Kako Nemci vidijo Slovence

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.636
3.090
113
v lokalni ostariji
blablabla ali si totalen ali nisi je stvar debate a vendar take pogodbe so popolnoma nekaj normalnega v živilski industriji. če zamudš rok dobave ali je artikel neustrezno opremljen itd itd so take in take kazni. če si "malomaren" lahko v 1 mesecu plačaš več penalov kot je vredna dobava! lej, ti lahko sanjariš a taka je realnost!

če pa te kaj bolj konkretno zanima pa ZS. seveda pa na forumu so vsi pametni in močni v realnosti pa delajo za 700€

a to, da najboljši sosed sedaj kaznuje delavce za "kršitve" je ok? mislim da je eno napačno "žigosanje" vredno tam okoli 50-100€
wink-1.gif

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
blablabla ali si totalen ali nisi je stvar debate a vendar take pogodbe so popolnoma nekaj normalnega v živilski industriji. če zamudš rok dobave ali je artikel neustrezno opremljen itd itd so take in take kazni. če si "malomaren" lahko v 1 mesecu plačaš več penalov kot je vredna dobava! lej, ti lahko sanjariš a taka je realnost!

če pa te kaj bolj konkretno zanima pa ZS. seveda pa na forumu so vsi pametni in močni v realnosti pa delajo za 700€

a to, da najboljši sosed sedaj kaznuje delavce za "kršitve" je ok? mislim da je eno napačno "žigosanje" vredno tam okoli 50-100€
wink-1.gif

Ti kar podpisuj take pogodbe v katerih boš plačal več penalov od pogodbene vrednosti.

A štrik in drevo si si že izbral za guganje???

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.636
3.090
113
v lokalni ostariji
madonca kako pameten odgovor...

res ti si pa manager leta. a te lahko zaposlim? boš pokazal drevo... pa štrik mora biti močan...

to je pač čisto normalna praksa. ne boš verjel... in pogodnbe so tako podpisane.

sej noben ne sili da delaj...

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.265
154
63
Celje
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Še vedno trdim da danes lahko dela vsak kdor želi ! Ni pa nujno da dela tisto za kar je študiral ,dela pa lahko in za svoje delo tudi nekaj zasluži, obenem pa spoznava nove ljudi, nove priložnosti..

A dej dej dej...

Na večino ostale teme pa bi najrajši prilepil ogromnega smajlija, ki se zadovoljno smehlja, zraven pa mlati 1kg kokic...
hysterical-1.gif

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Očitno ne živiva v istem času. Trenutno ne poznam brezposeljnega človeka z voljo do dela, poznam pa formalno brezposelne...

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
Citat:

res ti si pa manager leta. a te lahko zaposlim? boš pokazal drevo... pa štrik mora biti močan...

to je pač čisto normalna praksa. ne boš verjel... in pogodnbe so tako podpisane.

Lej

Že nakaj časa sem direktor ene firme.
Take pogodne se ne podpisuje.
Predlog pogodbe, ki je neužiten (to so na začetku skoraj vsi predlogi), se sčrta in popravi tako, da je za nas sprejemljivo. (seveda se naredi tudi kak manjši kompromis).
Pogodne z nenormalnimi zahtevami pač ne podpišem. Naj jih podpišejo tisti, ki imajo samomorilska nagnjenja. Jaz je ne bom podpisal, ti pa kakor hočeš.

Pa de ne boš mislil, da nisem podpisal še nobene dobaviteljske pogodbe s kako večjo firmo. Trenutno ravno eno tako pogodbo popravljam, da bo užitna.

Aja še to.

Firma ima boniteto AAA (po Bisnodu ni višje), plače za september izplačane danes.

Nazadnje urejeno:

tomi

Guru
1. sep 2007
18.715
9.919
113
40
MB
tega pač povprečnemu slovencu ne boš dopovedal, ker pri nas pač velja ... oz je delo vrednota, pa če tudi je zastonj oz v svojo škodo, glavno da se dela ...

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Woooow - cele tri dni pred rokom.

Lej mi smo gospodarstvo, ne javni sektor, jer je plača 5 tega ali 10 v mesecu.

BDW Zakonski rok za plače je 18 v mesecu, po tem sledi lahko kazen (za tiste, ki tega ne veste).

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.265
154
63
Celje
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Očitno ne živiva v istem času. Trenutno ne poznam brezposeljnega človeka z voljo do dela, poznam pa formalno brezposelne...

Očitno prej nisem bil dovolj jasen...

Če ti še kar ni jasno...sem se potrudil in narisal lepo slikico in to v Photoshopu! Velja zate in tudi za praktično vse ostale v tej temi. Vključno z mano...

