Kamen za peko pice/kruha

MITT007

Zelenc'
10. nov 2010
21
0
1
Če delaš s ploščo al pa v krušni peči, mora bit pica FUL tanka, ker se itak peče zelo hitro. Drgač se testo okol in okol že zdavnaj skuri, ko se zgoraj šele začne sir dvigat (pomeni, da je skoz in skoz pečeno in jo vzameš ven). Mi delamo čist klasično, ker moraš sicer kamen prej ogrevat. Enkrat smo probal samo na peki papirju.

Obvezno tanko valjanje in malo sestavin za obložit:
Priprave

V pečici: ni na kamnu, ampak samo na peki papirju v pladnu:
peka

Tole je pakončni izdelek:
konec

Drugače je pa izziv narest pico pod peko, sam rabiš pravo posodo. Pri žlahti to prakticirajo in je ful dobra, tud če je ful debela. Pod peko se tudi štrudl dobro speče.
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
linki ti ne delajo.

v podpeki je tut fajn ja:) Moja ta stara dva velikrat kruh not spečeta.
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
da malo obuddim....

sem dobil za rd tale kamen, spekel že nekaj pic, vse so ble ok... sem pa vedno valjal testo...

zanima me sam, ko segrejem kamen na max 250 stopinj, in ko dam pico notr... a morem kej zmanjsat stopinje, al morem prizgat ventilator, al zar, al kako vi delate?
 

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.825
647
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
da malo obuddim....

sem dobil za rd tale kamen, spekel že nekaj pic, vse so ble ok... sem pa vedno valjal testo...

zanima me sam, ko segrejem kamen na max 250 stopinj, in ko dam pico notr... a morem kej zmanjsat stopinje, al morem prizgat ventilator, al zar, al kako vi delate?

Jaz dam kamen v pečico in jo segrejem na max temperaturo, v mojem primeru 280°C. Testo razvlečem na pomokanem pultu, nato prestavim na peki papir. Pico obložim in dam s peki papirjem vred v pečico. Peče se cca 5-6min.
Kamen sem kupil v LIDLu, priložen je bil tanek pladenj/pekač, ki je odličen za dajat pico na kamen in potem jemati pečeno z njega.

Pečica gre sicer do 300°C ampak samo s funkcijo žara, tega še nisem probaval in malo dvomim da bi se obneslo, ker bi se pica prehitro zažgala povrhu.





 

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Uporabnik pleXwriter pravi:
Kako pa pico spraviš na vroč kamen, maš lopar?

ne se...

nardim jo na peki papirju jo presravim na eno dilo za rezanje cebile itd, in pol jo s papirjem vred potegnem na kamen...
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Uporabnik bertoncl pravi:
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
da malo obuddim....

sem dobil za rd tale kamen, spekel že nekaj pic, vse so ble ok... sem pa vedno valjal testo...

zanima me sam, ko segrejem kamen na max 250 stopinj, in ko dam pico notr... a morem kej zmanjsat stopinje, al morem prizgat ventilator, al zar, al kako vi delate?

Jaz dam kamen v pečico in jo segrejem na max temperaturo, v mojem primeru 280°C. Testo razvlečem na pomokanem pultu, nato prestavim na peki papir. Pico obložim in dam s peki papirjem vred v pečico. Peče se cca 5-6min.
Kamen sem kupil v LIDLu, priložen je bil tanek pladenj/pekač, ki je odličen za dajat pico na kamen in potem jemati pečeno z njega.

Pečica gre sicer do 300°C ampak samo s funkcijo žara, tega še nisem probaval in malo dvomim da bi se obneslo, ker bi se pica prehitro zažgala povrhu.






ja zdele bom probal zar na max... pa da vidimo! ostali postopek je enak...
 

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.548
282
83
Citat:
Uporabnik bertoncl pravi:
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
da malo obuddim....

sem dobil za rd tale kamen, spekel že nekaj pic, vse so ble ok... sem pa vedno valjal testo...

zanima me sam, ko segrejem kamen na max 250 stopinj, in ko dam pico notr... a morem kej zmanjsat stopinje, al morem prizgat ventilator, al zar, al kako vi delate?

Jaz dam kamen v pečico in jo segrejem na max temperaturo, v mojem primeru 280°C. Testo razvlečem na pomokanem pultu, nato prestavim na peki papir. Pico obložim in dam s peki papirjem vred v pečico. Peče se cca 5-6min.
Kamen sem kupil v LIDLu, priložen je bil tanek pladenj/pekač, ki je odličen za dajat pico na kamen in potem jemati pečeno z njega.

Pečica gre sicer do 300°C ampak samo s funkcijo žara, tega še nisem probaval in malo dvomim da bi se obneslo, ker bi se pica prehitro zažgala povrhu.






Pa potem temp kej zmanjsas ali pustis na 280 ko das notri pico? Peces z vklopljenim ventilatorjem ali samo zgornji in spodnji grelec?
 

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.825
647
113
Temperaturo pustim na 280°C, v pečici pa že privzeto dela ventilator, tudi ko sta vklopljena samo spodnji in zgornji grelec. Sploh nimam opcije brez ventilatorja.
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
hehe, estesko se ne more primerjat s tvojo...
2496820-2016-10-23-19-43-54.jpg
 

Priponke

  • 2496820-2016-10-23-19-43-54.jpg
    2496820-2016-10-23-19-43-54.jpg
    97,9 KB · Ogledi: 1.031

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.250
1.395
113
Zakaj pa bi temperaturo zmanjševal? Pri pici je tako, da na večji temperaturi je, boljše je.
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.188
3.620
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Miikech pravi:
Zakaj pa bi temperaturo zmanjševal? Pri pici je tako, da na večji temperaturi je, boljše je.
Kaj jaz vem, glede temperatur sem precej eksperimentiral. Okusa med picami pečenimi na 230 in 280 ne ločim. Je pa res, da do takrat ko mi temperatura zraste na 280, imam jaz pico na 230 že pečeno.
 

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.250
1.395
113
Odvisno kako pico želiš. Višja kot je temperature, lepše hrustljava je (ne trda!), znotraj pa še vedno mehka, sočna. Dlje se pajsa po pečici, bolj se posuši tudi znotraj, zunaj pa ni lepo hrsk hrsk.
 

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.825
647
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
hehe, estesko se ne more primerjat s tvojo...

No ja, okus je pomembnejši od estetike:D

Če koga zanima, jaz sem se več ali manj naučil po receptu tegale tipa:

Priprava testa:

Oblikovanje kroglic:

Raztegovanje testa in peka:
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Kaj jaz vem, glede temperatur sem precej eksperimentiral. Okusa med picami pečenimi na 230 in 280 ne ločim. Je pa res, da do takrat ko mi temperatura zraste na 280, imam jaz pico na 230 že pečeno.

Med 230 in 280 res ne bo neke razlike. Za pravo pizzo mora temp. biti precej višja. Jaz jo dam na dobrih 500°C vroč kamen in je kot tista prava neapeljska, rob dobro zapečen, a še vedno zelo mehak.
zmaga.gif
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.499
5.790
113
tak da 4 ure prej začneš kurit
smile-1.gif


Drugač pa en trik. namažite felno z olivnim oljem. Tako fino hrustljavo pride.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Kako pa ga segreješ na 500?

Modificiran pekač, v bistvu segrejem na 550 v 12 minutah, merim s pištolo. Prejšnja pištola je šla le do 450°, jaz pa se čudil, zakaj ni bolj vroče, a pizza črna v sekundah. Pizza se speče v dobri minuti.