Kakovost živil v EU (Slovenija-Nemčija)

Kakšna se vam zdi hrana v Sloveniji.


  • Skupaj glasov
    76

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.081
137
63
okolica mesta
Tako ja. Pol sadja in zelenjave je pa itak že umetnega. Tko da ko sem pr bakici mi je najbolj
smile-1.gif
 

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Kakovost živil je težko primerjat po državah. Dejstvo pa je kar smo že vsi ugotovili, da se za zahodne eu trge dela bolj kvalitetna roba. In ja, pri naših sosedih se dobijo nasplošno veliko bolj kvalitetna živila sploh pa je izbira večja in cene nižje.

Ko grem v Italijo obvezno nabavim sadje in zelenjavo, ker je tam I. kvaliteta skoraj cenejša kot pri nas II.. Nikjer ne dobiš solate polne zemlje tako kot pri nas ampak je očiščena največje umazanije in tudi neuporabnih listov, ki so itak samo odpad. Zelenjava in sadje tam ima lep vonj in je povečini italijanskega izvora. Vse je sveže in ni gnilo. Včasih, ko grem v Mercator in vidim kakšno zelenjavo prodajajo pomislim na odpadke z italijanskih tržnic.
frown-1.gif
Hipermarket se je pa malo celo poboljšal odkar so prenovili trgovino.

Trdit, da so slovenska živila bolj kvalitetna je tudi malo mimo. Me prav zanima kdo je slovenske testenine, ki so čisto brez okusa in se razkuhajo v en poc. Ali pa riž, ki je pa isto tako kvaliteten kot testenine. Itak je pa to najcenejši riž iz tujine, ki ga samo pakirajo pri nas, isto je z večino drugih živil, ki se prodajajo kot slovenska. Lj Mlekarne so še pred kratkim prodajale en bio namaz, ki se je uvažal iz Avstrije in samo pakiral pri nas. Toliko o slovenskih živilih.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Raje kupim napol gnil paradajz, je vsaj približno zrel, kot pa idealno izgledajočo plastiko iz tovarne.

Pri sadju in zelenjavi velja: lepše zgleda, bolj zanič je.
smirk-1.gif


@Patsy:
še en veleznanstvenik, kje si pa pri nam videla riževa polja, da govoriš o domačem rižu
bonk.gif
 
Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Pri sadju in zelenjavi velja: lepše zgleda, bolj zanič je.
smirk-1.gif

Specialistov, ki tako ali drugače kupujejo z očmi, so v Mercatorju/Tušu/Šparu... vedno izredno veseli.
smirk-1.gif

(ko izgleda dobro, k sebi privleče Forreste Gumpe ene sorte, ko pa izgleda zanič, pa Forreste Gumpe druge sorte.press)

Čim kupuješ zelenjavo/sadje, ki je nastala v okviru velepredelave, je iluzija sanjati, da je kvalitetna - ne glede na izgled.
Če se pa povrh vsega izbira še gnilo (kao, da bo ja "izgledala kot doma, kjer je mama ne utegne pobrati pravočasno"), je pa sploh
stupid-1.gif
.

(pa brez zamere
roza.gif
).
 
Nazadnje urejeno:

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Zanimivo pa je da (recimo v Lidlu) na skoraj vseh živlih ne pise od kod so. Nekaj v smislu "Izdelano za Lidl germany" in podobno.
 

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Se mi zdi da so vse stvari v Lidlu in Hoferju izdelane nekje na vzhodu zato tudi nizke cene. Je pa ta hrana še vedno (se mi zdi) kvalitetnejša od Mercatorjeve in Šparove najcenejše.

Ima pa Lidl I.kvalitete papriko, ki je res kot plastična in skoraj 100% gensko spremenjena.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ni zamere. Ampak dejansko je tisto napol gnilo dejansko vsaj napol zrelo. Saj plesnivega paradajza že ne pobiram s polic.
bonk.gif
Če moramo že izbirati med neokusno in še bolj neokusno zelenjavo, potem vzamem vsaj tisto, ki je na policah vsaj malo dozorela. To pa sijoča plastika idealnih oblik seveda ni.
 

