Kegging

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Moj odgovor je: ker porabim manj CO2-ja. Ja, morda je poceni, a ko ga zmanjka, moraš menjat. Če naravno karboniziraš, ga manjkrat menjaš
smile-1.gif
Poleg tega prisilna karbonizacije, če vmes ne "zganjaš hudiča" ni bistveno hitrejša, vsaj po moji izkušnji. Kot je tudi napisal Utiševalec...

Poleg tega sem jaz občutil razliko v pivu, ki pa je lahko tudi posledica tega, da pivo še dodatnih 14 dni zori na toplem. Ampak tukaj so mnenja res deljena. Morda je zgolj placebo
smile-1.gif
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
aha, hvala za razlago. ja po enem dnevu ga jaz tako naredim pitnega, da na začetku nabijem pritisk na 3 bare in potem zmanjšam na cca 1 bar oz odvisno od stila in sicer to počnem med hlajenjem - pri naravni pa moraš nato še ohladiti in si že na štirih dneh. ;-)
imam pa 10 kg bombo, trenutno že kakšno leto isto, pa sem jih sigurno 20 karboniral in še v luft spuščam co2, ko odzračujem kege po polnjenju - parkrat spustim pri ventilu za par sekund.
ma ja, vedno se mi s temi kegi nekaj mudi.
evil.gif
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
za primerjavo bi moral po mojem mnenju naredit tako, da bi (če predpostavimo, da imaš dva enaka batcha) v enega stresel cuker v sekundarca in pustil vse skupaj še v njem, drugega pa bi karboniral z isto količino sladkorja v kegu. tako ne bi imel razlik v alkoholni stopnji in potem bi še prvega pretočil v keg in ga prisilno karboniral. v tem primeru bi moralo biti zelo podobno, je pa res, da je škoda co2 za tak postopek, ker je sladkor cenejši.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
kaj je pravzaprav sploh razlog za dodajat sladkor v keg? a prisilna karbonacija ni ok? sam sem probal oboje in nisem opazil znatne razlike, se mi zdi pa precej kul, da lahko pijem pivo že naslednji dan po pretakanju iz fermentorja v keg.
najbrž ne gre le za to, da malenkost povečaš alkoholno stopnjo in prišparaš malo plina?
Pri meni gre prisilno ko imam prazen hladilnik, ostalo na naravno. kake posebne razlike ni, če delaš seveda prisilno po set and forget metodi.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Tejle Nektar kegi... A je še kdo opazil, da je na notranji strani, kjer je narejen zvar pri vrhu narejeno tako, da je zvar precej grob in imam občutek da bi se znalo marsikaj zaredit..
Sicer nimam problemov z okužbam, ampak ko sem zadnjič pucal, sem kar del gobice raztrgal na zvaru...

Še kdo podobne probleme?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jaz tega nisem posebej opazil (da bi zdaj vedel na pamet). Se mi je pa pri enem kegu zgodilo to, da se pri loputi (pokrov), ko jo "zaklenem", ta ročka zapre prav na lahko in ne tesni, če ni pritiska od CO2. Je tukaj kaj za narediti ali moram kupit nov pokrov?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Jaz tega nisem posebej opazil (da bi zdaj vedel na pamet). Se mi je pa pri enem kegu zgodilo to, da se pri loputi (pokrov), ko jo "zaklenem", ta ročka zapre prav na lahko in ne tesni, če ni pritiska od CO2. Je tukaj kaj za narediti ali moram kupit nov pokrov?

Men noben ne tesni če ni nabit...
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Tenx, pol se ne bom sekiral
smile-1.gif
Ker sicer mi ta keg prav lepo tesni in nič ne pušča, ko je na CO2...samo vseeno sem se zamislil.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
So pa včasih te ročke za zapiranje pokrova skrivljene, 100 rok zapira pa to..., jih preprosto malo poravnaš.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Tejle Nektar kegi... A je še kdo opazil, da je na notranji strani, kjer je narejen zvar pri vrhu narejeno tako, da je zvar precej grob in imam občutek da bi se znalo marsikaj zaredit..
Sicer nimam problemov z okužbam, ampak ko sem zadnjič pucal, sem kar del gobice raztrgal na zvaru...

Še kdo podobne probleme?

9l? Ker meni se tudi zdi kot da jih je nek šalabajzer odrezal in od oka povaril. Od dveh 9l je en je pri meni približno ok, drugi ima pa precej viška vara (sicer da bi bilo kje ostro ravno ni ker je malo pobrušeno, je pa kar debela bula na mestu vara).
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Tejle Nektar kegi... A je še kdo opazil, da je na notranji strani, kjer je narejen zvar pri vrhu narejeno tako, da je zvar precej grob in imam občutek da bi se znalo marsikaj zaredit..
Sicer nimam problemov z okužbam, ampak ko sem zadnjič pucal, sem kar del gobice raztrgal na zvaru...

Še kdo podobne probleme?

9l? Ker meni se tudi zdi kot da jih je nek šalabajzer odrezal in od oka povaril. Od dveh 9l je en je pri meni približno ok, drugi ima pa precej viška vara (sicer da bi bilo kje ostro ravno ni ker je malo pobrušeno, je pa kar debela bula na mestu vara).

Ne, ta veliki 18l...
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Mene pa zanimajo dimenzije teh 9 l kegov ,če bil bil kdo ,ki ga ima pripravljen to informacijo izdat?
Hvala.
 

MihaMiha

Zelenc'
5. jun 2017
22
2
3
Če uporabljaš gasilni aparat kot jeklenko za co2, ga je potrebno kaj predelat al je potrebn sam A test, da ga lahk neseš napolnit ? Neki sm zasledil da ma gasilni aparat v notranjosti neko cev, ki bi jo naj blo treba odstranit, če bi ga rad koristu za točenje piva.