Kako se znebiti vlage?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Sam so čisto različni režimi od znamke do znamke. Ford mi je pomoje grel v 3pm pa takoj vse odrosil s klimo "lučko" samo ne pri -10 recimo. BMW mi sam mrzlo ko 3pm začne pihat in res občutek kot da dela klima pri 0 ali +5 recimo da sem to sprobal. Sem globinsko malo pucal zice in sem rabil posušit notranjost, pa je kar hitro šlo, najbolje bi pa blo kak kalorifer notri zapret pa pustit z malo odprtimi okni v garaži.

Avtorju teme pa...

- lahko daš notri prav razvlažilec na elektriko ali pa kalorifer kot zgoraj omenjeno
- lahko v štumf streseš pesek za skret od mačk in daš pod zic, tiste granule izredno vpijajo vlago (lahko daš tudi tiste namenske tablete s posodico)
- v leclercu majo neko blazinco, ki vpija vlago. Ko pika spremeni barvo jo moraš dat sušit na radiator ali v mikrovalovno in naj bi blo spet uporabno.

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:

točno
pri -10 ne more delovati klima, razen, če je ambientalna okrog motorja ne vem, precej v plus
folku to ni jasno, to jim delajo klime do -30 :D
hysterical-1.gif

A to tehnično ne gre, da bi klima delovala pri -10 zunanje temperature ali zakaj ta smeh?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
evil.gif

V avtih je verjetno bolj ali ne "nemogoče", ker niso na tako visokem nivoju kot kaka Micka za 1k€+.

Inverter majo v avtih? Kolikor čarajo s sklopko, da je bolj nastavljivo sklepam da ne.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
evil.gif

V avtih je verjetno bolj ali ne "nemogoče", ker niso na tako visokem nivoju kot kaka Micka za 1k€+.

Micka za 1k+ EUR mogoče greje do -20C vsekakor pa dvomim da hladi!
grims-1.gif

Sicer pa graf za tiste iz foha (različni hladilni plini se različno obnašajo tako da možno seveda je hladiti tudi pod 0C (5C) z ustrezno hladilno napravo, ampak pri vozilih je trenutno plin ki je bolj "švoh" glede tega ker itak ni potrebe):
temperature-pressure-diagram-refrigerants-kpa.png

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

evil.gif

Micka za 1k+ EUR mogoče greje do -20C vsekakor pa dvomim da hladi!
grims-1.gif

[/QUOTE]

Nek srednji model micke (ne za 1k) brez večjih težav greje tudi pri zunanji temperaturi -15 stopinj. Hlajenje je deklarirano do -10!
Če pa gremo malce višje po modelih, pa je hlajenje deklarirano do -15 stopinj zunanje temperature.

Kako pa misliš, da hladimo server sobe? Nimajo vsi predvidenega budžeta 10k€+. Veliko firm uporablja relativno "navadne" klime za hlajenje server sob. In ja tudi pozimi te klime delujejo. Imam pri eni stranki celo neke navadne on/off klime za 300€ not in že 5 let dela brez težav.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Hja. Pri avtomobilski klimi je govora o hlajenju (dvomim da 'zna' že katera gret). In hlajenje v minus enostavno ne gre (kot tudi npr. crkne skrinja/hladilnik, če ga imaš v prehladnem prostoru).

Po večini pa folk misli da jim vseeno dela, ker se začnejo šipe odroševat (itak če piha gor že nagret zrak + zrak, ki se segreva se mu niža relativna vlažnost torej dodatno izsušuje predel na katerega piha).

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Hja. Pri avtomobilski klimi je govora o hlajenju (dvomim da 'zna' že katera gret). In hlajenje v minus enostavno ne gre (kot tudi npr. crkne skrinja/hladilnik, če ga imaš v prehladnem prostoru).

Po večini pa folk misli da jim vseeno dela, ker se začnejo šipe odroševat (itak če piha gor že nagret zrak + zrak, ki se segreva se mu niža relativna vlažnost torej dodatno izsušuje predel na katerega piha).

sej sem pisal za HLAJENJE POZIMI
evil.gif

Pri srednjih modelih mitsubishija (pa ni važno, tudi Toshiba in drugi znajo) je hlajenje deklarirano do -10 zunanje temperature!
Če pa gremo malce višje po modelih, pa je hlajenje deklarirano do -15 stopinj zunanje temperature.

Kako pa misliš, da hladimo server sobe? Nimajo vsi predvidenega budžeta 10k€+. Veliko firm uporablja relativno "navadne" klime za hlajenje server sob. In ja tudi pozimi te klime delujejo. Imam pri eni stranki celo neke navadne on/off klime za 300€ not in že 5 let dela brez težav.

Vse je odvisno od uporabljenega plina in temperaturne razlike, ki jo želimo doseči. Zato hladilnik pozimi na balkonu ne bo delal...

Avto klime pa res še nimajo nekega naprednega plina, ampak konec koncev saj tudi hišne niso višek tehnologije.

Dalo bi se izračunati natančno, ampak tako na prst upam trditi, da bi avto klima lahko (če bi elektronika dovoljevala) delovala tudi pri -5 zunanje temperature. Bo pa mogoče razložil tisti, ki rihta avto klime še kaj iz prakse.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.554
437
83
lol, kje si server sobo našel.
Server soba ima + temperaturo
klimatski sistem v avtu pomeni vse gretje/hlajenje
pod besedo "klima" pa pojmujemo sam kompresor oz. sistem hlajenja, ki SIGURNO ne deluje spod nule, mogoče tudi ne pod 5 stopinj celzija ZUNANJE temperature

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
lol, kje si server sobo našel.
Server soba ima + temperaturo
klimatski sistem v avtu pomeni vse gretje/hlajenje
pod besedo "klima" pa pojmujemo sam kompresor oz. sistem hlajenja, ki SIGURNO ne deluje spod nule, mogoče tudi ne pod 5 stopinj celzija ZUNANJE temperature

Server soba je za primer hlajenja, ko so zunanje temperature pod ničlo. Enako kot pri avtu. Avto ima tudi notranjo temperaturo lahko 20 stopinj, ko narediš prva dva kilometra.

