Kateri el. generator za hišo?

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.531
4.645
113
V duhu vedno bolj pogostih izpadov električne energije zaradi naravnih ujm bi si rad doma pripravil en zasilen generator, ki bi bil sposoben napajat nekaj grelnih elementov in moj hobi, ki ga izpad električne energije za več kot nekaj ur ubije.

Ker se na generatorje absolutno nič ne spoznam, me zanima ena "trotl ziher" varianta. Na kaj biti pozoren pri nakupu, kateri so dobri, ali obstaja "vse v enem" sistem, da nimaš še dodatnega dela ko ga rabiš zagnat in priklopit kaj gor?

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Ce imas v mislih kaloriferje ko govoris o grelnih telesih bo treba povedati koliko njih in tudi glede hobija koliksna je prikljucna moc.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.531
4.645
113
Najnujnejši porabniki za hobi imajo skupno moč okoli 550W. Kake dva dneva lahko brez težav deluje tudi z 250W.

Glede ostalega bi priklopil kakšen manjši oljni radiator s kaloriferjem (2000w), kaj več ne bi potreboval, saj se da preživeti brez elektrike, razen, da imaš nekaj za toploto, kakšno luč, nafilan mobitel
tongue-1.gif
pa je. V prvi vrsti se mi gre, da hobi preživi, saj je preveč stroškov in časa potrebnega, da se ga spet zažene in, da imam eno opcijo gretja ter poganjanja hladilnika in skrinje recimo.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Za manjše porabe in kratke čase je opcija tudi dovolj veliki AKU in razsmernik.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik Janez40 pravi:
Najnujnejši porabniki za hobi imajo skupno moč okoli 550W. Kake dva dneva lahko brez težav deluje tudi z 250W.

Rajši napiši o kakšnem tipu porabnika je govora. Če gre za kakšne elektro motorje, potem moraš upoštevati še precej višje zagonske tokove in ustrezno pre-dimenzionirati tvoj agregat.

Potem moraš še napisati, ali slučajno potrebuješ 3-fazni tok (predvidevam da ne, ampak raje vseeno vprašam).

Potem koliko časa lahko hobi zdrži brez napajanja - glede na to da je govora o agregatu, verjetno ni potrebe po neprekinjenem delovanju. Ampak kaj pa če te takrat ni doma (v službi ipd.)?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.763
6.750
113
pri taščici
Ogrevanje prostorov preko agregata je bedarija. Rabis dimnik pa en gaspercek
Pri 2kw oljnem radiatorju in ostalo moras imeti kak sod goriva doma na zalogi da bos avtonomen nekaj dni.
Tistih 500w pa se da lepo pokriti z agregatom ali celo inverterjem in prizganim avtom na dvoriscu( z amlo gasa)

Ce hoces poganjati skrinje, potem moras imeti blizu kw. Sicer ti ne bo pognalo zadeve.
Jaz imam inverter cisti sinus 1,5/3kw. Se mj zdi da potrebuje manj vzdrzevanja kot pa agregat. Na dvoriscu sta pa tudi vsaj dva avta.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.081
5.653
113
A za hobby rabiš inverter al je navaden agregat ok? (nič fine elektronike)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.763
6.750
113
pri taščici
Kot vem so vsi "bencinski" agregati s čisto sinusoido. Edino ena fora je v AVR kratici (bolje prilagaja napetost al nekaj tkega) , ki pa zdele ne grem ponovno googlat kaj pomeni

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
pa kaj imate vsi neko rezervo za izpad elektrike? Jaz nimam nič?
Tudi za primer jederskega napada nimam bunkerja in zaloge hrane, vode za 3 mesece?
Je pa res, da je v zadnjih 10 letih zmanjkalo elektrike točno enkrat, za par sekund, ono ko luč utripne...
Morda nabavim agregat

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kot vem so vsi "bencinski" agregati s čisto sinusoido. Edino ena fora je v AVR kratici (bolje prilagaja napetost al nekaj tkega) , ki pa zdele ne grem ponovno googlat kaj pomeni

Če se elektrika proizvaja z vrtenjem elektromotorja, potem ven težko dobiš karkoli razen sinusa (pri neobremenjenem, seveda).
AVR pa ima spremenljivi transformator, s katerim lahko viša / niža napetost. Torej ko gor priklopiš kaj večjega, lahko korigira padec napetosti in bolj ali manj vzdržuje konstantni output.

