kazen mestnega redarstva LJ

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ti res ne razumes....

V zakonu lahko pise: NE smes stati na povrsina ki so pobarvane modro. Kazen je 10 EUR

V odloku pa lahko nato zapisejo: Na povrsinah kjer je asfalt hrapav (to so tudi nekatere povrsine pobarvane modro) ne smes stati, kazen 200 EUR

To je dovoljeno. Ne smejo pa napisat:

V zakonu: NE smes stati na povrsina ki so pobarvane modro. Kazen je 10 EUR

V odloku: NE smes stati na povrsina ki so pobarvane modro. Kazen je 200 EUR

Zakon parkiranja na zelenici specificno ne ureja, zato ga lahko odlok. Zakon pa spcificno ureja parkiranje na kolesarski stezi, zato ga odlok ne bi smel, mislim da so bile ravno tu najvecje polemike ali si je jankovic dovolil malce prevec.
A tole bi šlo?
Zakon pravi, ne smeš stat na kolesarski stezi kazen 10€
odlok pravi, ne smeš stat na površinah obarvanih rjavo (kolesarska steza) kazen 200€ ?

Glej, pomoje je parkiranje na zelenici prav lepo urejeno v zakonu, zato tudi v medvodah dobiš kazen po zakonu če parkiraš na zelenici.
Če v zakonu nebi bilo urejeno, kazni nebi dobil. (tako kot pri košnji trave).

Jankovič pa je šel v polnjenju proračuna predaleč, ker pa je država lopovska se pa ta lopovščina dovoljuje.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
hej apollo8 in synthman - glede parkiranja na zelenici itd. - a res ne znata brati ali samo nočeta
evil.gif
(popravek - je synthman itak že napisal)

Je v zakonu dokaj jasno napisano (še apollo8 je pripopal), da ni nikjer (LJ ali Medvode ali Rovte ...) dovoljeno parkirati na javnih površinah, kjer to ni "izrecno dovoljeno"

Citat:
13. na vseh prometnih in drugih javnih površinah, ki niso namenjene prometu vozil ali niso namenjene prometu tovrstnih vozil;

Torej te organ pregona kaznuje če parkiraš na zelenice v Ljubljani ali Medvodah - dodatno pa te še opali lastnik zelenice. In v Ljubljani je to pač MOL, v Medvodah pa občina Medvode - če se le-ta še ni spomnila to delat je to njihov "problem" - bodo pa verjetno kar hitro vse občine sprejele odloke, kjer bodo "divje" parkiranje "kaznovale".

O višini "kazni" ne bi - se celo strinjam z synthmanom, da so v nekaterih primerih nesorazmerne prekršku in namenjen predvsem polnjenju proračuna (naj si bo državnega ali občinskega) - so pa "kazni" (oz. "odškodnine") za divje parkiranje nekako smislene - tudi meni ne paše, da mi doma na mojo zelenico nekdo brez vprašanja postavi avto in mi "krade" prostor, uničuje zelenico ali celo onemogoča normalno uporabo prostora.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Torej te organ pregona kaznuje če parkiraš na zelenice v Ljubljani ali Medvodah - dodatno pa te še opali lastnik zelenice.
Tule si falil. Lastnik zelenice (in tudi občine) je država. To so javne površine. Zato je država lahko prepovedala parkiranje na zelenicah in za kršitev predpisala določeno kazen. Ki pa je v LJ drugačna, kot pa jo je določila država. Po mojem mnenju nezakonito.
Redarji so plačani iz državne blagajne in ne iz občinske, je tako ali ni?

Že to je prekleto narobe, da v LJ na zelenici parkiran avto z različno kaznijo kaznujeta redar in policaj.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.318
7.338
113
Sej jaz se s tem dodatnim "urejanjem" ne strinjam. In mislim da je ustavnem sodiscu v teku presojanje o zakonitosti mestnega odloka MOL ki nabija take kazni.

Jaz sem samo napisal kdaj lahko z odlokom urejas posamezna podrocja.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Jaz sem samo napisal kdaj lahko z odlokom urejas posamezna podrocja.
Napisal si, da mestni odloki lahko urejajo podrocja, ki niso urejena z zakoni.
Jaz pa sem napisal, da v tem primeru ni tako, saj parkiranje na zelenici.... zakon ureja, kot dokaz pa sem navedel da dobiš kazen tudi v Medvodah (po zakonu). In dvomim, da bi s pritožbo uspel, če bi navedel da zakon tega eksplicitno ne ureja.

In ker je država lopovska, take kazni in odloke dopušča, in najbrž bo tako ostalo tudi po odloæitvi ustavnega sodišča. A bi v nasprotnem preveč plačan denar vrnili? Splošno lupljenje folka v korist države ali tajkunov kjerkoli je to možno, je vsakodnevna praksa, in tega državni organi ne bodo preprečili.

Ampak bi šel stavit, da če bi bil Janša na oblasti, tega odloka nebi bilo, ali pa bi bil takoj proglašen za nezakonitega. Pa ne zato, da je Janša kaj bolj pošten od Pahorja, ampak zato, ker sta jankovič in janša skregana pa bi drug drugemu metala polena pod noge.