kazen za kurilca

luka51

Guru
16. avg 2007
14.405
5.684
113
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
luka51, nisi ti ravno odprte glave
smile-1.gif
Seveda sem. Sploh takrat ko rihtamo kako pumpo al pa sobe, ven pa stece nek nafti podobn zvarek. V nabolsem primeru pa navadn cvicek. Pol pa jok zakaj je crknilo

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
smile-1.gif
Seveda sem. Sploh takrat ko rihtamo kako pumpo al pa sobe, ven pa stece nek nafti podobn zvarek. V nabolsem primeru pa navadn cvicek. Pol pa jok zakaj je crknilo

In vaš odgovor je vedno "kriv je cviček".... Ker očitno delaš v tej branži, verjetno poznaš sestavo nafte in kurilnega olja... Če ne iz glave, pa daj malce po tabelcah poglej.

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Mal pozno za odgovor, ampak iz srca:
BD res smrdi/diši drugače kot nafta. Ampak mi nimamo službenih psov za ovohavanje goriva, cariniki pa tudi niso usposobljeni za tovrstno analiziranje goriva. BD ni označen z barvo in indikatorjem, kemijska analiza ne pokaže prisotnosti kurilca. Vendar pazite. BD in odpadno olje ni ista stvar.

A zakaj v 8 urah naredimo tako malo? Ali želiš, da povečamo učinkovitost in vas bo več plačalo kazen? Zdej pa resno: ves postopek je zaradi zakonodaje in birokracije dolg in zapleten, pisanje zapisnikov na terenu pa tudi ne spada med najbolj enostavne zadeve, ker pri pritožbi odvetniki diplomirajo na pikah in vejicah ipd....

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
BD je definiran kot monoalkilni ester maščobnih kislin - po domače povedano na točno določen kemični način predelano rastlinsko olje in SAMO to je po definiciji BD.
Odpadno rastlinsko olje, ki se ga v različnih oblikah uporablja kot pogonsko gorivo namesto D2 pa ni BD. Seveda se lahko tudi odpadna rastlinska olja predelajo v BD, samo ni prav veliko ljudi, ki bi to počeli, ker za to rabiš ustrezno opremo, znanje, kemikalije in vmesno in končno analizo produktov, ker vhodne surovine niso vedno enake.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik bula pravi:
BD je definiran kot monoalkilni ester maščobnih kislin - po domače povedano na točno določen kemični način predelano rastlinsko olje in SAMO to je po definiciji BD.
Odpadno rastlinsko olje, ki se ga v različnih oblikah uporablja kot pogonsko gorivo namesto D2 pa ni BD. Seveda se lahko tudi odpadna rastlinska olja predelajo v BD, samo ni prav veliko ljudi, ki bi to počeli, ker za to rabiš ustrezno opremo, znanje, kemikalije in vmesno in končno analizo produktov, ker vhodne surovine niso vedno enake.

poznam modela, ki se vozi z rover defenderjem direkt na friteza olje (prefiltrirano seveda). torej bo on placal kazen?

kako carinik loci BD od friteza olja?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Citat:
Uporabnik ericks pravi:poznam modela, ki se vozi z rover defenderjem direkt na friteza olje (prefiltrirano seveda). torej bo on placal kazen?
Mislim, da v Avstriji lahko na nekaterih redkih bencinskih pumpah tankaš rastlinsko olje. Torej mora to gorivo "veljati" tudi pri nas.

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
BD je oproščen plačila trošarine, ostala olja za pogon pa niso oproščena plačila trošarine. Tisto "rastlinsko olje" v Avstriji je verjetno biodizel.
Za friteza olje bi moral plačat trošarino, če ga želiš legalno uporabljat za pogon. Tudi KO se ne sme uporabljat za pogon samo zarad trošarine - trošarina na KO je veliko nižja kot za D2.
BD se od drugih olj loči dokaj enostavno: analiza vzorca v laboratoriju razkrije sestavine.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.525
957
113
Kako pa v praksi postopate s tistimi, ki se recimo vozijo na jedilno olje.

In kam naj tak šofer plača trošarino, da se bo legalno vozil?