Legenda:
- rumeno: svet, ki ga poznamo in znanja, ki jih premoremo
- rdeče: ljudje, ki jih poznamo
- modro: ljudje, ki jih še nismo srečali, ljudje, ki jih sploh ne poznamo, znanja, o katerih se nam ne sanja...

Še po domače...ne vem, koga ti poznaš...dejstvo je, da določen odstotek izmed tistih 104.758 ima neko željo po delu. Če pa že ne po delu, pa vsaj po službi.

Podobno velja za razna "znanja" o vodenju podjetja, smiselnosti igranja tic-tac-toe z majhnimi magnetki, strokovnimi ekskurzijami v nemška podjetja in ostalo...
evil.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

BDW Zakonski rok za plače je 18 v mesecu, po tem sledi lahko kazen (za tiste, ki tega ne veste).

BDW?

18. že - samo za septembrsko plačo je zadnji rok 16.

Aja - glede kazni imaš prav - lahko sledi kazen, žal ne pri nas. hilda&co.press

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

BDW?

18. že - samo za septembrsko plačo je zadnji rok 16.

Aja - glede kazni imaš prav - lahko sledi kazen, žal ne pri nas. hilda&co.press

Pravilno...
smile-1.gif

Zadnji dan, ko se izvaja plačilni promet v tem tednu je 16. september.
Ponedeljek je že 19sti in je dejansko zamuda.

Kar se pa tiče kazni je pa uzakonjena in je 1000€ kazni za odgovorno osebo (mislim, da za vsako zamujeno plačo, za vsako osebo). Bolj detailno pa nisem šel zakona študirat, ker ne zamujam s plačami nikoli.

Sem ravno ta mesec dobil en dopis s FURSa, da zamujam s prispevki za mesec julij, kar seveda ni bilo res.
Napaka je bila, ker je šel lastnik v pokoj in je dobil plačo za julij že julija, REK obrazec je pa plačam ostalih zaposlenih za julij pripisal mesec avgust. Napaka je bila po telefonskem klicu odpravljena.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
No, mi smo za september pol že dobili 1.10, ostalo polovico plus stroške pa 18.
wink-1.gif
vsaki mesec x let brez dneva zamujeno. Firma tudi A+ pa ne vem še kaj.

Glede nepodpisovanja pogodb in kazanja sredincev je pa tako. Včasih moraš kaj požret. Včasih pa tudi ne. Ni pa nekega pravila. So đli dol po bregu težki frajejri in težki nefrajerji. Je pa značilno za kupce, ki brutalno in neživljensko stiskajo, da jih kriza povozi in čez čas izginejo.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
Tudi moj cilj je dati plačo čimprej. Verjetno bo enkrat drugo leto ta plačilni dan nekje bližje 1 kot 15 v mesecu.

Imajo pa zaenkrat prednost plačila tistih dobaviteljev, ki nudijo casa sconto za plačilo pred rokom. Tako prihranjeni denar gre v "sklad" za božičnico in se raztala med zaposlene.

PS Če bi nam pa kupci plačali skladno z plačilnimi roki bi pa zaposleni že davno lahko imeli celo plačo na račinu že 1 v nasljednjem mesecu.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
mar res nisem bil dovolj jasen ali pa si morda butast ! Ne poznam človeka kateri bi bil brezposelen in bi imel voljo do dela, poznam pa namišljene brezposelnike, kateri ne bodo delali nikdar, torej formalno brezposelne, če pašeš med slednje to pač ni moj problem !

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Nikjer nisem napisal, da ne znajo delat, vendar ko gre za felerje (njihove), se obnašajo ko to tamo pjeva. Ko pa sami ugotovijo napake na uvoženih izdelkih (predvsem iz V EU) pa so pregovorno nemško natačni...

Kako natačni so oni se vidi po njihovih najbolj opevanih produktih, ne samo da se fest kvarijo, še goljufajo zraven. Da bi vzel svoj šrot prevarantski nazaj...

to pa ni za njih oni so druga liga... In prav je da jih vsaj ZDA pojebajo...

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.265
154
63
Celje
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
mar res nisem bil dovolj jasen ali pa si morda butast !

Dopuščam to drugo opcijo, ampak trenutno dvomim v njo...

Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Ne poznam človeka kateri bi bil brezposelen in bi imel voljo do dela...

Samo, da bom ziher...NE poznaš človeka, ki je brezposelen in hkrati IMA voljo do dela? Torej poznaš samo ljudi, ki so nekaj izmed naslednjih treh opcij:
a.) brezposelni, ampak NIMAJO volje do dela
b.) zaposleni, ki IMAJO voljo do dela
c.) zaposleni, ki NIMAJO volje do dela.

