Katero toplotno črpalko

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.991
113
Ja, ta primerjava z avtom je vedno tako priljubljena. Čeprav ni najbolj ustrezna. Rezultati kurilnice so povsod drugje. Cutijo se ostale zadeve. Kaka so grelna telesa, kakl so uravnotežena, kaka je akumulacija hiše ipd itn.. pec je drugotnega pomena. Prava analogija bi bila: Ali se bolj udobno voziš v isti prikoli, če jo vlece Megan ali Mercedes. Povsem vseeno. Za porajtat razliko bo treba prikolo menjat.

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.013
11.137
113
V cem pa je razlika med meganom za 15 jurjev in mercedesom za 40 jurjev?
;)
(Namig: oblika, hrup, regulacija, mono/split, vrsta plina, moznost hlajenja, najvisja mozna temepratura, COP, letno grelno stevilo.....)
če bi se moral s TČ vsakodnevno ukvarjat po 2 uri na dan, potem bi bilo tvoje jambranje in filozofiranje na mestu, tako pa se s TČ ukvarjaš na leto točno 2x po 10 sekund, vsaj jaz.

Lažem, letos po 5-ih letih bom zunanjo enoto malo obrisal, ker je res usrana.

• Všeč mi je
Reactions: KStoner

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
mejčkn sem zgubljen (in ja reskiram - da bom dregnil v osje gnezdo)..

v čem je razlika med Daikin/Mitsubishi/LG... (recimo tukaj - glejte samo cene, pustimo izbiro izvajalca odprto) in pa kronoterm adapt 724 (alpa stiebel/alpha inotech)?

ce vzamem iz linka neko Samsung 16kW z osnovno montažo - me pride 8.621€, LG celo 6.800€, pri kronotermu je pa samo peč 10K+

v čem (razen denarju) je še razlika?

Nobenega osjega gnezda nisi brcnil.

Zadeve so že toliko časa na trgu, da se dokaj dobro ve kako zadeve delajo (in če sploh), vse ostalo je stvar preference.
Če ti je bistvo, da si na toplem..vzameš japanezeja za mnogo manj cene in bo delal. Lahko se pa pustiš prepričat o lamelcah, je dražje a je občutek boljši (ta na koncu vedno največ šteje ;) ).

Jaz mam japanezeja, mislim da štarta 11 sezono in... šiba.
Nad monoblokom od LG.ja sem osebno povsem razočaran (kolikor sem imel sam opravka z njim)..tako z vidika zanesljivosti delovanja kakor regulacije:
1670575056963.png

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Hja stari, kaj pa si mislil ko si kupil LG? Da je to isto kot japanezari? Koliko plačal toliko dobil. Pa ne pametujem ker imam v radiju 200m štiri LG monobloke pa vem kako je.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.575
4.723
113
Meni je še vedno nedojemljivo, da ste/smo sprejeli te ropotajoče ventilatorje kot izjemna novodobna ogrevalna tehnika.
Greš po ulici in poslušaš jamrajoče zvoke vsake toplotne posebej. Potem pa živi s tem ali pa si sosed s spalnico obrnjeno proti temu kriku tehnike.

• Všeč mi je
Reactions: tony

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.991
113
Zakaj izjemna... Najcenejs za kupit, najcenejs za imeti, pa nic dela. Kaj ces drucga dat potem?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Meni je še vedno nedojemljivo, da ste/smo sprejeli te ropotajoče ventilatorje kot izjemna novodobna ogrevalna tehnika.
Greš po ulici in poslušaš jamrajoče zvoke vsake toplotne posebej. Potem pa živi s tem ali pa si sosed s spalnico obrnjeno proti temu kriku tehnike.
Ker vohati dim pri kurjavi na drva je pa sila zabavno...

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.575
4.723
113
Ker vohati dim pri kurjavi na drva je pa sila zabavno...
Raje občasno voham kurjavo, pa je tega že silno malo, sploh drva, kot pa praktično 24 ur na dan poslušam brenčanje in vibracije ventilatorjev. Da ne omenim razlike v ceni med obema sistemoma.
In pa še to, da ima večina ventilatorjev bratca v bajti po imenu kamin, ki je....na drva. Vau. Genialci.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.073
879
113
no pr nas zdej zmaga sosed.. novi lastnik kamina.. 2 vikenda nazaj je cepil drva 6:15 zjutraj.. prejsnji petek pa 23:45..
po dosedaj slišanem:
- nima lesene tnale (tolče v tlakovce?)
- ima kaksno kilo prelahko skiro.. lahko tudi presveža polena.. prekratek ročaj.. ker ne "useka" - ampak potrkava

tko da - ventilatorja se pomoje lazje navadis..

