Kje sedeti na letalu?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.401
1.268
113
Citat:
Uporabnik malincek pravi:

načeloma so zici pri prehodih "rezervirani" do zadnjega kot rezerva konkretrnega prevoznika in jih skoraj ne dobiš na daljši rok. na "trg" jih dajo dokaj pozno (par ur pred vzletom) oz jih ponudijo nosečnicam...potnikom z majhnimi otroki...če se ne motim na teh zicih tudi selijo osebje..

Ni res, zasilnega se da dobit tudi prej (redno prakticiram). In ne, niso rezervirani do zadnjega. Sploh pa niso za nosečnice, otroke, poškodvane ipd. Je pa tako da je prosotrnost na zasilnem odvosna od letz. družbe. Pri SAS, recimo, ni nič več placa kot na navadnih sedežih.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ce letalo strmoglavi
evil.gif
, je statisticno gledano najbolse sedet nad krilom. tisti del konstrukcije je namrec najbolj ojacan...

Tolk da zacnes razmisljat tud o tem...
evil.gif

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Ja bemunast no, toliko kompliciranja za en dvourni let do Antalije...
To je skoraj tako kot da bi spraseval kje je najboljse sedeti na avtobusu. Ker tile carter letala A310 al kaj so ze, se primerjajo po merah z avtobusom(sirina hodnika, stojna visina). Bos ze potrpel.
Ce gre pa za medcelinski let je pa druga zgodba, tam pa moras nastudirat optimalni sedez, sploh ce si XL.
Meni je najbolje sedeti v prvi vrsti sektorja.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Največ jih preživi če so v repu letala.

Sicer pa kaj se tolko otrujaš, če mam flajt ob 9ih, se vstanem že ob petih, primerno utrujen pred bordingom butnem dva persenčka
in spim ko beba tudi 10 ur. Zakaj bi se matral z dolgčasem, neudobjem, slabo hrano, če pa lahko vseto neboleče preskočim + pridem
maximalno spočit na kraj kjer tačdaunam?

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.842
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Pred vkrcanjem ni nobenega sedežnega reda - torej sistem prosto po Prešernu.
smile-1.gif
. Če si prej na licu mesta, imaš tudi večo možnost izmišljevanja.
Poteka pa tako: ti prideš s šaro na letališče. Pogledaš levo, kjer so t.i. čekin (Check-in) šalterji in poiščeš številko oz, destincijo svojega leta. Postaviš se v vrsto, pripraviš karto in potni list (! - Turčija še ni v EU!). Ko prideš na vrsto, postaviš prtljago na tekoči trak, prek pulta podaš dokumente stevaresi. Dama stehta tvojo prtljago in na ročaj napopa nalepko s številko leta, tvojim imenom in destinacijo (še prej seveda pogleda karto in potni list). Upaš, da teža prtljage ne presega 20kg na karto. Osebne prtljage (to je tista prtljaga, ki jo lahko vzameš s sabo v avion - pozor! Notri ne sme biti, ostrih kovinskih delov, tekočin itd!!!) nihče ne tehta,.
wink-1.gif
). Ko si v avionu, greš do svojega zica (številke sedežev so napisane na stropu aviona on hodniku in naraščajo od nosa vrste: A, B, C, ... in od leve proti desni (če gledaš v smeri nosa letala) sedeži po številkah od 1 do (kolikor je pač sedežev v tisti vrsti). Nad svojim sedežem imaš pod stropom predal, kamor lahko pospraviš svojo osebno prtljago.

Hvala ti za tole, si mi malo približal kako zadeva deluje;

1. Kaj se pa izplača ponavadi vzeti v nahrbnitk, rezen mobitela, mp3 player, fotič; napisal si vode ne, predvidevam tut sendviča ne
hysterical-1.gif
, kak pulover, kaj še?

2. kaj če so uhani v popku, nosu... saj tega se ne da dati ven (pri rentgenu), pomoje sam pokažeš pa je ql al ne

3. Kaj se izplača vzeti za Turčijo evrčke al lire, sem slišal da če so evrčki tolmačijo dol kot 1€=1 turška lira in da si ti na slabšem???

Zna mogoče še kdo na ta 3 vprašanja kaj odgovorit,

hvala

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.571
7.083
113
1€ = 2 liri, kadar plačuješ v € in malo boljša menjava (cca 2,3) v menjalnicah.
Vzameš mnogo €, če misliš s tem plačevati oz. greš dol brez denarja in dvigneš na bankomatu z bančno kartico kolikor lir misliš zapraviti oz. vsaj za slabih 200€ lir naenkrat (minimalna provizija in najboljša menjava).

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
1: V nahrbniku imaš lahko sendvič in vse sorte šaro, razen ostrih predmetov (noži, izvijači itd), tekočin, plina in sprejev. (Na šalterju, kjer oddaš prtljago, je narisano, česa v ročni prtljagi ne sme bit).
2: Če so uhani v nosu, se jih itak vidi, problem so ponetani popki, potenciometri in frače - to je treba pokazat na licu mesta
grin1.gif
(sej ne, hecam se - ne vem, kako je s tem. Pomojem poveš zakaj gre in ni treba kazat).
3: ponavadi se valuto bolj splača menjat pri nas, ker je v drugi državi domača valuta bolj cenjena. Konkretno za Turčijo ne vem, ker nisem bil še nikoli dol. Najslabša menjava je vedno na letaliških menjalnicah.