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Res je - ampak tudi napol gnilo je redko zrelo. Velikokrat je samo gnilo.
rolleyes-1.gif

(saj veš - tisti hec, ko doma pobereš napol zelen paradajz, ker bo naslednji dan slana, in ga daš na polico, da bo dozorel, pa nekak se mu vseeno vsepovsod pozna, da je bil zelen odtrgan - velikokrat pa kar direkt zgnije).

Kakor koli že - če se kupuje zelenjava izven sezone, več niti ni pričakovati.

BTW - Zadnjič za hec kupila črn (baje se temu reče polnozrnat
rolleyes-1.gif
), bolj zanimivo je bilo to, da je bil kruh kupljen enkrat oktobra, rok uporabe 4.11., v smeti je romal ob generalnem čiščenju kuhinje (31.12.) - ampak dejansko se mu v ničemer ni poznalo, da je dva meseca čez rok uporabe in da je bil totalno neprimerno skladiščen (topla kuhinja, kruh v plastični vreči).

Kaj hudiča so notri namešali, da še plesen ni hotela rasti?
rolleyes-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

jaka33

Pripravnik
5. sep 2007
281
0
16
V Italiji ponavadi kupujem proizvode kakšnih priznanih blagovnih znamk (BARILLA, FERRERO), raznih "iks" znamk, katere dobiš v ital. diskont marketih, se izogibam.
Najbolj očitno razliko med proizvodi za vzhodni trg opazim, ko kupim "NUTELLO", ki je proizveden v obratu v Italiji,
al pa če kupiš "NUTELLO" pri nas, katera je proizvedena na Poljskem (razliko zavohaš že, ko odpreš
kozarec). Podobno je z artikli FERRERO.
Ravno obvratno je s čokolado MILKA ali LINDT, katere kupiš v Italiji (sploh nimajo tistega pravega okusa, so zelo sladke ampak okus ni tisti ptavi).
In zanimivo, da je Milka (vsaj nekateri izdelki), porizvedena v istih obratih kot Milka za slovenski trg.
Kar se tiče raznih blagovnih znamk (MERKATOR-TUŠ), se tudi meni zdi, ne glede na to da jih proizvajajo razne kvalitetne slovenske firme, so "originali" kvalitetnejši.
 

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Nekaj podobnega sem opazil pred leti ko smo še hodili v Avstrijo v šoping in Maggi Wurzze za avstrijski trg je bil neprimerno boljši in močnejši kot tisti za naš trg. Sedaj sem se navadil na našega in o tem kakšen zgleda Avstrijski nimam pojma.
 

DevilFace

Pripravnik
11. dec 2007
32
0
6
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
zanimivo je bilo to, da je bil kruh kupljen enkrat oktobra, rok uporabe 4.11., v smeti je romal ob generalnem čiščenju kuhinje (31.12.) - ampak dejansko se mu v ničemer ni poznalo, da je dva meseca čez rok uporabe in da je bil totalno neprimerno skladiščen (topla kuhinja, kruh v plastični vreči).

Temu se reče PRESEŽEK KONZERVANSOV (in verjetno na embalaži celoten spisek Exxx konzervansov). Ne vplivajo nič kaj dobro na organizem. Ampak hej, važno da je "iz tujine" in je že po defaultu boljši kot naš
bonk.gif


Mogoče je v meni nekja lokal patriota: Gorenjka je boljša od Milke (pa nima veze al je ona iz Hoferja, Mullerja, Spara ali lokalne zahojene trgovine), čez kraški pršut ga ni, tisti italjanski polizdelki se mu ne približajo niti do kolen, enako velja za mortadelo. Poli je zakon, pa ETA, Barcafe, Droga....