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Tisti, ki se vozijo z jedilnim oljem, kršijo isti člen istega zakona, kot tisti, ki se vozijo na KO.
Drugi del odgovora je pa mal bolj kompliciran. Moraš se prijaviti kot proizvajalec trošarinskih izdelkov - torej moraš imeti firmo, dovoljenje za proizvodnjo in skladiščenje trošarinskih izdelkov - trošarino pa kasira Carina za državni žakelj. No, malo dvomim, da bo kdorkoli ubral to pot za tistih nekaj deset/sto litrov rastlinskega olja.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Kdor je že imel opravka s pravi BD ga ne more zamenjati z oljem, BD je v principu namreč neke vrste rastlinsko razrečilo, tudi smrdi nekaj med razrečilom oljem in nafto, zelo agresiven na gumo, barvo....v Avstriji je v uporabi že od konca osemdesetih, sam sem prvič nanj naletel leta 89.
Podatek da je pa uporaba čistega rastlinskega olja kot goriva prekršek pa me je malo presenetila ker v Nemčiji obstajajo firme katere predelujo avte na SVO, nikjer pa ni podatka da je tovrstna vožnja kaznjiva, ker potemtakem bi morali s temi projekti takoj zaključiti in še plačat kazen.....očitno je v EVROPI drugače kot na balkanu
bus.jpg

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Citat:
Uporabnik bula pravi:Tisto "rastlinsko olje" v Avstriji je verjetno biodizel.
Biodiesel je biodiesel. Rastlinsko olje (Pflanzenöl) pa je olje brez predelave v biodiesel. Res pa je, da je naš zakonodajalec 10 let za leseno žlico, če za biodiesel ni trošarine za rastlinsko olje, ki je okoljsko vsaj enako sprejemljivo (hkrati osnovna sestavina biodiesla), pa je.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
In če izhajamo iz tega da so naši zakonodajalci deset let let oddaljeni od izuma lesene žlice in če vzamemo da je EU zakonodaja nad nacionalno to v končni fazi pomeni da bi v primeru pravde na končni inštanci država spušila , al kako

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Te zadeve se urejajo z lokalno zakonodajo, ki mora biti samo v okvirih priporočil EK. Pri nas očitno ni nikogar, ki bi pritisnil preko GZ ali direktno, da bi se zakonodaja spremenila v tej smeri, ministrstvu pa tudi ne pade na pamet, da bi v obstoječi zakon vneslo neke oprostitve plačila trošarine. Tolk pametni pa so, da si namenoma ne žagajo veje, na kateri se grejejo.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Evo pa smo se spet nekaj novega naučili. Do tega trenutka sem bil namreč prepričan da je EU zakonodaja vedno in povsod nad nacijonalno če sta v koloziji, sedaj pa vidimo da temu ni tako.
Torej bi načeloma tak avtobus kot sem ga prilimal zgoraj pri nas kratkomalo odstranili s ceste ,poslali na čiščenje rezervoarjev in še oglobili šoferja , odgovornega pri pravni osebi in pravno osebo
hysterical-1.gif
pogled na tiste dolge face bi bil neprecenljiv

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.525
957
113
Ne samo to.

Avtobus na sliki celo sam nosi reklamo na sebi "Sem v trošarinskem prekršku, ker vozim na rastilnsko olje".

Me prav zanima kako bi zgledala tale fešta, če bi se naše Bule spravle na takle avtobus.

Pomoje bi nastal evropski incident.
hysterical-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.405
5.684
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
smile-1.gif

In vaš odgovor je vedno "kriv je cviček".... Ker očitno delaš v tej branži, verjetno poznaš sestavo nafte in kurilnega olja... Če ne iz glave, pa daj malce po tabelcah poglej.

folk ne tanka kurilca iz pumpe ampak domače zvarke. maš zadeve tak agresivne, da plastiko topijo. maš take zadeve da zgleda kot olivno olje nefiltrirano ipd. itd itd. Da o vonju ne govorim. mene itak BK kaj folk tanka. Samo taki potem najbolj jočejo ko so problemi z DPF-i, pa ko šobe zajebavajo itd.