Kilometrina na dizlu

Pri katerih kilometrih bi vi vzeli dizla

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Ja res, dizel umira, ruka, trese, vse lučke na armaturki utripajo pri nizkih obratih, bencinar pa že pri 1000 obratih vleče. In dvomim da voziš bencinarja v vsaki prestavi do 6000 obratov... Tukaj pa sva spet pri voznih obratih.

Meni pac ustreza dizel, sam imam 1.9 tdi, doma pa je se 2.7 tdi in 1.4 TSI 170, ampak se najraje vsedem v tdi.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Važno, da si zadovoljen
smile-1.gif

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Pa saj veš, da debate tipa bencin proti dizlu še niso prišle do pametnega zaključka...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Stari 2.0l bencinar VW, ki je prisel ven v zacetku l.00 je v Oktaviji delal cudeze, ker je po navoru in udobni voznji prekasal vsakrsnega dizla taksne prostornine, edina slaba stran je bila spet neumna euro norma kravatarjev v parlamentu in motor je zaradi malce visje porabe romal v kanto za smeti.

Ampak ta motor je so potegnili iz naftalina, ker 1.8 20v ni izpolnjeval eko norm. In je bil že ob "uvedbi" dejansko zastarel in na smetišču zgodovine, tale avantura mu je samo malo podaljšala življenje.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
Vsi pravijo, da se splača dizla vzeti šele pri 25.000km/leto, zakaj potem eni jemljejo dizla za 15.000km/leto ali celo manj, nesmisel.

Zakaj nesmisel, sej dizel se kasneje tudi dražje proda kot pa bencinar, vmes pa še ceneje tankaš, potroši manj,
če si na kurjaču pa si tak totalni zmagovalec.

Eni pa jemljejo dizel predvsem zaradi navora, kot pa zaradi porabe, nekdo ki je dost s prikolico na poti, bo raje imel
dizla, kakega 3.0TDI-ja prodaš čez noč, 3.0V6 pa čez leto.

Ampak ti seveda vidiš samo to, kak je dizla treba kupit samo zato, da se prišpara na 20k avtu v petih letih 5k. Ni to vse,
polek tega pa en 3.0TDI leti ko sneta sekira, kajšele ob čipanem motorju, in vse to pri porabi 8l. 3.0V6 motor je pa požeruh,
leti tu-tu, prodat ga nemoreš.

Čipan 3.0TDI, 535d je večini V6 3.0++ motorjem pain in the ass, spet ob skoraj polovico manjši porabi.

Ampak vse to je za tebe kvantna fizika, ti vidiš 10€ prihranka na poln rezervar in tebi je to to.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Čipan 3.0TDI, 535d je večini V6 3.0++ motorjem pain in the ass, spet ob skoraj polovico manjši porabi.

Daj ne serji no, noben novodoben 3.0 šestak ne pije skoraj 16l. Že 10+ let stare 330i se vozijo pod 10l bp.

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
mene moti pr dizlu ker ne greje jajca prokleta. To rabi 10 km, da zagreje. Pa pazit turbino ko je hladn, pa malo počakaj, preden ga ugasneš, da se turbina ustavi... jajca

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik yamahafazer pravi:
mene moti pr dizlu ker ne greje jajca prokleta. To rabi 10 km, da zagreje. Pa pazit turbino ko je hladn, pa malo počakaj, preden ga ugasneš, da se turbina ustavi... jajca

To je pa tolk neumna izjava kot da bi nekdo rekel da bencinarji pokurijo 20 litrov
bonk.gif

Jaz imam dizla pa mi greje po 3km vožnje, bi lahko rekel da začne greti še prej kot kakšen bencinar.

