Kmetijski del foruma

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Torej,

Kateri del Alterja je namenjen kmetijcem, kmetom, kmetijski problematiki in kmetijskim nasvetom. Če Alter ni primeren, mi lahko na ZS tudi kakšno priporočilo za kakšen drug forum.

Imam en kup vprašanj na temo podrtega drevja v gozdovih, ukrepih, sanaciji, zniževanju vrednosti parcele ob +50% uničenju, blokiranih cestah do parcele, deblokadi in čiščenju teh cest...

Če je OK, lahko tudi tole temo razširimo
smile-1.gif

LPM;

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
tkole je

najprej ti občina plača, da si odblokiraš pot
potem zavarovalnica pokrije škodo
potem daš uveljaviti nižjo vrednost
pol pa les prodaš po polni ceni

al te kaj drugega zanima

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Zanima me praktično reševanje problematike, ne pa blodnje....se mi je zdelo, da Alter ne bo pravi naslov...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
praktično primeš motorko, sekirco, traktor, prkolco..vitl..in delaš.

al kaj maš v mislih?

državno hosto? to bodo pucal jodlarji za drobiž.

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Ne vem koliko imaš ti prakse in ali si bil zadnje dni kaj v gozdu.

V mislih imam, da je/so poti do parcele zmetane z več sto kubiki lesa, različnih lastnikov. Praktično lahko vzameš žago in žagaš (uničuješ) premium hlode na širino čiščenja ceste. Dobra praksa to verjetno ni. Konkretno v mojem primeru rabim kakšen mesec, da se prebijem do cilja.

Drugo so ceste, gozde vlake, ki so po zadnji situaciji konkretno fcuked up. Vsak lastnik gozda plačuje davek od katastrskega dohodka in pristojbino za vzdrževanje gozdnih cest. Kdo je odgovoren za vzdrževanje in sanacijo le teh? Zavod za gozdove, občina? ZZG omenja "strokovno usmerjamo in nadziramo gradnjo in vzdrževanje gozdnih prometnic, izdelujemo in vzdržujemo informacijski sistem za gozdne ceste". Zanima me, kdo kuri denar, ki ga plačujemo in kdo je odgovoren za prej omenjeno vzdrževanje? Ne vem, sprašujem.

Parcele so bile ocenjene in bodo obdavčene na določeno vrednost, ki verjetno po tem, ko je v njih uničeno več kot polovico dreves ni več enaka. Kakšne so/bodo prakse v tem primeru? Verjetno uradni cenilec/alpinist in potem dalje...

Kot omenjeno, Alter najbrž ni pravo mesto za takšno tematiko, zato zaključujem debato tukaj.

Še slika za občutek (realno stanje je iz slike težko vidno) za tiste, ki so bolj "kavč" sorte;

LPM;
1951449-situacija.jpg

Priponke

• 1951449-situacija.jpg
    1951449-situacija.jpg
    216,6 KB · Ogledi: 164

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kar se tiče nižanja vrednosti pozabi, ker so stroški večji kot bo davek.

kar se tiče čiščenja pozabi na državo, gozdna, občine.

zgodila se bo slaba praksa..čiščenje s krajo ali rezanje na 2 metra..

v gmajni sem bil in videl stanje. moj pesimistični filing..70% bo šlo v nič. še za cesto zbo zgnilo, ker lastniki ne pridejo iskat, folk pa ne upa naložit.

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Pri nas vlake "rihta" zavod za gozdove oz. vsako leto da nekaj denarja. Je pa tako da če se sami lastniki ne boste pobrigali in v dogovoru z logarjem potem nebo nič.
Pa še tole zavod da denar za obnovo starih vlak ki so vrisane in ne za izdelavo novih. Za novo v lastni gozd moraš financirati sam.
Ker so primeri ko so bile neke vlake narejene(oz se vidi da so včasih s konji vozili)niso pa vrisane.
Če greš v izdelavo nove vlake ti logar porihta papirologijo(naredi elaborat). oz tako je bilo lani(2013) ko smo si doma rihtali neko cesto + zbiral podpise za skupno.