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.575
4.723
113
no pr nas zdej zmaga sosed.. novi lastnik kamina.. 2 vikenda nazaj je cepil drva 6:15 zjutraj.. prejsnji petek pa 23:45..
po dosedaj slišanem:
- nima lesene tnale (tolče v tlakovce?)
- ima kaksno kilo prelahko skiro.. lahko tudi presveža polena.. prekratek ročaj.. ker ne "useka" - ampak potrkava

tko da - ventilatorja se pomoje lazje navadis..
Ničesar se ne bi smel navadit, to je moj point. V to tehnologijo se meče ogromno denarja, ven pa dobiš škatlo, ki ti ropota od novega že ali pa po par mesecih.
In to non stop. In to je to, kar se da narediti danes.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.991
113
Raje občasno voham kurjavo, pa je tega že silno malo, sploh drva, kot pa praktično 24 ur na dan poslušam brenčanje in vibracije ventilatorjev. Da ne omenim razlike v ceni med obema sistemoma.
In pa še to, da ima večina ventilatorjev bratca v bajti po imenu kamin, ki je....na drva. Vau. Genialci.

Seveda, če pa je šlo vse na TČ. Kako hitro se pozabi kako je to drugače izgledalo. nisi neba videl celo zimo, vse zadimljeno. Zdaj je pa pač ventilator, da nervira. Še najmanj moteča za lastnika in okolico sta elektrogrelec in plinska peč. Nabavna cena sitnica. isn't it ironic...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.991
6.161
113
Geosonda bi morala biti za vsakega ki ima vsaj 1m2 zelenice. Verjetno je cena še vedno to kar nas odvrne, ali se motim.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.991
113
imaš pa v bajti potem ropotalo. OK, če imaš kje prostor za to nekje zadaj spodaj v kotu. Ampak novodobne bajte v velikosti večjega stanovanja nimajo več kotov zadaj spodaj...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.991
6.161
113
Seveda, če pa je šlo vse na TČ. Kako hitro se pozabi kako je to drugače izgledalo. nisi neba videl celo zimo, vse zadimljeno. Zdaj je pa pač ventilator, da nervira. Še najmanj moteča za lastnika in okolico sta elektrogrelec in plinska peč. Nabavna cena sitnica. isn't it ironic...
Ob ceni teh dveh energentov in malo potratnejšo hišo ne vem čeje to smiselno. Ali zakaj smo oljne peči ven metali?

Za super izolirano hiša pa tudi TČ ni problem, ker se nabavi manjša, ki se tudi večinoma ne sliši kaj dosti ker je mala in ne dela na max.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.991
6.161
113
imaš pa v bajti potem ropotalo. OK, če imaš kje prostor za to nekje zadaj spodaj v kotu. Ampak novodobne bajte v velikosti večjega stanovanja nimajo več kotov zadaj spodaj...
To pa ne vem. A ropota potem to v bajti? Nisem še slišal kako geosonda sploh deluje.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.073
879
113
Geosonda bi morala biti za vsakega ki ima vsaj 1m2 zelenice. Verjetno je cena še vedno to kar nas odvrne, ali se motim.
Vrtina je 55€/m (cca). Za kvadratni meter ogrevanja potrebujes cca 1 m globine (torej 200 kvadratov = cca 200 metrov globine).
Govorim za zemlja voda.. ce imas sreco - naletis na vodo - potem je vrtine manj (tip par vasi stran - hisa na ravnem - je vodo nasel nekje na 25m).. sam zivim na hribu - pravijo 200m alpa se rajs kaksn meter vec

tony

Guru
23. jul 2007
9.741
1.527
113
Boljši odgovor je, da smo eno stvar škodljivo za zdravje (svinjski zrak) zamenjali za drugo, ki je škodljiva za zdravje (hrup).

Samo, da bomo za to, da bo v splošno zavest prišlo, da je tudi hrup problem rabili še 30 let.

Skratka, kot vsaka stvar na tem svetu, imajo tudi TČ svoje pluse in tudi kak minus. Še posebej, ker bi se dalo narediti ventilatorje, ki so manj hrupni, le nekaj več bi koštali, vendar bi bilo to precej nepomembno pri strošku cele investicije.