Jaz imam AVR na domačem UPS-u, ampak se vklopi komaj pri ekstremnih odstopanjih (pod ~200V in nad ~260V). Kako je s tem pri generatorjih ne bi vedel.

Kamele0N

23. jul 2008
42.081
5.653
113
Citat:
Uporabnik zino pravi:
Tudi za primer jederskega napada nimam bunkerja in zaloge hrane, vode za 3 mesece?
Je pa res, da je v zadnjih 10 letih zmanjkalo elektrike točno enkrat, za par sekund, ono ko luč utripne...
Morda nabavim agregat

Fino je imet en mali 1000-2000W generatorček tolk da ti poganja skrinjo al pa 2....da ne rabiš stran metat al pa se basat z hrano če pride kak žledolom...

Pa da v nuji kaka flexarca...bormašina lahko delata...pa radio za informacije...

To je rang 200-500eur generator...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Če se elektrika proizvaja z vrtenjem elektromotorja, potem ven težko dobiš karkoli razen sinusa (pri neobremenjenem, seveda).
AVR pa ima spremenljivi transformator, s katerim lahko viša / niža napetost. Torej ko gor priklopiš kaj večjega, lahko korigira padec napetosti in bolj ali manj vzdržuje konstantni output.

Jaz imam AVR na domačem UPS-u, ampak se vklopi komaj pri ekstremnih odstopanjih (pod ~200V in nad ~260V). Kako je s tem pri generatorjih ne bi vedel.

Ja samo noben ne daje ven lepe sinusoide če uporabljaš spremenljiva bremena. Sinusoida ni samo oblika krivulja, je poleg pomembna tudi frekvenca in napetost. Tu pa hitro pride do obupnih popačenj. Kar prikjuči osciloskop pa se čudi kaj dobiš na zaslonu ko recimo prikjučiš hladilnik!
grims-1.gif

Za lepo sinusoido po drugi strani lahko vključiš zraven nek elektromotor, ki ima dovolj velik vztrajnostni moment (recimo cirkular). Tako imaš malo bufferja v omrežju in dobiš lepše krivulje na sinusu!
evil.gif

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Fino je imet en mali 1000-2000W generatorček tolk da ti poganja skrinjo al pa 2.......

Zakaj že rabiš skrinjo v hudemu mrazu
confused-1.gif

Saj veš zakaj imajo Eskimi hladilnik - da jim hrana ne zmrzne
evil.gif

Kamele0N

23. jul 2008
42.081
5.653
113
Ma....na bajti mamo konstantno 2skrinje polne....tastari so še po JUS standardu
smile-1.gif
je ju3 lahko "younameit" in more bit vse NNP... Tko da ja treba met generator če bi kdaj zmanjkalo štroma za dan-dva...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.763
6.750
113
pri taščici
V tvojem primeru.tudi jaz.ne bi fantaziral o agregatu.
Ko si pa v enem letu skupaj 18x brez elektrike (izpadi daljsi od nekaj ur), skupaj nekaj dni izpada pa verjemi da zacnes tuhtat tudi o takih zadevah.
No na sreco e tisto prvo leto po selitvi se ni ponovilo. Se vedno pa sem na leto priblizno 5x brez elektrike nenapovedano, pa vsaj se ene 3x napovedano. In ja, da ogrevam hiso, rabim elektriko. Jbg, crpake in pec ne laufajo brez elektrike. Sem staro analogno pec vrgel ven in dal sodobno digitalno( lambda...)
Raznih kaminov itd pa se izogibam....
Je dobro tudi kako luc prizgat ali mobitel nafilat pri daljsih izpadih.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik zino pravi:
Morda nabavim agregat

Naj uganem: živiš v mestu (večjem).

Javi se, ko boš živel kje bolj zunaj (beri: vukojebina), kjer je elektrika napeljana po napol sprhnelih lesenih štangah, ki ob prvem snegu in večjem vetru padejo
rolleyes-1.gif

Tam so poleti večurni izpad tudi na tedenskem nivoju, da kakšnih ekstremov niti ne omenjam (žledolom, vetrolom ipd.), kjer si lahko tudi po več dni brez elektrike.