Kako uporabljate smernike?

Toro

Pripravnik
20. avg 2007
112
0
16
Malce me zanima, kako vključujete smernike. Se mi zdi, da bi se znala razviti dobra debata, vsaj glede na razmere na cestah.

Ali vključite smernike:
1. Ko zavijate na prednostni cesti (recimo prednostna levo, neprednostna odcepa naravnost in desno)?
2. Ko zavijate s svojega pasu v semaforiziranem križišču in promet hkrati teče naravnost, levo in desno?
3. Ko zavijate v T-križišču z enim pasom, možnosti so samo levo in desno?

Jaz recimo jih v vseh primerih, mislim pa, da vladajo na tem področju različne doktrine.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Citat:
Uporabnik Toro pravi:
Malce me zanima, kako vključujete smernike. Se mi zdi, da bi se znala razviti dobra debata, vsaj glede na razmere na cestah.

Ali vključite smernike:
1. Ko zavijate na prednostni cesti (recimo prednostna levo, neprednostna odcepa naravnost in desno)?
2. Ko zavijate s svojega pasu v semaforiziranem križišču in promet hkrati teče naravnost, levo in desno?
3. Ko zavijate v T-križišču z enim pasom, možnosti so samo levo in desno?

Jaz recimo jih v vseh primerih, mislim pa, da vladajo na tem področju različne doktrine.

1. Če se peljem po prednostni običajno dam smernik, čeprav ga ni potrebno (ker je pač glavna cesta po tisti kateri se peljem). Če zavijam iz prednostne se pa vključi smernik, jasno.

2. Seveda dam smernike. Pa ne takrat ko že zavijem, ampak preden zavijem (ker 3/4 ljudi da smernik takrat ko že dobro veš kam ima namen iti - potem en qrc koristi to..).Tako, da udeleženci vedo kam se bom peljal.

3. Seveda...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Sam dam smernik vedno, kadar je treba po zakonu (torej tudi če sem na prednostni cesti in je tabla, za potek prednostne ceste) + kadar se še meni zdi, da je dobro za varnost. Poleg tega vedno vse 4 če grem vzvratno.

V glavnem sem se tak navadil, da se mi je že zgodilo, da je bil nekje 90°ovinek, pa sem dal žmigavec
bonk.gif

Enako se tudi pripnem vedno - tudi, če za 2m premaknem avto na parkirišču.

Pri enih stvareh sem priden, vozim pa vedno 20 km/h čez omejitev
tongue-1.gif

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Avtorju teme: V vseh treh navedenih primerih dam smernik.

Citat:
Uporabnik Infernus pravi:
1. Če se peljem po prednostni običajno dam smernik, čeprav ga ni potrebno (ker je pač glavna cesta po tisti kateri se peljem).

Ali se samo meni zdi tale izjava čudna, ali pa so spremenili CPP. Kolikor je meni znano, je potrebno dati smernik tudi če zavijaš in pelješ po prednostni.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.741
15.795
113
osebno uporabljam žmigavce več ali manj non-stop ko je to potrebno, se pravi vedno ko nisem sam na cesti in menjavam smer vožnje.. če sem pa sam jih pa ignoriram, itaq obstajajo zaradi ostalih udeležencev in ne zato da bi jst oz. sopotniki vedeli kam bom zavil
smile-1.gif

Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
V glavnem sem se tak navadil, da se mi je že zgodilo, da je bil nekje 90°ovinek, pa sem dal žmigavec
bonk.gif

poznam tole ja, dost smešno-bedn filing
grin1.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.356
2.730
113
Al je avtor narobe napisal al pa je v zmoti. Prednostna cesta ne pomeni, da ni treba dat zmigavca.

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Avtor je prav napisal... Mnogo ljudi f00ka to, da misli, da če so na prednostni cesti, pa zavijajo s prednostne levo (ali desno) naprej na prednostno, ponavadi sploh ne dajejo žmigavca....

@Avtor... Jaz sem se navadil, da žmigavca ne dam le doma, ko zavijem s ulice na dvorišče hiše... Drugje pa vedno (od menjave pasu, prehitevanja, kakršnokoli zavijanje oz. sprememba smeri na cesti)... Skratka, res povsod, kjer je potrebno
wink-1.gif

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Citat:

bonk.gif

Točno tole se mi je zadnjič zgodilo... vozila sem po eni bolj ovinkasti cesti, tudi 180 stopinj ovinki, tip pred mano pa je pred vsakim vklopil smernik. Najprej mi je bilo smešno, potem pa se je izkazalo za koristno, ker je tip očitno bolje poznal cesto kot jaz
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Nekdo lahko tudi napisal, kak sploh zahtevajo predpisi. Če se da strniti v nekaj stavkov.
Recimo v krožiščih kup ljudi dela narobe.

Pa za vzvratno vožnjo tudi (je bila nedavno kaka sprememba predpisov glede tega ? Se mi zdi, da je prej bilo obvezno 4 utiplake imet skoraj vedno, po novem pa ne).

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Za vzvratno vožnjo se mi zdi, da je treba vklopit samo, če zapelješ na prednostno cesto. Naj raje nekdo napiše, ki točno ve.

Drugače pa je treba vklopit žmigavec

- pri vsaki menjavi voznega pasu ali smeri vožnje (torej na štiripasovnici če greš na levi ali desni pas, pri zavijanju na prednostno/neprednostno cesto in pri zapuščanju krožišča)
- pri prehitevanju na dvopasovni cesti pred pričetkom prehitevanja in vklopljen mora biti dokler ne prehitimo vozilo(a)
- pri tabli za potek prednostne ceste, če le-ta zavija levo ali desno

Mislim, da več pravil ni.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Nihče še ni omenil, da se da smernik tudi ob izhodu iz krožišča.

Vzvratna vožnja na prednostno cesto ni dovoljena. Pri vzvratni vožnji moraš vedno dat vse 4 smernike.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
- pri vsaki menjavi voznega pasu ali smeri vožnje (torej na štiripasovnici če greš na levi ali desni pas, pri zavijanju na prednostno/neprednostno cesto in pri zapuščanju krožišča)

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Smernik, kaj je to...če me je volja prižgem, če ne...samo na hitro uletim na drugi pas ali zavijem...

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
S

bonk.gif

jaz se malokrat peljem tam mimo poptv... in če še mislim na kaj drugega, vedno dam desni smernik....
bonk.gif