Kje se najbolj splača vzet kredit/leasing za avto

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
pač zdaj je pač dokončno odločeno, da se zamenja avto in sicer nekaj ranga 8-9k

zdaj imam avto vreden nekje 2-3k€, ampak ne morem biti brez avta niti en dan, tako da, če ga kupim od fizične osebe, ga dam težko v račun...

poleg tega me zanima tudi kaj je boljše vzet, leasing ali kar kredit? bi bil pa nekje na 2leti

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
če misliš resno zastavit zadevo potem lizing.nimaš odobritve in zavarovanja tako kot pri kreditu.tudi obresti so nižje.plus tega če nimaš še 50% bonusa pri zavarovanju se ga da preko lizinga urediti.maš pa tudi ponudnike lizinga ki so dolgoročno manj ugodni kot kredit.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
V bistvu bi hotel eno tako varjanto, da ko prodam recimo moj zdajšnji avto, lahko tisti denar dam not in imam potem manjši obrok, kar pa tud ni nujno

a avto je potem na lizing hišo pisan ali name? a ko se mi leasing izteče, mi 50%bonusa ostane?

samo če mam leasing, potem mora biti full kasko zavarovan a ne? to je pol dost večji strošek za en avto, ki je nov ~20k€

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Avto je pisan na leasing hiso. Kar se zavarovanja tice ti pomoje tistih 50% velja samo prvo leto, skoraj zagotovo pa ne po izteku, ce si imel prej 0 ali par %. Mislim pa da ne rabi bit ful kasko ampak je nuja kraja, torej osnovni kasko sam pa se potem odlocis, kaj bos dal se zraven.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
js mam od decembra 25 al 30 bonusa

zakaj bi bil pa leasing toliko boljši, če bi recimo dobil kredit z 2% obrestno mero (vzela bi ga tašča, ki je že dolgo komitent banke) je to skoraj isto zame a ne?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pri lizingu si ti samo "uporabnik" vozila, dokler ni lizing poplačan. Prav tako se najprej poplača lizing hiša v primeru uničenja, odtujitve, avta ne moreš prodati predčasno, kako pa je z predčasnim poplačilom lizinga pa ne vem (a v načelu to ni to...) Pri nas skoraj ni razlike med kreditom (kjer pa si ti lastnik vozila v popolnosti in tudi zavaruješ ga kot tebi paše) in lizingom, v tujini pa lahko v lizing vključiš tudi servise, gume...
Kar se pa tiče popusta na obveznem (bonus) pa je last lizing hiše in ne tebe. Diktirajo ti kako moraš zavarovati in kje in pri tej zavarovalni hiši imajo popust (niti ne bonus). Tako da ta bonus ni tvoj, ti pa tvoj propade če več kot 3 leta ne zavaruješ avta po svoji polici...
Lizing hiša ti v primeru neplačevanja brez milosti zaseže vozilo, banka pa ti ga ne (te pusti životariti...)

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Roberto malce naklada. Jaz sem leta nazaj kupil avto po principu 50% ob nakupu, 50% čez leto dni in je v principu šlo za navaden lizing.
Res je lastnik avtomobila lizinška hiša, vendar se je prometno dovoljenje glasilo name, ravno tako zavarovalna polica in bonus je bil moj. Je pa res, da je morala biti zavarovalna polica vinkulirana na ime lizingodajalca. Ampak slednje samo pomeni, da če razsuješ avto na prafaktorje, gre denar seveda lizingodajalcu, kar je seveda logično, saj ima prioriteto poplačilo obveznosti do lizingodajalca. Pri manjših škodah ti lizingodajalec itak izda pooblastilo, da avto popraviš in zavarovalnica poplača popravilo direktno servisu.

Drugače je tudi pri lizingu mogoč predčasen odkup. Pogoje in stroške lizinga seveda lahko zahtevaš vnaprej.

Torej nekih slabosti lizing niti nima. Razlika je le v lastništvu. S tem da je treba računat, da pri večini avtomobilskih kreditov, ravno tako ne moreš prosto opravljati prometa z vozilom, ker ti banka naloži podobne pogoje kot lizinška hiša. Recimo kasko zavarovanje vinkulirano na banko in podobne malenkosti. Pač da si zavaruje svojo rit, če kredita za avto ne boš odplačeval ali pa avto razsul in potem nehal odplačevati.

Ogo

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Sorry, ampak pri kerditu pa res nikoli nsiem videl klakega vinkuliranja zav. poloce avta v korist zavarovalnice. Pa sem videl veliko kred. pogodb. Banki je vseeno, tisti hip, ko je kredit zavarovan pri zavarovalnici, so oni kriti. Potem te zavarovalnica jaha. In avto lahko prdaš, kadr hočeš. Le kredit moraš plačevat naprej.
Slabosti lizinga? Če gre liznig hipša v stečaj, gre avto v stečajno mao. Zavarovanje je dražje. Zavarovanja ne moreš izbirat sam. Pri neplačevanju si ga naj...
Je pa treba vedet, da vse oblike lizinga nimajo vseh minusov in plusov (operativni, finančni ...)

