Kilometrina

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Ima kdo kakšno informacijo, kdaj se misli povišat kilometrina, za prevoz z lastnim avtomobilom za službene namene.

Ker se od 11.03.2006 ni spremenila niti za cent. Od takrat je bila 69tolarjev=0,29eur.

Cena bencina se pa je od takrat spremenila iz 228,30=0,95eur na 1,21eur. To je 27% podražitev. Kaj pa potni stroški??

Inflacija gor ali dol, ne morejo na moj račun inflacije zniževat.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Ja in potem se je kilometrina dvignila na koliko ???

Ne zasledim nove cene kilometrine. Kolikor se pa meni zdi da je v ceno kilometrine zajeta tudi vinjeta, kilometrina pa je ostala ista. Torej je strošek za kilometrino še manjši. Mater nas nateguje naša država!!

Še malo pa bom postal kot MalcomX s citatom; "Če ni za bit, je za it."

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ne vem, če je karkoli na vidiku glede spremembe cene kilometrine.

Saj zdaj je v bistvu boljše...ker prej si moral še obračunat zraven stroške cestnine, ki pa so sedaj minimalni
wink-1.gif

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Ma kaki.

Stroške cestnine si lepo pripel k potnemu nalogu in jih dobil vrnjene. Sedaj ne moreš pripet vinjete in jo dobiti vrnjeno. Pa prej smo imeli ABC-je ki so bili pisani na firmo in se je strošek avtomatsko odšteval firmi in ne meni.

S tem da govorimo o službeni uporabi lastnega vozila, in ne o prevozu na delo.

V vsakem primeru smo na slabšem. Prej je bila kilometrina 30% 95 oktanskega bencina, sedaj je to krepko manj. Nategujejo nas ko male zajce!

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Jaz sicer držim s tabo.

Lahko le pojasnim. Npr. direktor podjetja lahko delavcu, ki službeno potuje s svojim avtom, odobri tudi višjo kilometrino.

Seveda pa je v tem primeru potrebno obračunat boniteto, takšno izplačilo pa seveda tudi vpliva na davek od dohodkov pravnih oseb.

Je pa tisto mnenje, ki sem ga objavil, zelo nelogično. V končni fazi je relevantem še vedno Zakon o dohodnini in Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
V oni temi si pisal (citiral) tole " ki v 4. členu določa, da se »kilometrina za uporabo lastnega avtomobila v službene namene za vsak prevoženi kilometer določi v višini 30 % cene neosvinčenega motornega bencina - 95 oktanov"

Ne spoznam se na to področje, ampak a to ne pomeni, da bi morala slediti spremembam cene becina ?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Saj tako je bilo pred Janševo vlado. Potem se pa je fiksiral na 29centov, in se je reklo da se bo kilometrina usklajevala vsake pol leta. No in do sedaj so minila 4 polletna obdobja, kilometrina pa še vedno enaka.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Počasi bom začel zavračat službene poti s svojim avtom. Predlagam, da to storijte tudi vi.
Država namreč samo pobira davke, za stroške, ki nastanejo z uporabo lastnega avta v službene namene ji je pa figo mar.

Strošek uporabe lastnega vozila v službene namene ni le strošek bencina (in vijete).
Bog ne daj, da maš nesrečo s svojim avtom na služnebi poti. Pušiš totalno.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Saj pa je še vedno človek krepko v plusu, če gre na pot z osebnim avtomobilom in "črpa" cestnino...ne vem zakaj bi hotel s službenim na pot?

LaUros

Pripravnik
13. feb 2008
327
0
16
Ljubljana
Zato ker stroski avta niso samo stroski bencina.

Ampak so se gume, olje, amortizacija, itd... se vinjeta po novem... in vse skupaj nanese krepko vec od teh 0,29EUR na km.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Odvisno od avtomobila.

Sam vozim roverja, in sem v 3 letih imel par 100€ stroškov le-tega. In naredil 40.000 km

Če tole preračunamo sem krepko v plusu.

Je pa res nekaj drugega, če bi vozil kakšnega BMW 7 ali pa še boljši avto. Potem kilometrina dejansko ni niti blizu stroškom.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Sam vozim roverja, in sem v 3 letih imel par 100€ stroškov le-tega. In naredil 40.000 km
Zavarovanje, registracija in teh. pregled je v teh 3 letih stalo manj kot 100€???
confused-1.gif

Če si teh 3 letih imel samo toliko stroškov s servisom, ne pomeni, da se končniki, ležaji, zav. ploščice, diski, auspuh niso nič obrabili ter da jih čez kako leto ne bo treba menjat.... Konec koncev je treba upoštevat tudi amortizacijo, ker avto ni večen.....

Eni še kar mislite, da je službena pot z osebim avtom profit....kaj pa, ko se ti slučajno pripeti prometna nesreča v kateri si ti kriv???

Čevlje naj sodi Kopitar, ekonomijo pa ekonomist.....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Recimo, da še v familiji nismo imeli avta, ki bi mu bilo potrebno menjati končnik, ležaj...

auspuh, diski in zav ploščice pa sem vštel v tistih par 100€ .. res sem pozabil zavarovanje, pa dodajmo še 400€ letno.

Mogoče pa bi večina ljudi želelo, da bi se jim avto "amortiziral" kar preko potnih stroškov, in bi ga dejansko dobili "for free"?

No...pa eno vprašanje ekonomistom. Koliko bi po vaše morala biti kilometrina in zakaj? Konec koncev se mnenja kresijo zaradi povišane cene bencina, argumentira pa se jih z amortizacijo in stroški vozila..hm hm.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
če vam cena kilometrine ni všeč, pa potujte s službenim avtom.

lp

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Matr si ti brihten.
Vse firme nimajo službenih avtov.

Vse je še nekako uredu dokler nimaš karambola.

Jest sem ga mel v Srbiji na parkirišču. Nič kriv, zbit avto a cca 200€, komu naj se žalim. Na poti nazaj pa še kamn v šipo pri Trebnjem.

Službena pot je bla "čistia zguna ". 2000 km od kilometrine je blo samo za škodo, pa še zmanjkal je.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Čak malo...v tujini nima človek zavarovanega avtomobila?

Kamen v šipo v Trebnjem..tole je pa slo, komot zavarovalnica uredi?