Butasto se mi zdi primerjati tuje izdelke namenjene za slovenski trg, če pa imamo dobre, kvalitene slovenske izdelke. Aja, pardon, Hofer in Lidl sta cenejša
bonk.gif


Nisem tako bogat da bi kupoval poceni...

DF
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz...
Ravno zdajle sem odprl vino, ki sem ga dobil za novo leto od matke. Neko avstralsko vino, shiraz cabernet, spil sem dva kozarca (ne kozarčka, ampak konkretna kozarca, zato mi oprostite, če se zatipkam) in vino je zelo pitno in okusno. Sem vprašal mati, kje so kupili to vino, pa je rekla: v Hoferju. Glede na to, da poznam ekonomsko razmišljanje lastne mati, verjetno ni bil drag, je pa zelo piten. Tako da: ni nujno vse zanič kar je iz Hoferja. Mogoče grem tudi jaz malo pogledat tja, hik.
cool-1.gif
 

vejca

Pripravnik
Citat:
Uporabnik Patsy pravi:
Se mi zdi da so vse stvari v Lidlu in Hoferju izdelane nekje na vzhodu zato tudi nizke cene. Je pa ta hrana še vedno (se mi zdi) kvalitetnejša od Mercatorjeve in Šparove najcenejše.

Ima pa Lidl I.kvalitete papriko, ki je res kot plastična in skoraj 100% gensko spremenjena.


V Lidlu , za Hofer ne vem, niso cene več tako nizke.
Marsikatero stvar dobiš v Mercatorju že ceneje in tudi boljše kvalitete.
 

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik DevilFace pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
zanimivo je bilo to, da je bil kruh kupljen enkrat oktobra, rok uporabe 4.11., v smeti je romal ob generalnem čiščenju kuhinje (31.12.) - ampak dejansko se mu v ničemer ni poznalo, da je dva meseca čez rok uporabe in da je bil totalno neprimerno skladiščen (topla kuhinja, kruh v plastični vreči).

Temu se reče PRESEŽEK KONZERVANSOV (in verjetno na embalaži celoten spisek Exxx konzervansov). Ne vplivajo nič kaj dobro na organizem. Ampak hej, važno da je "iz tujine" in je že po defaultu boljši kot naš
bonk.gif


Mogoče je v meni nekja lokal patriota: Gorenjka je boljša od Milke (pa nima veze al je ona iz Hoferja, Mullerja, Spara ali lokalne zahojene trgovine), čez kraški pršut ga ni, tisti italjanski polizdelki se mu ne približajo niti do kolen, enako velja za mortadelo. Poli je zakon, pa ETA, Barcafe, Droga....

Butasto se mi zdi primerjati tuje izdelke namenjene za slovenski trg, če pa imamo dobre, kvalitene slovenske izdelke. Aja, pardon, Hofer in Lidl sta cenejša
bonk.gif


Nisem tako bogat da bi kupoval poceni...

DF

OK. Kar je preveč je preveč. Omenil si Barcaffe. Kar dolgo sem ga pil. Še zdaj se kdaj zmotim. Opažam pa, da je zadnja leta občutno slabša kava. Ne samo jaz, tudi drugi ljudje.
Sam sem pred časom že preklopil na italijanske kave, Illy cafe. Razlika je 1:100. Žal pa v naših trgovinah dobre kave ni.
Sam jo kupujem neposredno pri uvozniku za Illy, 250 g pikslne, cela zrna. V naših trgovinah se je razpasla poplava nagravžnih instant kav ter mletih čudes iz najbolj zahojenih svetovnih skladišč.

