Kako odstraniti madež na pipi?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
Tale kitajski krom je res 1a kvaliteta. Imam neke kromirane noge mize zunaj na terasi, pa je že po dveh mescih vse pikasto od rje. Reklamirat ne morem ker ni računa
wink-1.gif

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Me veseli, da se je vnela dobra debata okoli moje pipe
smile-1.gif
Namen tega posta je bil, da najdemo rešitev, kako očistiti madež. Ne želim iskati krivca in odgovornost za nastalo škodo. Krivi smo si sami. Na embalaži piše da se lahko uporablja samo za čiščenje wc-ja. Na srečo je poškodovan samo ročaj in upam da je zamenjava smiselna glede na vrednost celotne pipe. Jurga če ti odveč lahko prosim preveriš kakšna je cena in dobavni rok. Gre se za model PINTO.
Vsem hvala za mnenja in pomoč.

bisnen

Pripravnik
9. maj 2008
400
0
16
Na Armalovi se zgodi popolnoma enako, če čistiš z WC čistilom (izkušnje, vendar v precej manjši meri in na težko vidnem mestu). Je pač premočen za pipo.
Drugače je pa kis za vlaganje najboljši za kamen, pa nobene škode ne naredi (tudi za mrrežice pri pipi).

I

Izbrisan uporabnik #9334

Daj tisti WC net še na 30 let star odbijač od golfa, forda ali kakega drugega spodobnega zahodnega avta in opazuj flek, če bo nastal. Verjetno ne bo, ker je pač plast kroma zadosti debela, da ni več porozna in to je to!

Pipo naj nese nazaj, pa naj jo tam gledajo.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Daj tisti WC net še na 30 let star odbijač od golfa, forda ali kakega drugega spodobnega zahodnega avta in opazuj flek, če bo nastal. Verjetno ne bo, ker je pač plast kroma zadosti debela, da ni več porozna in to je to!
Pipo naj nese nazaj, pa naj jo tam gledajo.

krom na pipi je samo zaradi lepšega izgleda in ne kot zaščita pred jederskim napadom. Kroma na pipi je malo, zato je porozen, ampak še vseeno dovolj, da je pipa izpravna.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Mislim da tej površinini rešitve. Probaj poiskat/dobit novo ročko. To pa uproabi v znanstvene namene in prekontroliraj ali je bilo res to čistilo krivo za to kar se je zgodilo.
wink-1.gif

A na splošno...ni mi najbolj jasno zakaj je treba pipe sploh čistiti s kakimi čistili? Vsake toliko jo pobrišeš (idelano z mirko krpico) in to je to. Svetila se bo ko pasja j..., drugega ne potrebuješ. Ker če že je problem v vodnem kamnu...in ta se, ob rednem 'brisanju' niti ne nabere (npr. pri nas imamo po tuširanju navadu, da ko obrišeš sebe spotoma še obrišeš vodo s pipe in držala - pipa stalno taka kot prvi dan po montaži).

A na splošno..krom in groba čistila ali grobe krpice nimajo nič skupnega (lahko pa to opazuješ efekt tega, kjer čistijo sanitarije čistilni servisi (po firmah) tam zgonijo krom (čistilke seveda) v roku enega leta.

Če pa že rabiš kaj...pa nabaviš namensko razprišlo za vodni kamen...

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik wabb pravi:
Me veseli, da se je vnela dobra debata okoli moje pipe
smile-1.gif
Namen tega posta je bil, da najdemo rešitev, kako očistiti madež. Ne želim iskati krivca in odgovornost za nastalo škodo. Krivi smo si sami. Na embalaži piše da se lahko uporablja samo za čiščenje wc-ja. Na srečo je poškodovan samo ročaj in upam da je zamenjava smiselna glede na vrednost celotne pipe. Jurga če ti odveč lahko prosim preveriš kakšna je cena in dobavni rok. Gre se za model PINTO.
Vsem hvala za mnenja in pomoč.

Definitivno se ti to z pipo vsaj kvalitete hansa ne sme in ne more zgodit...Doma mam vsaj 5 hansinih pip, pa niti ena nima nobenega znaka obrabe, pa sem jih pucal ze z vsem zivim...Res pa je, da so draga serija hanse ampak to ne sme imeti veze...dotik z rokavico na katerem je neki ostanek cistila ne sme narediti take poskodbe...jaz bi reklamiral...lahko pa kupis novo drazjo in jo polijes s tem cistilom pa bos vido ce se bo zgodilo enako...