Kar se tiče sedežnega reda, je Mahoni prav napisal, jaz sem pobrkal črke in številke. A je pri oknu itd, vrste so pa od pilotske kabine proti repu od 1 do x.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.842
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
1€ = 2 liri, kadar plačuješ v € in malo boljša menjava (cca 2,3) v menjalnicah.
Vzameš mnogo €, če misliš s tem plačevati oz. greš dol brez denarja in dvigneš na bankomatu z bančno kartico kolikor lir misliš zapraviti oz. vsaj za slabih 200€ lir naenkrat (minimalna provizija in najboljša menjava).

Se pravi je najbolje kar dol z navadno bančno kartico dvigniti denar, da ti ven pa lire ?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Pri večini letal sicer je tako, so pa izjeme...

Recimo Embraer ER4 (AirFrance):

0011%20Letalo%20proti%20Parizu.jpg

Sedeži so A, D in F. Nič jasno...
confused-1.gif

Kar se tiče čarterja v Turčijo... ne se hecat. To je dobri dve uri leta. Pač sediš, kjer sediš. Če si paranoičen, 48ur prej vzameš en Aspirin (kvazi preventiva venske tromboze), če si pa ekstra paranoičen, pa daš gor še elastične nogavice.
evil.gif

Raznorazne rošade s sedeži pa se zelo, zelo splačajo pri daljših letih, po možnosti preko noči, kjer kaniš še malce zadremat.

Tole je bil moj največji jackpot:

2540%2028BC.jpg

Boeing 747, sedeža 28 B in C. It doesn't get any better than this.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.571
7.083
113
Z Maestrom, da. Ne Visa ali pa Mastercard.
Ali je najboljše? Včasih ja, včasih ne, je pa sigurno najbolj enostavno. Npr. jaz sem vedno dvigovala na bankomatu. Tečaj 2,29 + 2 evra provizije (poglej kako je s temi provizijami na tvoji banki). S seboj sem nesla par evrov za sproti in se nisem ukvarjala kam in kako denar pospravljati. Nekateri kolegi so pa prinesli evre s seboj in dol menjali. Menjava je bila okoli 2,32 (se pravi boljša), v tisti menjalnici, kjer so menjali pa ni bilo provizije. Se pravi so menjali bolje kot jaz. Menjalni tečaji so bili v nekaterih menjalnicah boljši od mojega, v nekaterih pa slabši. Ali je neračunanje provizije bolj pravilo ali izjema pa ne vem.

Zdaj se pa odloči, kaj boš naredil. Menjalni tečaji zgoraj napisani so iz sredine junija (dokaj aktualni, bi rekla). Tretja varianta je pa, da pokličeš naše menjalnice, po koliko bi ti menjali, če sploh. Moraš pa imeti za to še dovolj časa, ker tisti, ki ti bodo menjali, po vsej verjetnosti lir nimajo, jih bo treba naročiti.

Jaz sem se odločila za bankomate, ker:
- najmanj kompliciranja
- ni treba ugibati koliko boš zapravil, kot npr pri menjavi doma
- ni treba ugibati o menjalnih tečajih in provizijah, če bi menjal dol oz se zafrkavati s tem, katera menjalnica je pa zdaj tista najboljša
- jaz osebno sem bila na izgubi mogoče par € in nič minut za zgoraj omenjene štose

Če hočeš pa iti na sigurno in prišparati vsak cent pa vzami € s seboj in bančno kartico in izbereš najboljšo varinato na licu mesta, ko vidiš kako menjajo doli. Pogoj je, da imaš na banki 2x več denarja, kot ga misliš zapraviti.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.842
-9
38
Ljubljana
A to za Turčijo tut velja:

parfume, gele, zobne paste in podobno, le da morajo biti shranjene v embalaži, veliki sto mililitrov ali manj, in spravljene v prozorno plastično vrečko z mehanizmom zapiranja.

stupid-1.gif

Kje kurca kupit take vrečke, če sploh to treba???

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.842
-9
38
Ljubljana
Aha, ne vem sam sem dal cca 100€ takratnih € pa ni blo nič poleg
smile-1.gif

se pravi to moraš met v vrečkah????

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Zakaj bi vlaču parfume in nevem kaj še vse na avion?? Daš spodaj pa je mir.
Malo preveč kompliciraš ..
nahrung002.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.805
6.567
113
To velja za osebno prtljago za vse lete (tisto kar neseš s seboj v kabino), pomemben je tisti del "manj kot 100 mililitrov", torej probaj imeti čimmanjšo embalažo, na pol stisnjeno zobno pasto in samo stvari, ki jih nujno potrebuješ če izgubijo prtljago. Kremo za sončanje in ostale kreme / tekočine pa daš v vrečko (da ne steče ven) in v prtljago, ki jo oddaš.

Takole izgleda tisto obvestilo, če sediš ob zasilnem izhodu (kjer je običajno več prostora za noge):

Predvsem pa ne kompliciraj preveč in se imej lepo.
cheer.gif