Poleg Illy kave sem odkril še eno, ki ima skoraj tako dober okus. Prvič sem menil, da je nekaj narobe z mano. Potem sem poskusil še nekajkrat. No, odlična je, kupljena v Mercatorju na polici s Fair trade izdelki. Gre za kavo v zrnih (imajo samo eno), polkilska embalaža. Pol cenejša od Illyja, a skoraj enako dobra.
Pa da ne bo pametnjakovičev: kupil sem tudi Barcaffe v zrnih. Pol kile. Porabil 250 gramov, ostalo vrgel v smeti. Obup. Za isto ceno pa lahko dobiš tisto Fair trade zadeevo, ki je svetlobna leta pred Barcaffe. Da Illy ne omenjam...

Ni vse slovensko dobro. Žal. Je pa praviloma vse prej kot poceni. Zaradi takšne politike si bodo nekateri slovenski proizvajalci sčasoma zapravili vso konkurenčno prednost. Ljudje namreč niso osli in so pripravljeni slovensko robo plačevati le ob superiorni kvaliteti. Ko te ni, večini visi dol za naše izdelke.

Pa še to: nekdo je omenil sir ljubljanskih mlekarn. OK, zakaj že? Je res treba to jesti??????
V SLO imajo zame le en sam dober industrijski sir - Ljutomerske mlekarne, ementalec.
Kaj dobrega se najde tudi pri zasebnikih v Bovcu in okolici (bovški sir). Ostalega pa ne jem.
 

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Vidiš, jaz pa ementalerja in podobnih sirov ne maram.
Tudi če bi ga delali sredi Grossglocknerja.
Seveda v isto kategorijo sirov sodi tudi bovški sir.

OK - za sem in tja ugriznit enkrat na pol leta, ni panike. Za neko redno kupovanje pa ni govora.

Raje imam mlade sire.

Tako, da nekak ne mešaj svojega osebnega okusa s kvaliteto izdelka.
 
Nazadnje urejeno:

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Ni moj osebni okus. Ementaler je eden sirov, ki jih imam rad. Seveda sem kupil že marsikaj z imenom ementaler. Žal doslej le eden, ki ga pojem z užitkom. V SPAR, Tuš itd prodajajo nekakšen najcenejši ementaler iz tujine, zares kakovostnega še nisem našel. Izdelek LJ mlekarn ni ravno vreden tega imena, Lidl in Hofer pa imata takšen ementaler, da bi na njem lahko pisal kar Made in Legoland.
 

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Pa omenil sem naslednje:
V SLO imajo zame le en sam dober industrijski sir - Ljutomerske mlekarne, ementalec.

Besedica "zame".
 

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Seveda zate. To sploh ni sporno - itak ima vsak svoj okus. Sporno je to, da vse industrijske sire popljuvaš (prvi del stavka) - izjema je ementaler. No, človek potem izve, da so ti zgolj slučajno bolj všeč stari, kot pa mladi siri (kot dobre sire našteješ izključno in samo stare sire - jaz pa nekak dvomim v trditev, da noben mlad sir ni dober). Se ti ne zdi, da so na tvoji lestvici ocenjevanja kvalitete industrijski mladi siri nekako "depriviligirani" že samo zato, ker jih pač ne maraš (oz. jih imaš manj rad)?

Pa da dodam svoje - meni so pa vsi stari siri zanič. Tudi če jih pacari stara mati v Bovcu. Logično seveda, da so mi potem tudi industrijski stari siri zanič. V bistvu niti hudo ne ločim med enimi in drugimi - bi moral biti res kraljevsko vrhunski, da bi ga z užitkom jedla, teh pa naša kokoška nima (ne v obratih, ne pri bakicah).

Skratka - treba je biti dovolj samokritičen, da ne tolčeš po nečem zato, ker tega tako ali tako ne maraš. Vsaj ne v temi, kjer se pogovarjamo o kvaliteti izdelkov - torej tudi tistih, ki jih ne maraš.

PS: Ljutomerski okoliš je bil precej znan po dodajanju kloramfenikola
grims-1.gif
)
 
Nazadnje urejeno: