Kamena/Himalajska/Alpska sol

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
V morju je polno raznih uranovih, plutonijevih,... soli. Hej, obstajajo celo načrti za pridobivanje urana iz morske soli
wink-1.gif
(samo vsaj trenutno ni niti malo ekonomsko opravičljivo-prenizka koncentracija)
 

Gal1

Pripravnik
19. okt 2013
82
0
6
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Tega še nisem kupoval, lahko kdo svetuje kje se mi jo najbolj splača kupit? Gre se za uporabo v kuhinji.

Sem prebral komentarje, lahko pa ti rečem, da dobiš (recimo temu Alpska sol) v vsaki bolje založeni trgovini to sol pod "kamena sol".

Ene so jodirane, druge ne.

Baje pa vse "kamene soli" belijo z nekim postopkom, da je lepša na izgled.

Toliko jaz vem o tej zadevi, lahko pa da kdo ve več, sploh kakšna Skala.
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Tega še nisem kupoval, lahko kdo svetuje kje se mi jo najbolj splača kupit? Gre se za uporabo v kuhinji.

Nisem na 100%, ampak se mi zdi da sem jo videl v intersparu.

Ne pozabit da je jod pomemben za delovanje ščitnice. V različnih EU državah so različni standardi koliko se mora sol jodirat, kao ostalo dobite v hrani. Dvomim da sedaj s poceni hrano dobimo dovolj joda. Pa če boš jemal jod v tabletah iz alg, (ki imajo še marsikaj drugega koristnega v mikrokoličinah) pazi ker so nagravžnega okusa, pogoltniti jih moraš brez okušanja.
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Tole glede škodljivosti soli in joda... Se mi zdi, da je blo na 24ur al nekje, da je sol zelo pomebna in ravno tako jod.
Baje je bilo neko obdobje, ko je bil folk mahjen, da ni zdravo solit in se je povečalo število bolanih.
In jod dodajajo soli ravno zato, ker ga baje potrebujemo.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Tako je, sol je čisto OK, jod in kalij pa tudi. V tujini se dobijo lepo soli, ki vsebujejo pravo razmerje natrija in kalija, pri nas seveda še nisem našel tega.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Okej no, sem popravil naslov, ker ste se vsi zapičili v besedo Himalajska.... potem pa govorimo o alpski soli, recimo taki ki so jo kopali v Salzburgu ampak je žal ne več i think. To pa ni mit, vemo da obstaja rudnik, je slana in celo zbita skupaj.

Torej kakšna sol iz Alp?

Saj nisi nič narobe napisal. V štacunah prodajajo neko rožnato sranje, ki ga imenujejo himalajska sol in je kakih petkrat dražja od navadne soli. Nateg na kubik.
evil.gif
 

yusufe

Zelenc'
3. okt 2013
18
0
1
Sol kupiš vedno najcenejšo, vse ostalo je nateg.Pred cca. 2 letoma sem gledal en prispevek na to temo na ZDF-u al ARD-ju, rezultat je bil kupi najcenejšo, ker max 2 do 3 procente od 5g priporočene doze predstavlja ostale snovi( minerale ...).Če spiješ deci radenske po obroku si naradil bistveno več.Recimo himalajska sol se ne pridobiva v himalaji, ampak je enostavno tržna označba za rdečkasto (železov tri oksid- rja) obarvano sol.Himalajsko sol recimo rudarijo v "poljskem delu himalaje".Jodirana sol je bila po vojni, zaradi pomankanja joda obvezen dodatek za preživetje, danes temu ni več tako.Nekaj inf. o himalajski soli:

http://de.wikipedia.org/wiki/Himalayasalz
 

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Sniper pravi:
Sol 7001. Kopljejo jo v Hallstattu, pakirajo v Ljubljani.

to sem že gledal. Mislim, da je še ne prodajajo na policah ampak je vse v fazi nastajanja...nisem 100%
 

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Samo pripomba. Če delate suhomesnate izdelke se le ti menda pokvarijo oziroma ne ratajo če ne uporabljaš morske soli. Zakaj ne vem , tako so mi povedali ko sem bil tudi sam pameten s kameno soljo.
Mi uporabljamo isključno jadransko sol.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Dobronamerno......ne se hecat preveč z nejodirano soljo. Bojo težave s ščitnico. Raje prilagodi uporabo soli na realne potrebe.

Nejodirana sol kamena ali morska pa je priporočljiva pri kuhanju, predvsem mesa. Jodirana sol lahko v mesnih izdelkih ali pečenem mesu včasih doda malo kovinskega priokusa......jaz imam za ta namen ali kameno ali pa še raje nejodirano piransko oz. solni cvet. Soli imaš pa tudi malo morje v Leclercu za zbirat.

Za suho mesnate zadeve pa izključno piranska, morska, nejodirana.
 
Nazadnje urejeno:

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
baje dobimo dovolj soli in joda že v drugi predelani hrani, ki jo kupimo v trgovini tako, da je panika pred pomanjkanjem joda čisto odveč.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Sam poznam dva primera poslabsanja scitnice zaradi neuporabe jodirane soli ob normalni uporabj kupljene hrane. Kot nam oglasujejo da je en slajs pizze dovolj soli za dnevne potrebe se mi zdi da je pojemo precej vec(ob domaci uporabi). Torej ce odrezes domaci "vir" joda se vnos precej zmanjsa. Moje mnenje.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Samo pripomba. Če delate suhomesnate izdelke se le ti menda pokvarijo oziroma ne ratajo če ne uporabljaš morske soli. Zakaj ne vem , tako so mi povedali ko sem bil tudi sam pameten s kameno soljo.
Mi uporabljamo isključno jadransko sol.
naplahtali so te. poskusi doma - garantirano ti ne bo uspelo z nobeno soljo. to pa zato ker so druge stvari bolj pomembne kot sol.


a ni bilo tako da je bil problem s kameno soljo zaradi joda? a jod v morski že sam po sebi prisoten v dovolj velikih količinah? sicer jo še nekaj jodirajo za ziher... zato so tudi uvedli riba petek - zaradi joda v morski hrani...
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
V suhomesnate izdelke se je včasih, ne vem , če tudi sedaj, dodajal kalijev nitrat, ker je s tem salama dobila lepo rdečo barvo. Jod je pa sicer prisoten v morski vodi v malenkostni količini. Dovolj skoncentriran je samo v algah, ki ga iz vode filtrirajo.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
dobro kako so ljudje vso zgodovino dobili dovolj joda, ko še niso jodirali soli? ne mi rečt da so bili vsi stalno golšavi?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Seveda se pretirava s jodom, spet ne vem produkt koga že? Verjetno podobna finta kot holesterol in jajca.

Bolj je pomemben kalij v navezi s soljo (natrijem). Več kot zaužijemo natrija, več bi morali kalija, pa ne bi bilo problemov.