Karbonizacija

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Pozdravljeni, po coold krerešu mi izračun pokaže (za željeno Col. ) 0 g. sladkorja . Kaj mi je storiti : ogreti pivino na 5 c. ( da lahko dodam sirup za karbonizacijo) ali stekleničiti brez sladkorja ?
 

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Kateri faktor ponavadi uporabljate za karbonizacijo?
- American Pale Ale: jaz sem tam okoli 2.2
- English Ales: 2.0
- IPA: 2.2 do 2.4

Kateri sladkor uporabljate za karbonizacijo? Jaz kar navadnega namiznega.
Je kdo že kdaj za sekundarno fermentacijo uporabil kakšen sladkor z okusom: kokosov, mascavo,...?

Lp!
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ti paramtri so ustrezni. Jaz vedno uporabljam namiznega, prekuhanega z batch primingom
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ali se razlika med namiznim in dekstrozo sploh pozna? V čem je DME boljši za karbonizacijo?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Dme v ničemer. Dekstoza da rahlo manjše mehurčke, drugače pa isti šmorn.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Ali je morda pivo bolj motno, ce se uporabi namizni sladkor namesto dekstroze?

Ne. Jaz uporabljam navadni sladkor in dobim svetla piva perfektno bistra in skoraj nič usedline v flaši. Sicer pa tudi craft pivovarne pri nas uporabljajo namizni sladkor, vsaj za Human Fish vem, da ga uporablja.
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Pozdrav,
če uporabim vanilij sladkor za karbonizacijo v flašah, mi bo pustil (pre)močem okus po vaniliji? Oziroma pri preračunavanju koliko ga dati v primerjavi z namiznim belim sladkorjem, kakšno razmerje uporabim?
 

mato9

Zelenc'
1. okt 2015
22
0
1
Pozdravljeni!
V naslednjih dneh imam namen kupiti Oneway keg od KeyKeg-a.
Zanima me če ima kdo že tole zadevo? Kako delate karbonizacijo? Se da to delat z sladkorjem ali je potrebno z CO2?
 

NSBrew

Pripravnik
9. jul 2015
30
0
6
(Če ni skrivnost) kje pa jih misliš nabaviti. Kolikor je meni poznano je dobava samo za velike količine - oz. je poštnina kar (zelo) visoka.
Če pa je možnost napravit kakšen community nakup pa se priporočam.
 

mato9

Zelenc'
1. okt 2015
22
0
1
Naročila zbira HopSi! Tak da njemu dejte naročila...pa upam da bo nas čimveč
smile-1.gif
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Zadnje časa se mi je začelo pojavlati, da ko odprem steklenico, če ne ravnam z njo zelo nežno, začne iz njih bruhati pena. Fora je pa da ne začne bruhati iz vseh steklenic v gajbi, mogoče 50/50. Ali je to zaradi prevelike karbonizacije?
Za karbonizacijo uporabljam navadni sladkor. flairam pri temp. 20-22 C, enako potem zorim steklenice. Dam količino, kot mi jo izračuna beersmith (2,3 vol). Uporabljam batch priming. Res pa da ko zlijem razstopljen sladkor noter ne čakam dolgo ampak začnem takoj s flaširanjem.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Kdaj pa daš sladk. sirup v batch priming posodo? Na začetku točenja vanjo ali nakoncu, ko je že pivo v njej?
Ponavadi dodamo na začetku in nato še premešamo, da se dobro prerazporedi ... Meni se je (ko še nisem dodatno premešal) to pojavilo ampak v bolj omejenem obsegu (cca 3 flaše v vseh rundah do sedaj).
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Jaz sem imel iste probleme in kasneje sem šel tako, da sem v vsako flašo dajal slakor in nisem imel več problema. Ker tisto mešanje meni nikoli ni lepo uspelo... zmeraj je bila kaka flaša, ki skoraj ni imela nič ali preveč co2.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Ko stekleničiš preveri ali imaš gostoto enako na začetku in na koncu, pač reskiraj tisti dcl piva za vzorec. Če je razlika v gostoti, imaš najbrž problem s porazdelitvijo sladkorja, če je ob stekleničenju gostota vedno enaka potem ni to problem ampak je problem drugje (okužba, zapoznela fermentacija).
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
Zadnje časa se mi je začelo pojavlati, da ko odprem steklenico, če ne ravnam z njo zelo nežno, začne iz njih bruhati pena. Fora je pa da ne začne bruhati iz vseh steklenic v gajbi, mogoče 50/50. Ali je to zaradi prevelike karbonizacije?
Za karbonizacijo uporabljam navadni sladkor. flairam pri temp. 20-22 C, enako potem zorim steklenice. Dam količino, kot mi jo izračuna beersmith (2,3 vol). Uporabljam batch priming. Res pa da ko zlijem razstopljen sladkor noter ne čakam dolgo ampak začnem takoj s flaširanjem.

Če so ostale stekelnice premalo karbonirane, nekatere preveč potem ni dobro rastopljeno/zmešano...
Sam sem imel iste probleme, cukr v flaše reši probleme...
smile-1.gif
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
ja včasih zlijem na začetku, pred pretakanjem, včasih pa na koncu po pretakanju v bucket za flaširanje.
Bom pustil kake 10, 15 minut naslednjič pa dobro premešal.

Ali je kakšen zadržek pred tem, da bi jaz dodal sladkor že par ur prej in da mi vseskupaj v bucketu stoji cca 6 - 8 ur?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
to bo že preveč. ker se ti bo že začela sekundarna fermentacija v tem času.
Jaz osebno predlagam v roku ene ure.
Zlijem not, začnem prat flaše, nato pa flaširam