Treba pa po novem za obnovo vlake zbrati 2/3 podpisov, tako da če kateri noče podpisat odloča večina.

Nazadnje urejeno:

vandrovec

Pripravnik
19. jan 2014
672
12
18
Prestavite to v podforum "Dom in gradnja", ker drugače boste dobili v gozdove partizane, ki bodo krivi za vse.

Vlak ne boste naredili na 1,2,3 kar že sam veš.
tongue-1.gif

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Tole pa je jeba. Sam "ničvreden" les je pometalo. Tole je bolj material za sekance kot pa goli.
frown-1.gif

Kar se tiče čiščenja vlak. Skupaj se vsest z lastniki in se domenit. Kar bo verjetno težko, glede na to kako so naše parcele razdrobljene. Če se le da, se hlode žaga na 4m. Sploh smreko, za bukove goli ni tako pomembno. Če je cifra padlega drevja velika in če teren omogoča, se vam splača najet nekoga s procesorjem. Pa pol mene s forwarderjem, da pospravim za njim.
smirk-1.gif

Bemomater, 2 leti nazaj smo prodali procesor, ker ni blo dela zanj.
bonk.gif
Letos bi pa že 2. ujmo reševal z njim.

x5x in matt, s katerih koncev so te slike (regija)?

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Ceste so več ali manj narejene. Problem je, če se utrga bukev in s svojim koreninskim sistemom potegne še 5 kubikov materiala s ceste. Slika, ki je prilepljena je "understatement". Ostale, ki jih imam kažejo podobno sliko kot x5x-ove, samo da je v moji situaciji teren veliko bolj nagnjen/jeben....

Lokacija pa med Ljubljano in Grosupljem.

V glavnem, delamo plane za sanacijo in delovne vikende. Tole bo pobral večino prostega časa letos... fcuk!

x5x

22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Ej a sva midva soseda
smile-1.gif

Drugače je v živo noro.
Pri nas glede na to da v vasi kar se tiče gozdnih cest midva furava(prosjačiva za podpise,se meniva z logarjem) Sem ter tja dobiš sicer pod nos da so to avtoceste(j. ga starejši ne razumejo da so traktorji širši ter da se s konji nebo več vlačilo lesa).Samo ko pa pride takole so pa vsi veseli da je cesta. Drugače je pa plan v ponedeljek klicat logarja naj pride naredit posnetek podora, napiše odredno in potem v akcijo.
Kakor sem slišal so nas vsaj prevoznic "rešili" do naslednjega leta.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Kako to misliš rešili prevoznic?
Ukinili?

Sicer pa avtor: najbrž poteka obširna debata ali celo več njih na traktor forumu ki je ”kmetijski” kar si spraševal.
Imate kakšnega dobrega odkupovalca za borovec. Tako kot leta 96, ga je spet nekaj kamionov brez vrhov.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Danes mi je en razlagal da se sedaj vejevja ne sme več kurit ampak ga je treba pustit segnit v gozdu. Pri taki polomiji je kurjenje pod potjo edina rešitev kako se rešit odvečnega vejevja ob katerega se samo spodtikaš, pod pot pa ga že nekaj časa mečeš na kup ko pa je pod potjo polno , takrat nastopi problem...

x5x

22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
1 leto brez prevoznic
Morajo še potrdit..
@dsf: kakor je meni znano še vedno lahko če seveda ni požarna ogroženost ter je stalni nadzor. Pa tudi v U.l je še vedno odlok
o varstvu gozdov pred požari iz leta 92
.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Pri taki polomiji je kurjenje pod potjo edina rešitev kako se rešit odvečnega vejevja ob katerega se samo spodtikaš

A so sekanci in peleti tako poceni, da se ne splača predelava?