kmetijske subvencije

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
in zakaj bi moral biti kmetovalec če se mi pa ne sanja o kmetijstvu niti me ne veseli kmetovanje.
vem pa kako izgleda kmetija
smirk-1.gif

ponavadi se pri podjetništvu odločiš za tisti poklic/dejavnost, ki ga/jo najbolje obvladaš
smirk-1.gif

piksna

Zelenc'
5. mar 2009
3
0
1
Ti si pač mal dlje na alterju jaz pa več vem o kmetijstvu. Jaz tebi ne pametujem glede alterja ti pa ne pametuj glede kmetijstva ker zelooooo očitno nimaš pojma.

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik reality pravi:
Ko bi enkrat vidu, leasing za mašine, kvarljivost le teh, stroške semen, veterinarjev, bla bla bla bla...

bi se usedu na trdo......

nabolj optimizirane farme, ki jih je malo so na meji rentabilnosti pr nas......, poleg tega kmeta obremenjuje še birokratje, za katere morjo biti pravi poznavalci uradnega lista, da jih pridobijo, medtem ko kmetiska zbornica le pobira članarino in je sama sebi striošek...

En račun on traktorja JOHN DEER bi vidu in eno lising položnico, bi reku a se je vredno sploh še jebat, ker v štal morš delat 7 dni v tednu..... poleg tega te jebejo stalne kontrole mleka, veterinarji in vedno nižje odkupne cene mleke...

na vse to pa pride še vremenski vplivi in požrte zavarovalnice...

softi vem da si ozek, sam tolk mal pa si zračunej provizoriš boš vidu, da je vse na meji rentabilnosti.... ko kmeta več ne bo, bodo izdelki še 5 krat dražji, uvoz pa nestabilen.....

sem že pisal da poznam enega ki sploh ne zavaruje pridelka pred točo, ker se mu ne izplača (vsaj tako on pravi)
smirk-1.gif

zakaj pa ima 3 traktorje pa ve samo on.

kmet dela 7dni na teden.
podjetnik pa dela samo 5dni na teden, 8h na dan? podjetniki tudi plačujejo leasing.

meni se zdi normalno da pregledujejo mleko, če se pa gre za hrano
confused-1.gif

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
malo si preberi te pogoje za sredstva iz teh skladov za podjetnike
smirk-1.gif

mlada podjetja sigurno ne dobijo teh sredstev oz. če jih dobijo morajo nekaj dati posrednikom.

pa smo spet pri politiki
smirk-1.gif

timecop

Fizikalc
22. jul 2007
1.312
0
36
Citat:
Uporabnik V_power pravi:
malo si preberi te pogoje za sredstva iz teh skladov za podjetnike
smirk-1.gif

mlada podjetja sigurno ne dobijo teh sredstev oz. če jih dobijo morajo nekaj dati posrednikom.
Ja a kmetavz pa misliš, da kar z žakljem pride po denar na agencijo, pa reče, tolkle rabm za novega JD-ja pa mu natresejo?

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
ne vem, ker se nisem sploh nikoli zanimal za pogoje za pridobitev teh subvencij.
pa pomoje tudi Golobič ni brezveze kupil enega travnika (40ha?)?

timecop

Fizikalc
22. jul 2007
1.312
0
36
Ja lažnjivec gregor je pa zdaj kupil travnik, zato, da ga bo vsaj enkrat letno pokosil in bo povlekel nekaj €, ki niso niti pljunec v morje napram njegovim ostalim dohodkom.
hysterical-1.gif

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
hehee... tipično razmišljanje srajcarja

zakaj se mi vozimo z sharani, tovornjakarji z novimi vozili, kmetje...

pust ti hrvaško... oni so u ***** da glava boli in odvisni od EU subvencij, boš kmal vidu hrvaškega kmeta na realni...

Danes preživi kmet z sodobno mehanizacijo in optimizirano štalo, ker si delovne sile ne morjo prvoščit....... una z 2 hektarji pa so vrtičkarji, ki so zaposleni in si delajo utvaro da neki pridelajo.......

Še enkrat pojma nimaš o čem govoriš... res kmet se gre brez veze pufat za stroje...., ker ma preveč dnarja.... pa pazi to niso kmetje z 3 kravami ampak zaposleni v svojem sektorju.......

