kateri kolesni ležaj

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
Lani mi je bil kolesni ležaj na avtu fuč in letos spet, zaradi teh gromozanskih lukenj na cestah.
kateri ležaj mi priporočate da ne bo takoj spet tak hitro fuč (firmo mislim)? lani sem dal SKF-ovega not.

lager

Pripravnik
3. dec 2008
383
1
16
Citat:
Uporabnik mario pravi:
Lani mi je bil kolesni ležaj na avtu fuč in letos spet, zaradi teh gromozanskih lukenj na cestah.
kateri ležaj mi priporočate da ne bo takoj spet tak hitro fuč (firmo mislim)? lani sem dal SKF-ovega not.

Z skf nimaš kej zgrešit. Je pa čudno da ti v takem hitrem času gre ležaj, jst bi se raje vprašal če ni kdo kje zajebal pri namestitvi ležaja..

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Če je crknil isti ležaj kot lani je ziher zajebal monter... Paš njega za zdravje..

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
Citat:
Uporabnik mario pravi:

SKF
zmaga.gif

najceneje sm jih dobu v m-tradu na brnčičevi v ljubljani

jaka33

Pripravnik
5. sep 2007
281
0
16
Jaz sem imel na Polo-tu (gume 195/50/15 - kar je zelooooo skrajšalo
življensko dobo ležajev) vedno SKF, pa sem v 120000 km menjal 2 vse ležaje.
Tako, da kot so že drugi rekli, težko da je SKF "postal" tako nekvaliteten.

Nazadnje urejeno:

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
Citat:
Uporabnik mario pravi:

SKF
zmaga.gif

najceneje sm jih dobu v m-tradu na brnčičevi v ljubljani

zmaga.gif

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
no zdaj ne vem ali je monter kriv ali pa to da sem fuuul prletel v eno jamo tak da mi je srce v hlače skočilo... in še guma je dobila bulo, tak da sem tudi gume menjal.
ležaj pa stane 130€ ker je skupaj s pesto....
uf-1.gif

lager

Pripravnik
3. dec 2008
383
1
16
jaka33 - gume same ne skrajšajo dobo ležaja, tudi če so bolj nizkoprofilne, napačen ET pa lahko veliko vpliva. Pri ET greš lahko do 5 mm v odstopanje od tovarniškega, ostalo so že oreng obremenitve na ležaj zaradi odmika prijemališča sile od vpetja... SKF so ena najkvalitetnejših firm in z pravilno vgradnjo in ostalimi priporočili zdržijo ležaji bp 200.000 km - pravkar zamenjal svoj ležaj in so bile naležne površine kot nove, kroglice prav tako. Znak obrabljenega ležaja je luščenje površin. Ko prešaš ležaj v pesto NE SMEŠ obremeniti ležaja preko notranjega obroča ker se sila prenaša preko kroglic in radialni ležaji ne prenesejo aksialnih obremenitev!! Sicer pa bi moral vsak mehanik to vedet. Pravtako so vsi ti ležaji zatesnjeni kar pomeni da semeringa na vsaki strani zadržujeta mast notri in poškodba pri vgradnji lahko pomeni vnos nečistoč in imaš spet pizdarijo. Ampak najprej bi preveril ET, je pa tudi lepa možnost da so luknje uničile ležaj..

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Ja pa zgleda da lahko tudi gume vplivajo na ležaje.......od sestre mož je kupil 3 leta starega Aveota...vozila ga ženska in to samo s Kopra v Trst in nazaj.....gume original....po 55 000 kilometrih zhebani oba ležaji spredaj........ma ko zavrtiš gumo ,ko je avto dvignjen vidiš ,da guma po malo odskakuje...se pravi feltna teče mirno ,guma na njej pa ne. Verjetno nepravilna montaža gum.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
znači ko naslednjič zapeljem v eno luknjo, ki jih trenutno ne manjka, se ustavim pokličem policijo pa grem z zapisnikom na zavarovalnico pa mi častijo nove ležaje ?

vsaj mislim da mam to hin, ker ko se peljem 100 kmh je v avtu taka galama da grozno
grin1.gif