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
He he, ko sem pred dvemi leti iskal kredit za avto je bil najcenejši in najugodnejši pri prodajalcu (NLB kredit). Sem preveril pri kolegici in mi navkljub vsemu ne bi mogla urediti tako ugodnega kredita... Pa sem lastnik avta, nobenih pogojev zavarovanja in vinkulacij na polici... S stroški zavarovanja kredita in stroški odobritve je bila kreda ugodnejša od lizinga... Z malo spretnosti pa sem ga poplačal brez stroškov (čeprav je NLB).
Zame osebno bi bil lizing zanimiv če bi imel v njem vključene vse stroške (servisi, gume, registracija).
Načeloma se lizinga poslužujejo ljudje, ki ne bi dobili kredita v takem znesku (kot ste že ugotovili ne komplicirajo toliko) in podjetja, ker lizing obrok predstavlja računovodsko priznan strošek... Čeprav podjetja se poslužujejo operativnega lizinga.
Enkrat sem slišal komentar da je finančni lizing bolj jemanje tržne pogače bankam s krediti...

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Zakaj je že zavarovanje dražje?

Jaz sem imel lizing in zavarovanje ni bilo prav nič dražje. In to kako leto kasneje po tem, ko so se zavarovalnice izmislile tisto foro, da če je avto last pravne osebe, potem bi želele colat dodatno tako za AO kot za kasko. Dokler ni promet upadel in je pač ena od zavarovalnic tudi avte na lizing tretirala iz vidika lizingojemalca in ne lizingodajalca. In ko je ena tako začela, so to storile vse. Sicer pa je logično in takih for ne pozna noben v svetu. Zavarovanja avtomobilov pri finančnem lizingu se vedno tretira iz vidika lizingojemalca, edinole pri nas so bile druge ideje, ki so k sreči padle v vodo že zaradi konkurenčnega boja za stranke med zavarovalnicami.

Če bo vzel lizing pri hiši, ki je kaj vredna in pazi na svoj ugled in dolgoročno poslovanje, recimo Summit Leasing, NLB Leasing in podobno, se mu ni za bati, da bi njegov avto končal v stečajni masi.

Govorimo pa tukaj o finančnem lizingu. Operativni je nekaj povsem drugega in je namenjen podjetjem in samostojnim podjetnikom, fizikalca še nisem videl na njem.

Aja, glede avtomobilskega kredita, moj stari je nekoč vzel avto na kredit. No in v pogodbi je lepo pisalo, da mora biti avto kasko zavarovan in podobne fore, kot gredo pri lizingih. V principu je bil avto delno zavarovanje kredita, ostali del rizika, pa je res bil na zavarovalnici, ki izvaja zavarovanje kredita in je ob sklenitvi kredita tudi prejela dnarce za to. Noben ne daje dnarce na lepe oke, še posebej večjih zneskov. Se pa seveda dan današnji dobe ugodni krediti brez kakih posebnih zavarovalnih pogojev. So pa slednji vezani na daljše obdobje "bivanja" pri neki banki ter na n kratnik zneska mesečnih prihodkov na račun. Skratka gre za kredite z nižjim rizikom strankam, katere poslovanje in kreditno sposobnost poznajo.

Ogo

Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Če boste jemali do 4.000€ leasinga ni potrebno avtomobila kasko zavarovat. Vsaj na NLB leasingu je tako, referent ti ven sprinta neke vrste prošnjo ki je naslovljena na leasing v smislu če lahko zavaruješ samo osnovno in ti seveda odobrijo. V prošnji in hkrati izjavi piše da boš vso škodo poravnal sam, tudi v primeru kraje. To je to. Za višje zneske pa ti bolj težko odobrijo brez kaska.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Mislim, da je najceneje, če ti uspe dobit povečanje limita - mati je zaprosila recimo in dobila limit -8000€ (prej je imela -2000€) in kupila rabljen avto za 6k.

V banki je po pravici povedala, da bi imela limit zaradi tega, ker bo kupila avto in ker so obresti manjše za minus kot za kredit (pa še zavarovanja ni) in ga dobila (s povprečno plačo).

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
odlična zadeva sploh če misliš da boš lahko hitreje odplačeval.obresti so pa koliko tam nekje 10% letno nominalno ne?

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
izredni limit je pri večini bank 10% letno nominalno

Letne obrestne mere pri izrednih limitih so visoke in znašajo deset oziroma 11 odstotkov. Za primerjavo: potrošniška posojila, ki sodijo med dražje oblike posojil, lahko najamete po šest- oziroma sedemodstotni obrestni meri, s tem da efektivna obrestna mera, v katero so všteti vsi stroški posojila, znaša od 12 do približno 20 odstotkov, kar pa je še vedno manj od končnih stroškov limita.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
reno laguna letnik 99 (konc leta) na avto net se prodajajo za tam 3.2-3.5k jaz bi bil verjetno zadovoljen z 3k