Praš avtoprevoznika, zakva ne vozi ruske gajbe .... ne sodi o čemer nimaš pojma.....

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
itak blageist, k še vil ni držal u rok... enkrat bi ga dau nekam delat u štalo, bi kuj reku kapo dol...

ampak sej veš čefurčki lahko čemo, z rokami na hrbtu... sodjo pa druge

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Ti jest povem, zakva ma tri traktorje.. mogoče ma dva novejša, za stara jajca pa nebi nč dobu in ga ma za vsak slučaj......

In več jih imajo tudi zato, da majo stalno prključke gor, ker je zamudno sam skoz gor pa dol in prklapljat razne vilce za bale, nakladalke, rotacijske itd.......

Kmetje v Sloveniji ponavad nimajo ne vem kolk delovne sile ampak so sami v vsem........

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Ja bravo kmetje so mazohisti, sam sebi si delajo stroške.....

V državah EU smo med Z državami najslabše opremljeni in še zahtevajo večjo optimizacijo da se bo splačal......

Sej če tko laično gledamo, bi lahko avtprevozniki lahko še zmeri vozil šleparja iz leta 80 pa ga na 3 leta menjajo.. le zakaj... mi boš ti povedal..

tudi mi bi se lahko vozili z 10 let starimi cliota, kva rabmo enoprostorce, sportake.... včas se nas je 5 pelalo z fičkotom na morje...

Patriot, ne ga bluzit, pravzaprav ne vem zakva sploh to temo odpirajo osebki, ki krave ni vidu druglje kot na tetrapaku.. podobno govoriš tud ti...

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Golobič po vseh pravilih sploh nebi moral kupiti zemlje ker ni imel statusa... ampak če si v levi se vse da.......

Kupil je pa zato ker jo je dobil tako kot drnovšek bajto v ljubljan za 40 jurjev mark in nato tupil drugim, da mormo biti darežljivi in ne vem kva še...
politika je politika

realnost kmeta pa obupna, ko bodo še tavelki začel opuščat boš pa javkal zakva ti ena država diktira ceno moke in hrane in še srečen boš da jo boš dobil....

tako kot ukrajinci plin... tko nekako bo potem šlo, ko iz dneva v dan ne vejo a bo an nebo...

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
pa saj cene v slovenskih trgovinah niso odvisne od svetovnih trgov.

ko se v tujini nižajo cene nafte, pšenice,... se v sloveniji cene višajo
confused-1.gif

mi je pa jasno da kmalu majhnih kmetov več ne bo. eden od razlogov je tudi Monsanto
smirk-1.gif

ko pa ljudstvo več ne bo imelo za hrano bo pač WW III.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
ni problem, ko je ponudba, ko je nebo... takrat je tvoj zadnji stavk mogoče najbolj realen...

Domače kmetistvo je tako kot lastna voda

zaenkrat je še dobr tko kot je ..................., ko si enkrat od vsega odvisn od tujcev se nam bo slabo pisalo.. no pr energentih se nam je to začel že dogajat, ne mormo vplivat ne na ceno, ne količino in ne na redno dobavo.....

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
da ne berem, če je že napisano ampak me zanima naslednji podatek, če ga kdo ima. Koliko dobi nemški, avstrijski, madžarski in itralijanski kmet pri odkupu mleka v primerjavi s slovenskim kmetom? Razpolaga kdo s tem podatkom?

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Lahko ti povem, da italjani boljše odkupujejo mleko od naših mlekarn, sicer je od regije do regije odvisno.... Vem pa da imajo jodlarji subvencijo za vsak hrib, k ga pokosijo...

Sicer so pa subvencije pr nas majhne na travnike, bolj so subvencionirane njive..., vem ker me je kmet prosil če lahko travnike zorje in poseje, ker dobi cca 300 eur na ha... subvencije, drugače pa pod 100...