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Probaj z omenjenim čistilom in poročaj kako jo je odnesla tvoja nekajkrat dražja pipa...
evil.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
Če smo že pri kromu, bi mel jaz eno vprašanje za pomivalno korito. A obstaja kakšna polirna pasta, s katero bi spoliral korito, da se več ni videlo "milijon" risov?

PS: moja ga je malo preveč srala z grobim delom Vilede, ko je hotela ščistiti vodni kamen, pa je kot kaže pobrala dol kak sloj rostfraja oz. je tam naredila nekakšen flek, kateri se več ne sveti.
redface-1.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Pomivalno korito ni kromano ampak je to navaden inox in ja je dosti teh past za kovine.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.461
9.766
113
EU
Imam od Hoferja tekoče abrazivno čistilo "alio" v rumeni plastenki 0,75 litra. Daš na gobo in spoliraš umivalnik. Ko izplahneš z vodo in obrišeš s suho krpo, je umivalnik ko novi
zmaga.gif

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik wabb pravi:
Probaj z omenjenim čistilom in poročaj kako jo je odnesla tvoja nekajkrat dražja pipa...
evil.gif

sem ze s tahudim brefom po pomoti cisto, pa je kot nova...pa saj tudi pocenska hanza nebi smela trpet take skode

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
Če imaš v čistilu čisto navadno HCl, potem ta veselo najeda krom, kakršenkoli in katerekoli debeline, tisti črn flek je verjetno nekaj od CrClx (x je npr. 3). Lahko za poskusiš odpolirat, kar pomeni da moraš mehansko odstranit "oksidirano" plast. Če pa jo boš zamenjal, mi jo lahko pošlješ, pa jo zatlačim v mikroskop pa ti povem kakšne so debeline in kaj je zaena reč tisti črni flek... (PM).

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.254
3.702
113
...kzs

Preberite si navodila na čistilu za stranišče.
Na tistih, ki sem jih jaz imel piše, da se jih NE SME uporabljeti za čiščenje sanitarnih armatur. Ravno zaradi tega kar se je zgodilo avtorju te teme.

Pa tukaj nima čisto nobene veze kako "dober" ali "slab" je krom, oziroma ali je pipa Hansa, Grohe, Unitas ali čunga lunga. Če je na WC čistilu omenjeno opozirilo (bodo kemiki vedeli kakšno kislino v tem primeru vsebuje) takole "zje.be" čisto vsako pipo.

Tukaj ni nobene reklamacije!

bisnen

Pripravnik
9. maj 2008
400
0
16
Polij nekaj WC neta ali podobno, pa pusti gor. Tudi na Armalovih in ostalih se ne pozna, če to poliješ, pobrišeš in potem splakneš. Drugače pa je, če to pustiš nekaj časa gor. Rajši ne testiraj na takšen način.
Da pa pustiš, da nekaj časa očinkuje in požre vodni kamen ter ne uniči kovine, je pa najboljši kis za vlaganje (tudi za likalnike, grelnike vode, pralne stroje...).

22. jul 2007
13.600
1.774
113
124
še ena podobna, po letu dni uporabe- okrasni rob pri umivalniku kolpasan - pipa je armal - bp, čiščeno z istim čistilom - kaj je to chrom
tongue-1.gif

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
sicer imam pipe gessi, ampak po nekje 6ih letih so se vedno kot nove, pa jih vsakic cistim z istim cistilom kot wc. je pa res, da se jih probam ne dotikat z mokrimi rokami (pac alergicen na zapacane pipe:D) oz. ce ze jih potem vedno takoj obrisem z brisaco. tako da ko jih cistim mi ni potrebno puscati cistila dlje casa.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Tale kitajski krom je res 1a kvaliteta. Imam neke kromirane noge mize zunaj na terasi, pa je že po dveh mescih vse pikasto od rje. Reklamirat ne morem ker ni računa
wink-1.gif

Po zakonu za uveljavljanje garancije ne predpisuje, da bi moral potrošnik ob reklamaciji predložiti tudi račun. Zadostuje izpolnjen garancijski list, iz katerega je razvidno, ali pa dokažeš da je bil izdelek res tam kupljen npr. potrdilom, ki ga dobimo pri plačilu s kartico (bančni slip iz POS-terminala), z bančnim izpiskom ...

To je že višek, da plačaš toliko za "KAO" kakovostne pipe, kopalniške garniture... potem pa po pol leta kot da bi bilo 30 let staro
10.gif
Če šparajo na materialih jih treba pritisniti po drugi strani z reklamacijami !