Imam dizla, prevozim pa okrog 8.000km letno. Pač bil je cenejši kot bencinarji, pa še manj porabi. Povrh vsega imam verigo, tako da je še cenejši za servisiranje kot kakšen bencinar recimo
smile-1.gif

Ste pa kot stare babe, to je boljše, tisto je boljše... hvalabogu smo si ljudje zelo različni, nekdo se raje vozi z rdečim avtom, nekdo z belim, nekdo karavana, drugi kabrioleta... in nekomu bolj paše dizel spet tretjemu bencinar
smile-1.gif

In hvala bogu, da je tako
cool-1.gif

LP

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:

Ne vem ce te bo to potolazilo, ampak bencinski uberwagen (1.6l 101 KM; mislim, da se to imenuje AEK/AFT) tudi ne greje do ~10 km prevozene razdalje. Kolega (omenjen visje v debati) ima pa bolj gosposki dizel uberwagen, uvozen iz domovine, voz se mu pregreje prakticno takoj, km ali dva po strartu, tudi sredi najvecje zime (pomaga tudi ogrevanje sedezev spredaj).

Pri teh avtomobilih (kot je omenjeni nas bencinar) je baje nekaj spremenjen (= to je drug izraz za nedelujoc) termostat, tako da ne greje zaradi tega, ker spusca vodo kar naprej skozi hladilnik, ceprav temperatura ni niti priblizno visoka (se prav vidi na indikatorju na armaturni plosci, dokler ne narase temperatura na vsaj 70-80 stopinj, gretje ne dela). Kakor mi je bilo dano vedeti, bi moral biti termostat zaprt dokler ne narase temperatura dovolj, da gre voda skozi hladilnik. No, pri nekaterih VW ni tako.

Preveri kako je s temperaturo hladilne vode pri tebi; ce zacne greti sele, ko je voda dovolj vroca, ta pa se segreva silno pocasi (ker gre stalno skozi hladilnik, namesto da bi bil na zacetku zaprt obvod, dokler ni dovolj segreta), potem imas isto tezavo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Dinotti pravi:
Kaj se pa lepš sliši, bencinar ali dizel? Zamislte kako bi se formule na dizel slišale? :=)
lepo to da nekateri avte kupujete zaradi zvoka motorja.
Kater avto na cesti pa se slisi kot formula? (saj si mislil ala F1).
A ves da Le Mans ze nekaj let zmagujejo dizli? Aja tam tekmujejo traktorji kdo preorje vecjo njivo v 24 urah.
A ves da so drazji avti z vecjimi dizli cenejsi kot bencinarji. Poglej si kake mecke, bavarce....
Rad bi izmeril pospesek v peti prestavi od 50-130 tresajocega dizla in formulaskega bencinarja ki vlece od 1-6krpm. Pa recimo da imata oba enako deklarirano moc.

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Citat:
2X
Jst to zimo še nism vidu da se je cagr dvignu, dobesedno 5-6 km da začne rahlo pihat toplo
rolleyes-1.gif

definitivno moj zadnji dizl
wink-1.gif

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Citat:
Pa pazit turbino ko je hladn, pa malo počakaj, preden ga ugasneš, da se turbina ustavi... jajca
To je pa nekaj novega zame, da je treba mal pocakat, preden ga ugasnes, da se turbina ustavi... A se to na zracen upor vrti, da je pri zaustavitvi vozila potrebno se malo pocakati, da se se turbina zaustavi...? Je turbina pri bencinarju drugacna, ali velja enak postopek, da se po zaustavitvi vozila turbina vrti se nekaj casa...?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.499
5.790
113
evo jaz delam na dizlu do 15k km na leto. letos še to nevem če bom. zakaj dizl? ker sem bil bedak in sem se dal večini prepričat kak je dizl fajn pa kak se poceni voziš ko malo porabi. nikoli več. vsak mi je pa pozabo povedat da bo pozimi klepal o stari magirus, da me bo zeblo ko prasca ker se noče zagret če ga voziš pod 2000 obratov kot priporočajo. itd itd.
komaj čakam da bo naslednji kak 2.0T ali šestak. dizla pa ziher nikoli več