Zakaj avtomobilski KOMPRESOR nebi deloval izpod nule? Mogoče ga res elektronika na spusti vklopiti, ampak teoretično bi zadeva delovala, če bi sklopko ročno vklopil. dobro pustimo sedaj tlake, ki nebi bili optimalni, pa kakšna nevarnost, da tekočino spraviš v kompresor (to ne vem kako ima avto klima varovano). Ampak še 1x sam ne vidim tehnične težave delovanja. Če je drugače bi pa prosil za razlago, ker se rad kaj novega naučim.

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Vidim, da si serviser, mojster klim. A ni lažje en star avto za 300eur nabavit, odšraufaš komplet inštalacijo klime s kompresorjem, uparjalnikom... vred in pogledaš kako je sestavljeno. Potem še štromarski del in pogledaš kako bi zadevo izpopolnil, da bi laufala pri -5C. Mislim, da bi ti bili hvaležni vsi.
Nisem sarkastičen samo čudi me jamranje po forumu, nezaupanje in podjebavanje inženirjev, ki so zadevo tako sestavili skupaj, da dela kot je treba.

Če imaš kakšno idejo naredi kot sem ti rekel, patentiraj in prenesi v prakso. S svojim znanjem zagonskega kapitala praktično ne rabiš. Jurja eur boš pa že požr. Se ti po povrnilo notri en, dva, tri.

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Kdo koga podjebava? Zacelo se je s trditvijo da klima ne more delovati pri minusu. Jst samo trdim da v bistvu ni tezave. Lahko dela. Ni pa predvideno v avtih, ker ni potrebe. Se 1x kompresor bi lahko brez škode deloval pri -5. Elektronika na avtu mu verjetno ne pusti zagona. To je vse kar jaz trdim. Ce mislis drugace mi obrazlozi zakaj.

To je isto kot pametovanje o vsakoletnem polnjenju avto klim in "menjavi" olja, ki jo priporačajo strokovnjaki...

luciano

Guru
3. okt 2011
1.857
884
113
MB
Ne gre za to, da avto klima ne more delovati v minusu, ampak za to, da klima ne deluje v minusu.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.368
9.622
113
EU
Tukaj imate zopet del navodila za Hondo Jazz.

wbk-IMG-69.jpg

Tovarna priporoča od ničle navzgor uporabe klime. Torej smo odvrgli mit o tistih plus pet stopinj.
evil.gif
(in tistih plus sedem za gume).
Ko obrnem gumb za usmerjanje zraka na vetrobransko steklo, istočasno se bo klima samodejno vklopila, pa ni avtomatska, ročna je.
Pri temperatura pod ničlo, ni tega samodejnega vklopa pri obračanju gumba za izbiro smeri zraka, vendar to moram opraviti ročno s pritiskom na gumb za vklop klime. To opravim po potrebi.
Kako je pri temperaturi minus pet stopinj.
confused-1.gif

Takrat klima ne dela boste vsi rekli v en glas.
evil.gif

To vi mislite, ker nimate pojma. Normalno da dela.
Ko klima starta se pred motorjem vklopi ventilator in začne pihati ogreti zrak iz hladilnika v motorski prostor. Torej je mikro klima okrog motorja drugačna, kot zunaj vozila. Prav tako v kabini vozila.
Pri prejšnjem starem Atosu je spodnji rob stekla začel znotraj zmrzovati, če sem klimo pozabil pravočasno izklopiti
bonk.gif

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Čeprav ste vsi malo zašli iz teme s temi klimami ,pa pristavim svoj lonček še sam...

Kaj pa recimo moja klima v avtu , ki pa deluje ravno nekako nasprotno od večine.
Kompresor je stalno vklopljen ,in ga po lahko po želji izklopiš.... Kar pa dvomim da kdo počne.
Se pravi je poleti,pozimi,toplo,hladno kompresor vedno vklopljen ??

Med vožnjo pritisneš tipko izklopiš klimo. Ko ugasneš ,sedaj pozimi ,če pritisneš to isto tipko ,pa ti drži avtu nekje do pol ure še toploto ..(toliko da skočiš vtrgovino,banko)
lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Jaz nimam kompresorja nikoli vklopljenega!

Razen parkrat prek poletja in če se v kakem dežju noro rosi.

In tudi mene nasprotno zanima čemu bi bil stalno vklopljen
grims-1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Ko boš opravil kako daljšo vožnjo imel na bolj vroče, ter močnejše pihanje, ter okno par cm odprto da bo vleklo vlago ven (klime ne rabiš vklapljat ker itak ne bo delala
wink-1.gif
).
Zakaj ne bi delala? Meni je odlično delovala tudi danes zjutraj pri -10.

lučka ti je svetla ja. Kompresor je pa vseeno počival
Zakaj potem v trenutku odrosi vetrobransko steklo ko vklopim klimo?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.427
5.703
113
pri -10 ti ziher ni v trenutku odrosilo zaradi tega ker je štartal kompresor.
pri -10 ti nima kaj odroševat ker ni rose ampak led. za led talit pa nerabiš hladnega zraka ampak topel zrak.
Torej ti je toplo pihnilo in odtalilo šipo.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ko se pri -10 trije vsedemo v avto, se stekla zarmznejo al zameglijo? (predno se vsedemo so stekla čista)
klima je na auto in stekla so takoj spet čista.