Kako se znebiti praprota?

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
A mogoče kdo ve kako se znebiti večje količine praprota?
Obstaja kakšno škropivo, ker mi ta nesnaga para živce. Bolj kot ga kosim, več ga je naslenje leto in mi tako jemlje travo.

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.044
404
83
To ni problem. Kupiš škropivo za širokolistni plevel (no mislim da ga po novem zakonu ne moreš). Kupi naj ti ga kak vrtnar ali sosed/znanec kmet, ki ima dovoljenje. Pošpricaš v skladu z navodili in to je to.

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
V gozdu je praproti vedno več in zdaj je že skoraj med 1.5 - 2m ponekod. Še malo bo treba z mačeto po gobe.

Po moje se tega efektivno znebiš samo tako, da s korenino ven potegneš.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Mah tudi to ne pomaga. Smo večkrat že to delali, potem lepo sfrezali zemljo ampak slej kot prej se spet zasadi.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ko boš na dopustu na Hrvaškem poišči kmetijsko trgovino , dol lahko kupiš škropiva v neomejenih količinah. Vzemi neko kontaktno totalko in uspeh bo zagotovljen.....

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Hvala, si bom zapolnil. Lahko uradno dobim tudi pri nas, tako da nebi smelo biti težav.

zlatorog87

Pripravnik
14. jan 2008
177
1
18
na Seniku
Kakšen Boomefekt ali Touchdown bi morda posmodila praprot. Če ne pa se na hrvaškem še dobi nek herbicid, mislim da se mu reče cidokor, ki "posmodi" vse.

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Kriva je struktura zemlje. Praprot raste na kislih, vlažnih tleh v senci, torej brez direktnega sonca. Lahko špricaš ali ven puliš, praproti tam enostavno paše.
Jaz bi prefrezal v globino zemljo, potem pa še zraven primešal za vsaj 10 cm debeline neko njivsko zemljo, pa še enkrat s frezo čez, da se premeša.
Kmetijske trgovine ti lahko precej pomagajo, ker ti lahko naredijo analizo zemlje in tudi svetujejo, sploh ni drago.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
To bo najbrž pravi recept. Praprot ne raste kar tako, ampak zato, ker so pogoji zanjo izjemno ustrezni. Analiza zemlje ali pa kar na pamet z dodatnim kalcijem gor (apno, apnenec).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.778
113
pri taščici
pa se fino vrežeš ko ga vlečeš....

sicer pa nimam ideje, ampak kot vem je do sedaj boom efekt ali kaj podobnega uničil (nekje je nekdo dobil nekaj takega kot želežničarji uporabljajopo progah) vse kar je bilo zelenega.
Je pa res da moraš potem najbolje dobro pripravit zemljo in čimprej kaj pametnega posejat (travo, TDM) da preprečiš rast praprotu in potem redno kosit travo.