Tko, da subvencije niso velike......., kot eni tuki natolcujejo... V eni krajih so lahko srečni, da se kmetje sploh še jebejo, ker to je garaško delo, pa še v hribovitih predelih je precej nevarno, male kmetije pa si mehanizacije ne morjo prvoščit, zato imajo nizko optimizacijo...

in ko hodiš na šiht si dobesedno za ceu dan dober, dopust pa ponucaš za košenje, obračanje... Cena mesa je pa tud nizka.....

Zato pravim, da klele sodijo ljudje iz blokov, odfurajo 8 ur in jamrajo čez vlado......, medtem ko se kmetje jebejo noč in dan, pa še nkup vremenskih anomalij je zdej sploh v prekmurju in na dolenjskem, če pa zavarujejo, so pa skor nerentabilni... skratka začaran krog...

pa še en problem je... od kmetov sinovi in hčere, skoz bolj spizdevajo v mesto in se jim ne da jebat, ko jih fotri ponucajo kork vidjo da majo mal cajta...... sploh na velikih kmetijah so aktvini vsi člani in zdej si zamisl enga pubertetnika kako se mu da krave futrat, gnojit, obračat itd...

Metdem ko mu vrstniki popivajo in se valajo po kavarnah, pa še smrdi vsak dan po gnoju...

Skratka kapo dol tistim ki še vstrajajo....

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
no tak bogo jim tut ne gre. Za konkreten podatek lahko povem za oddajo mleka kmet s 25 kravami molznicami dobi cca 1000 evrov na mesec, kar se meni ne zdi tako slabo, poleg tega lahko dobi subvencijo tut za urejeno okolico in podobne stvari, vedet je tudi treba, da kmetje "švercajo" če ima krava dvojčke, kar ni tako redek pojav, meso od svinje in krave ter ostalih je vedno doma, če imaš njivo je krompir, ki ga lahko tut prodajaš.... Sicer je res potrebno delo, ampak delo je tudi potrebno kje drugje.
Če potegnem črto Če je kmetija že od nekoč tam moraš nostavno ostati na kmetiji, da pa bi se odločil in kupil eno kmetijo pa verjetno ne. Verjetno pa ta stavek ni tako slab, ki ga bom sedaj napisal, vedno več bo vredna hrana, ki si jo boš lahko pridelal doma in ti je ne bo potrebno kupit!

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
To kr si ti napisal, počnejo mali kmetje, 25 krav je kr malo... Govorim o farmah nad 100 glavami... tvoj primer je možen samo na hribovitem terenu, ne verjamem da gre to za kmetijska področja prve kvalitete.....

V malih kmetijah je pa tko, čist po pravici... otroci vztrajajo ker jih domači silijo, ko grejo v zaslužen pokoj, gre na trg ali pa v najemnino...
Enostavno če delaš pol tolk kot na kmetiji se imaš boljše... Tisti taveliki kmetje pa morjo bit izredni ekonomisti, da jim znese, ker potrebujejo moderno mehanizacijo poleg samega kmetovanja pa morjo biti še dobri pri različnih razpisih za subvencije in birokracijo itd...

Doma pridelana ekološka hrana je pa danes zlata vredna to se pa strinjam.... Sam meso je pa tko poceni ratal, da tele ali recimo bik ni skor nč več vreden in se jim ne da tud švercat, še zase ga morjo dat v klavnico, kazni tukaj niso majhne...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.796
6.781
113
pri taščici
softi: mi lahko poveš zakaj imaš svoj sekret in po možnosti v vsakem štuku svojega?Saj geš lahko k sosedu!
Mi lahko poveš zakaj si postavil žar na dvorišču če imaš pečico v bajti? (pa to ni osebna žalitev, samo primerjava?)
Pa zakaj ima tvoja žena (starši, otroc najbrž še ne) svoj avto če lahko bi lahko tovega vozila.

Pa tisto o 10% odstopanja zagotovo ne drži! Če pa misliš da drži pa mi citiraj pravilnik kjer to piše.
Največkrat kontrole delajo študentje, njih pa potem kontrolirajo inšpektorji, (njih pa potem evropa).

Skratka: ne vtikaj nosa tja kjer se ne spoznaš kaj preveč. Nekaj nas je saj zraslo na kmetiji, nekateri imamo tudi še stike s kmetijo (mogoče malo drugače kot ti ko ga imaš preko TV, neta, in preko ARSKTRP)