Ja situacija je bila nekaj v tej smeri:
V hiši sta bili dve peči. Ena na drva in druga na olje/pelete. Pred recimo 15 leti ko se je kurilo na olje je tako po spominu težko se prišlo skozi sezono z 2500 litri. Kurilo se je načeloma samo čez dan. temperatura pa bolj proti 20 stopinj. Kasneje se je kurilo na bukova drva in porabilo kakšnih 18m metrov. Zadnja leta s smrekovimi odrezki cca. 24m3 s katerimi je res veliko dela. Je bilo pa najceneje. Zraven sta leteli dve klimi (predvsem zjutraj in zvečer) in še kak kalorifer občasno v kopalnici (mali otroci pri hiši). Zato je bila tudi poraba elektrike večja.
Bila je tema o izolaciji, ki pa ni tako enostavno izvedljiva, tudi strošek ni zanemarljiv, ker potegne precej zadev za sabo.
In oče se je odločili, da raje vzame kredit pri eko skladu in da na streho sončne celice in za podoben mesečni strošek (prej elektrika, sedaj obrok) čez x let začne "varčevati". Zmontiralo se je 13kW panelov (ne najbolj ugodna lega - nekaj na vzhod nekaj na zahod), strošek po odšteti subvenciji dobrih 11k€. Kaj se bo dobilo iz njih je letos še težko napovedati, ker so obratovali šele od septembra naprej.
In potem je nanesel pogovor na TČ. Ker je področje prebivanja "degradirano" je bila možnost subvencije za zamenjavo zastarele peči 50% investicije, oziroma največ 3.200 EUR. Od tu naprej je bilo potrebno se samo odločiti kaj vzeti. Če vzameš karkoli cenejšega od 6500€ ne "počrpaš" celotne subvencije. Prav tako na spisku eko sklada niso vse TČ. Zato je padla odločitev da načeloma nižje od Mitsubishi Zubadan nebi šli. Na koncu pa smo se, zaradi strahu pred tem, da bo TČ zaradi potrebe po precej visoki temperaturi DV letela na zgornji meji zmogljivosti odločili za Daikin. Končne cene tu ne "smem" napisati, ker sem dobil TČ po posebni ceni za lastno uporabo in testiranje. Vgradnja je bila z moje strani precej ugodna
. Če bi gledal redne cene z vgradnjo, takšne TČ oče sigurno nebi izbral...
V sistemu je ostala priklopljena peč na drva, da se da vseeno kaj skuriti v njej oziroma malce zaradi strahu nekaterih v smislu, "kaj pa če ne bo..."
Dolgoročna ideja seveda je, da bi sončni paneli pokrili tudi porabo TČ. Letos to seveda ne bo niti približno in bo celoten znesek porabe elektrike potrebno doplačati. Sem pa na kalkulatorju za Geni pri samooskrbi izračunal, da bo za 1500kWh porabljene energije potrebno plačati nekaj manj kot 180€.
Sedaj ali je bila odločitev za tak sistem prava ali ne bo pokazal čas. Uporabniki pa so zaenkrat več kot zadovoljni ker se je udobnost bivanja precej dvignila (bolj toplo, ves čas enakomerna temperatura, topla sanitarna voda ves čas na voljo, brez nalaganja drv, čiščenja peči...). Lahko pa bi ta isti znesek investiral v izolacijo hiše...
Seveda pa me pri Daikinu tudi zmoti kakšna stvar. Recimo preglednost podatkov je pri Mitsubishiju precej boljša, tudi več jih je na voljo. Enako nastavitve. Ni (še) WiFi modula, navodila so bolj tako/tako in nihče točno ne pozna vseh nastavitev, monterji jo slabo poznajo zato se je nekateri izogibajo, suporta upam, da ne bom rabil preveč
.