Katero vino?

hazlhof

Pripravnik
25. sep 2007
88
0
6
Zadnjič sem pil neko belo vino, ki mi je bilo zelo všeč, tko nekako sladko. Zdaj bi pa rad slišal predloge za nakup.
Všeč so mi sladka vina, v bistvu pa ni važno ali je rdeče ali belo. Kaj pomeni suho, polsuho,...?
 

zabar

fotograf
20. mar 2011
975
0
16
Zelo širok pojem, kaj si pil!
Suha vina so manj sladka, polsuha pa bolj, tako da težko reči! Rabimo bolj podroben opis, vsaj kje je bilo vino pridelano! Meni je odlično vino npr. tudi polsuho vino, zelen!!!
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.083
5.657
113
Zeleni muškat! Ma ga najbolsi sosed...eno oranžno sonce je na etiketi
zmaga.gif
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik hazlhof pravi:
Zadnjič sem pil neko belo vino, ki mi je bilo zelo všeč, tko nekako sladko. Zdaj bi pa rad slišal predloge za nakup.
Všeč so mi sladka vina, v bistvu pa ni važno ali je rdeče ali belo. Kaj pomeni suho, polsuho,...?

Meni je najbolj vsec malvazija (gost in zelo sladek okus, kot da bi pil kompot iz marelic, breskev, jabolk itd.), najbolj pa ne maram raznih rizlingov (ogabno pekoc obcutek v zelodcu). Zanimivo, ampak kaksen halozan je pa tudi zelo piten, ceprav ni nic sladkast.

Glede na tvoj opis bi rekel, da si bil nekje pri prvih - torej glej najprej na primosrko
smile-1.gif
 

jmarkoos

Pripravnik
21. apr 2011
98
0
6
kupto.si
Če bi vaše vprašanje naprimer postavili na kakšnem forumu v Franciji, bi dobili že morda 1000 ali več mnenj :) Namreč ta tema pri njih spada v tako imenovano "Kulturo pitja vina oziroma gastonomije na splošno" - kar pomeni, kdaj, kje, kakšno, kako ohlajeno,...vino piti. Izbor pravega vina veliko pomeni in, prav je, v kolikor želite res uživati ob okušanju vin, da se v tej smeri morda malo več pozanimate. Osebno svetujem morda kar obisk kakšnega dobrega vinarja in njegove kleti, ki vam bo gotovo z veseljem ob pokušanju vin rad dal še kakšen nasvet.
Kar pa se tiče konkretno vašega vprašanja, so sladka vina posebna. Nima jih vsak rad, tisti pa, ki jih imajo so nad njimi navdušeni. Danes se sladka vina strežejo tudi že za aperetiv ( odvisno od priložnosti ), predvsem pa se ta vina pijejo ob sladicah ali po zaužiti hrani. Pomembno za ta vina je predvsem, da so primerno ohlajena - najbolj primerna temperatura strežbe je med 8 in 10 C ( za nekatera posebna še manj). Tudi se jih ne ohlaja na hitro - npr v zmrzovalniku, ker se jim okus in aroma "zlomi" ampak počasi v spodnjem delu hladilnika-še boljše v kleti, če jo imate. Razliko med suhim in polsuhim vinom najdete že pri brskanju na googlu. Sladko vino ima poleg tega, da je sladko tudi večjo stopnjo alkohola, zato velja biti previden pri pitju teh vin :), predvsem, če potem sedate za volan. Stopnja alkohola teh vin je načeloma od 12 ali 13 % vol naprej. Škoda bi bilo sladka vina piti npr vsepoprek ob jedi. Zato velja, če zares želite imeti od vina največ, ga izberite z ozirom na hrano. V slovenskem prostoru je nekaj sladkih vin - pokukajte bolj proti štajerski, prekmurju ali spodnji dolenski za njihov nakup. Sam izbiram za ta vina še vedno po večini vina s francoskim poreklom.
Upam, da vam bo to mnenje v pomoč.

ps:
Ob obisku slovenskih restavracij mi je vedno žal, ko skoraj vsi natakarji, natakarice ( 99 % ), ob tem ko vam prinesejo njihvo karto prehrane vas tudi takoj že vprašajo, kaj boste pili.... Kako naj vem kaj bom pil, če še ne vem kaj si bom izbral za prehrano ? - ali bo boljše rdeče ali belo, suho ali polsuho, pivo,....
 

FRooT

Pripravnik
19. avg 2007
507
8
18
Muškatni silvanec, Rumeni Miškat, Traminec, mogoče celo kaka lokalna mešanica,....

Bo skorajda potrebno več podatkov o okolišu iz katerega vino izhaja, mogoče še kak podatek več o okusu ..



LP M .
 

hazlhof

Pripravnik
25. sep 2007
88
0
6
Hvala lepa za napisane predloge, jih bo treba vse po vrsti lepo počasi probati. Po imenu mi je najbolj všeč muškat, tako da bi bilo najboljše začeti s tem.
Tisto vino je bilo pa iz mokronoškega konca, ampak ni toliko važno, ker sem tako ali tako rabil nove predloge za vina, saj bi si rad malo razširil vinska obzorja.