač rad dosegel, malo manj opazuje okolico, sploh pa nasproti vozeče
- povezano s prejšnjo točko - če nekdo vozi 20-25 kmh in mu nasproti pripelje nekdo s 40kmh ima ta drugi malo manj časa za odzdravljanje, preden registrira vaš pozdrav, je že praktično mimo... za test poskusite take kolesarje pozdravljati malce prej, 10-15 metrov prej, kot pa se vam zdi "normalno", zagotovo bo boljši "izkupiček".
- če je cesta polna kolesarjev, ti gre pozdravljanje po nekaj deset kilometrih že rahlo na živce. Saj je podobno tudi, ko greste v hribe, če greš nekam v visokogorje, srečaš do deset ljudi na uro, definitivno vsakega pozdraviš. Ko pa kako sončno nedeljo skočiš na Šmarno goro in je v obe smeri praktično kolona, ne mi rečt, da vsakogar pozdravite?
- če je cesta precej široka, na kateri poteka tudi razmeroma gost promet, tudi ne gre pozdravljati... Menda ne pričakujete, da vam bodo odzdravljali kolesarji z druge strani Celovške, Dunajske, Tržaške...?

Having said all this... še vedno boste tudi v za-pozdravljanje-idealnih razmerah naleteli na kolesarje, ki ne bodo pozdravili nazaj. Naj vam to ne pokvari dneva - saj niste šli na kolo zato, da bi se pozdravljali z ljudmi, za to se gre v kafič.
smile-1.gif

Zanimivo, da kot problematične izpostavljate "specialkarje"... Jaz pa opažam, da še najmanj pozdravljajo kolesarji z drugega konca spektra - tisti v kavbojkah, s koleni v širini krmila, pa starejše mamce in ateji, ki dlje od prednje gume niti ne vidijo, ipd.

Aja, ne glede na kolo in opremo, pa skoraj nikoli ne pozdravi nazaj tisti, ki si ga ravno prehitel.
confused-1.gif

Aja2, nisem specialkar
smile-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Sem na kolesu vsak dan (šiht, opravki...), v prostem času na gorcu.

Moja opažanja. Imaš debile v avtomobilih, debile na motorjih, kolesih in debilne pešce. Nekateri praviloma opazijo samo eno skupino kot motečo..., nekateri opazimo vse.

Vožnja vštric pri kolesarjih gre tudi meni ma živce. Dirjanje po tivoliju 20cm stran od pešcev tudi. Nekaj mi tudi ni jasno... Kolesar pelje po kolesarski ob celovški, na poti je semaforiziran prehod za pešce, vendar ni križiča (pri Keršiču). Ali kateri kolesar ustavi ali vsaj upočasni ob rdeči luči? Skoraj nihče. V praksi to zgleda, da greš kot pešec čez prehod ob zeleni luči, stopiš na pločnik in odskocis danse umaknes kolesarju ki svigne mimo. Enkrat bom vzel neko staro kolo in sel pes cez prehod, pa naj se zaleti notri.

Nekateri pešci so posebne cvetke. Hodi po pločniku, slušalke v ušesih in v trenutku zavije čez kolesarsko stezo. Že vsaj 10x sem moral žlajfat, zavijat, se komaj izognil trčenju.

Pomojem je to en in isti folk. Tisti, ki me pazi, ko hodi, tudi me pazi ko kolesari...., da o vožnji z avtomobilom ne govorim.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Kolesarji so postali tudi zaradi zaradi večjega števila avtov v zadnjih desetletjih velik problem in nevarnost na cesti. Pa sej če pogledate, kakšni so eni vozniki avtov/motorjev, pa so meli po 30 in več ur "izbraževanja", pol ti je lahko jasno, da bojo kolesarji v povprečju še slabši. "Izpit" za kolo dobiš! enkrat na začetku OŠ, to pa je to...

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Ja to je tudi res. Predvsem sem hoto povedat, da bolj kot je cesta prometna, večja ovira postanejo, predvsem tisti, ki se vozijo kot po vasi...

Nazadnje urejeno:

jello

Guru
22. sep 2008
10.163
3.881
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Kolesar pelje po kolesarski ob celovški, na poti je semaforiziran prehod za pešce, vendar ni križiča (pri Keršiču). Ali kateri kolesar ustavi ali vsaj upočasni ob rdeči luči? Skoraj nihče. V praksi to zgleda, da greš kot pešec čez prehod ob zeleni luči, stopiš na pločnik in odskocis danse umaknes kolesarju ki svigne mimo.

Kolesar nima rdeče (niti semaforja), pešec pa nima kaj po kolesarski skakat. Tako naj bi bilo v teoriji. Kako to teroijo izvajat v praksi, kjer kolesarju predpišeš naj se vozi po pločniku je pa drugo vprašanje. Tega problema nebi bilo če v LJ (pa i šire) nebi kolesarskih stez "gradili" z barvanjem pločnikov.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Kolesar pelje po kolesarski ob celovški, na poti je semaforiziran prehod za pešce, vendar ni križiča (pri Keršiču). Ali kateri kolesar ustavi ali vsaj upočasni ob rdeči luči? Skoraj nihče. V praksi to zgleda, da greš kot pešec čez prehod ob zeleni luči, stopiš na pločnik in odskocis danse umaknes kolesarju ki svigne mimo.

Kolesar nima rdeče (niti semaforja), pešec pa nima kaj po kolesarski skakat. Tako naj bi bilo v teoriji. Kako to teroijo izvajat v praksi, kjer kolesarju predpišeš naj se vozi po pločniku je pa drugo vprašanje. Tega problema nebi bilo če v LJ (pa i šire) nebi kolesarskih stez "gradili" z barvanjem pločnikov.

Kdo je potem uradno kriv, če se kolesar zabije pešca, ki je šel čez zeleno. Kolesarska steza pa je umeščena med cesto in pločnikom? V tem času pa ima pešec zeleno, avtomobili pa rdečo?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.576
2.625
113
še v SLO - ampak komaj
Upravljalec ceste oz. projektant.
rolleyes-1.gif

1. če je označba za prehod za pešce tudi NA kolesarski stezi potem 100% kolesar edit hmm - še to ni tako 100% - glej 41. člen ZPrCP (vprašljivo je ali in za koga je prehod urejen s svetlobnimi znaki)

2. če te označbe ni potem glej prvotno "razmišljanje"

Je pa za tako stanje krivo predvsem to, da se s projektiranjem prometnih površin ukvarjajo "visoko izobraženi administrativci", potem dodaj še enako sposobne, ki pišejo zakone.
crazy1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Evo. Semafor je na kolesarjevi desni strani. Črta za ustavljanje je potegnjena čez kolesarsko. Ob rdeči luči za avtomobile, mora ustaviti tudi kolesar. Pa nihče ne ustavi....če nisi pozoren te mimogrede kdo lahko podre, tam pa vozijo precej hitro, ker je samo naravnost ob celovški.
2064548-kolesarska.jpg

Priponke

• 2064548-kolesarska.jpg
    2064548-kolesarska.jpg
    145,5 KB · Ogledi: 155

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.833
2.107
113
Meni ta semafor kot kolesarju še vedno ni popolnoma jasen. Gre za kolesarsko stezo, ločeno od cestišča, torej bi bi moral biti ločen tudi semafor za kolesarje. Enak primer je na Brezovici na križišču s Podpeško v smeri proti Vrhniki, vendar tam prečne črte čez kolesarsko stezo ni.
Osebno pri tej rdeči nikoli ne ustavim, dam pa prednost prečkajočim pešcem in ostalim.