Na noben način ne poznaš ljudi, ki SO brezposelni in IMAJO voljo do dela? Ljudi, ki NIMAJO dela, ampak ga ŽELIJO imeti? Je tako ali ne?

Citat:
Uporabnik dsf pravi:
...poznam pa namišljene brezposelnike, kateri ne bodo delali nikdar, torej formalno brezposelne

Definiraj "namišljeno brezposelno osebo"... Je to človek, ki je zaposlen, ampak se dela, da ni? Zaposlen človek, ki noče delat?

Recimo, da se strinjava glede definicije "formalno brezposelne osebe"...to je oseba, ki je evidentirano brezposelna oseba? Prijavljena na ZRSZ? Bolj ali manj aktiven iskalec zaposlitve? Ti torej trdiš, da ljudje, ki so "formalno brezposelni" ne bodo nikoli delali? Teh 104.758 duš ne bo nikdar delalo? Nimajo želje delat? Nihče izmed njih?
confused-1.gif

Citat:
Uporabnik dsf pravi:
če pašeš med slednje to pač ni moj problem !

No no, pustiva osebne statuse ob strani...
wink-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Še vedno trdim da danes lahko dela vsak kdor želi ! Ni pa nujno da dela tisto za kar je študiral ,dela pa lahko in za svoje delo tudi nekaj zasluži, obenem pa spoznava nove ljudi, nove priložnosti..

Ti si v nekem odgovoru tukaj napisal, da tvoja žena v 80ih letih ni dobila službe vzgojiteljice,ker ni bilo služb, zdaj pa pišeš, da ni nujno da je delo tisto, za kar si študiral. Pa še kar brez službe bila, al kako.....???

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Citat:

Lej

Že nakaj časa sem direktor ene firme.
Take pogodne se ne podpisuje.
Predlog pogodbe, ki je neužiten (to so na začetku skoraj vsi predlogi), se sčrta in popravi tako, da je za nas sprejemljivo. (seveda se naredi tudi kak manjši kompromis).
Pogodne z nenormalnimi zahtevami pač ne podpišem. Naj jih podpišejo tisti, ki imajo samomorilska nagnjenja. Jaz je ne bom podpisal, ti pa kakor hočeš.

Pa de ne boš mislil, da nisem podpisal še nobene dobaviteljske pogodbe s kako večjo firmo. Trenutno ravno eno tako pogodbo popravljam, da bo užitna.

Aja še to.

Firma ima boniteto AAA (po Bisnodu ni višje), plače za september izplačane danes.

aloo vidva , ne se kregati.
Ni nujno, da se ukvarjata z enako ali podobno dejavnostjo. Pač nekje se ne podpiše pogodbe z absurdnimi penali in ki je velika možnost, da gre nekaj narobe. Verjetno takrat tudi naročnik zahteva neko kritje, ki je pač takšno kakršno je.
So posli, ko je tudi podjetnik siguren, da bo zadevo izpeljal OK, rizik minimalen in lahko podpiše takšno pogodbo. Seveda, za to mora imeti ogromno izkušenj. In vsak izmed nas pravi, da jih ima, čez 20 let bomo pa rekli, da jih niti nismo imeli. Da so po letih še boljše.
Se pa sprašujem, kdo vse bo zaposlil (če bo) vso to naštudirano mladino, ko tistih nekaj delodajalcev išče zmeraj z tolko in tolko izkušenj. A ni že čas, da bo izkušenih zmankalo in da bo nekdo izkušnje mogel tudi dati.

PS. Na to temo sem spraševal enega gasterbajterja,(Nemci, avtoindustrija) če bi zaposlili v njihovo firmi neizkušenega na novo izšolanega delavca, ki bi za stanovanje in minimalno plačo delal pri njih in se učil oz. nabiral izkušnje, da bi se potem lažje zaposlil v SLO. Sem dobil odgovor, da bi šlo brez problema, samo za katerega delodajalca v Slo gre, če je na njihovem uradnem seznamu. Pa smo po telefonu vprašali, če bi zaposlili takšno osebo, ki bi bila nekaj mesecev, leto, dve v matični firmi z namenom nabiranja izkušenj..... sem dobil odgovor, da že imajo specializirane osebe. Pa smo kasneje ugotovili, da nobeden od zaposlenih ni bil nikoli na kakšni specializaciji. Eden ali dva sta bila enkrat samo na ogledu tovarne. Tak imamo