Kje kupiti kune HR?

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
Pri nas? Na kateri banki? Manjalnici? Na Hrvaškem?

Grem v Pulo na Salsa Festival.
nahrung002.gif

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.608
3.974
113
Na Hrvaškem.
Po možnosti na bankomatu, če se ti izide s provizijo oz. če tvoja banka nima provizije pri dvigu tuje valute še toliko bolje.
Hrvaški bankomati ponujajo pogosto izbiro tečaja... njihov ali "naš" ... izbereš naš...
(zanimiva ugotovitev lani jeseni - če preverjaš tečaj na svojem TRRju takoj po dvigu je izračun evrov najprej informativni in se čez čas spremeni - velja za dvig s karticami treh različnih bank s katerimi smo dvigovali, ker smo želeli primerjat če se razlikuje tečaj naših bank... povsod je bil na koncu isti)

Jaz imam provizijo na bankomatih in se mi izplača dvig pri 150€ da pride nekje toliko kot v menjalnici na hrvaškem, če dvignem več sem prek bankomata na plusu. Pri nas so kune dražje (pa ob sami meji je tudi na hrvaškem navadno slabši tečaj)

1. = najbolj ugodno = bankomat (zneski vsaj 150-200€ zaradi provizije... z izbranim mednarodnim tečajem, ne njihovim, ki ti ga napiše bankomat, je namreč res neugoden)
2. = menjalnica Hrvaška "notranjost"
3. = menjalnice Slovenija
4. = menjalnice Hrvaška ob meji

Nazadnje urejeno:

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Zaračunali ti bodo provizijo okoli 2-3 EUR/dvig...je pa teæaj na BA malo boljši kot pri nas. Za male zneske ni velike razlike Vsekakor pa se na BA splača večji dvig.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ja bodo. Ampak razlika je minimalna, saj dvigaš po srednjem tečaju. Ali dvigneš tam na mestu samem ali pa porabiš to razliko za bencin do željene menjalnice/banke. Tukaj dobesedno zganjaš paniko zaradi nekaj centov.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
Keber, ni panike.

Samo vprašal sem in sicer samo tiste ki kaj vedo o tem.
smile-1.gif

Sicer pa priznam, vsak EURO prav pride.
nahrung002.gif

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.202
3.828
113
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:

(zanimiva ugotovitev lani jeseni - če preverjaš tečaj na svojem TRRju takoj po dvigu je izračun evrov najprej informativni in se čez čas spremeni - velja za dvig s karticami treh različnih bank s katerimi smo dvigovali, ker smo želeli primerjat če se razlikuje tečaj naših bank... povsod je bil na koncu isti)

Ta vikend sem bil z enim bankirjem v Budimpešti in mi je pojasnil glede tega: Ko dvigneš, se zabeleži samo rezervacija, v znesku kot ti ga informativno pokaže bankomat. Naslednji (delovni) dan, ko se zavrtijo obračuni,pa se transakcija obračuna pa posebnem medbančnem tečaju, prišteje pa se tudi provizija. Zanimivo je da smo po dvigu dobili celo sms z napačnim (informativnim zneskom.

Dvignili smo recimo 9000 forintov, kar je bankomat prikazal kot cca 29 eur, prišel je sms za 29eur in tudi z računa je šlo 29 eur, v ponedeljek pa se je znesek spremenil v 32eur (rahlo višji tečaj plus provizija.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.658
4.383
113
Čudno maš ti to banko.

Unicredit uporabniki dvigujemo brez provizije na bankomatu zagrebške banke.
Pa študentski računi so tudi brez provizije ponavadi.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Provizija ne more biti zaračunan v isti postavki... Neke čudne, obskurne banke z čudnim sistemom....
Pravilno je, da se ti zaračuna znesek dviga (če ni v EUR) ter kot naslednja postavka na izpisku obračuna nadomestilo za dvig v EU/EUR območju/whatever...
Ta s provizijami je bosa. Nikdar, ama nikdar me noben bankomat ne v tujini ne pri hrčkih ni spraševal v po katerem tečaju želim menjati. Enostavno sem odtipkal PIN, označil znesek (500, 1000 HRK) in bankomat je izpljunil denar. Na izpisku pa postavke dvig BA 1000 HRK xxx EUR in nadomestilo za dvig 2,xxx EUR. To je vse.
Očitno ima najbolj osovražena in lumparska banka to še najbolj urejeno...
Pa kolikor vem, ko sestrična (USA) dviguje pri nas v LJ iz bankomata je bankomat tudi ne sprašuje po katerem tečaju naj obravnava... PA menda v Keniji tudi ne sprašuje (drug sorodnik, komintent GB)

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Citat:
Uporabnik Mare2 pravi:
Keber, ni panike.
Samo vprašal sem in sicer samo tiste ki kaj vedo o tem.
smile-1.gif

Sicer pa priznam, vsak EURO prav pride.
nahrung002.gif

te pa nena hodi nikam, če vsak evro prav pride

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.608
3.974
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Ta s provizijami je bosa. Nikdar, ama nikdar me noben bankomat ne v tujini ne pri hrčkih ni spraševal v po katerem tečaju želim menjati.
Erste recimo ima, probaj.
Podobno kot če plačuješ s paypalom, lahko ti oni preračunajo v evre, lahko pa tvoja banka... po želji.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Bogami, lansko leto tega nisem zasledil na bankomatih med Zadrom in Šibenikom. Ali sem naciljal 'pravi bankomat' ali pa tole tvoje ne drži.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Lepo, da vsaj piše, kakšen je tečaj, običajno še tega ni.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Na Hvaru v mestu na glavnem trgu vsako leto.

Edit: ravno tako lani v Budimpešti.
bankomat v Novalji na Lošinju ravno tako ponudi dva tečaja.