Kako je to v Avstriji!

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Zgleda, da se bolj splača če zaliješ nova betonska tla v garaži.
nahrung002.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.178
11.085
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
No, hipotez je v tej temi čisto preveč. Ravno zato sem spraševal po konkretnih primerih. Ker se mi zdi, da če se izkaže, da je šlo za samoobrambo, je pri nas enako.
Lahko prilepiš še člen iz avstrijskega zakona, kjer piše, da jodlarji pa lahko brez pravnih posledic nalomijo vlomilca še kako drugače razen v samoobrambi?

Konkreten primer je napad dveh idiotov na kiosk, ki ga je prodajalec obranil z baseball batom. Dobil več kazni kod onadva. Pa poskus ropa tovornjakarja na pumpi. Tip se je roparja obranil in ga konkretno razmontiral, spet dobil bistveno večjo kazen kot lopov. Tako gre to pri nas. Glede tega so mi ZDA všeč, ko lahko vlomilca pospraviš, pa ti ne bo nič. Tudi napis "Trespassers will be shot. Survivors will be shot again." se sliši obetavno.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.169
1.958
113
Emona / Carnium
Spet čenče s forumov.

Če ti model uleti s pištolo in ti grozi, ga lahko pihneš. To velja tudi pri nas. Če ti uleti tat in ga zalotiš pri demontaži žlebov, ga lahko tudi pihneš, ampak to ti bodo tudi pri jodlarjih dali črtasto oblekco in zastonj mineštro.

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
791
39
28
V takih primerih me kar stisne pri srcu da imajo tatovi več pravic kot pa nekdo ki je oškodovan. Seveda govorim za slovenijo.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.169
1.958
113
Emona / Carnium
Mogoče se motim ampak Avstrija pa v tem pogledu ni kot Amerika.
ne-ne-1.gif
Sta si Avstrija in Slovenija dosti bolj blizu, kot se v tej temi poskuša povedati. In bedasto se mi zdi, da se uporabi primer, kjer je lastnik lokala uporabil sorazmerno silo, za primerjavo s primeri, kjer so sodišča ugotovila, da uporabljena sila ni bila sorazmerna.
Hipotetični primer
evil.gif

Tebi nekdo poskuša ukrasti tvoj ljubi avtek, ti ga zalotiš in ga nalomiš kot prasca. Se ti zdi to ok?

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Počak mal, kako si predstavljaš srečanje z lopovom ?
Morda takole ?
tip ti braka po stanovanju in ker je tiho ga prav previdno pozdraviš da se ne bo ustrašil?
nakar on prime vazo in nad tebe,ti si pa na poti skozi kuhinjo vzel valjar , se mu zoperstaviš z valjarjem in ker je valjar trši od vaze si že spet tehnično gledano v prekršku ?
kaj pa ko on potegne pištolo in začne grozit? Ti jo sicer imaš v roki pa ne smeš streljat ker nimaš orožnega lista, ali boš streljal in rezkiral da ga skineš?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.178
11.085
113
kod Džej-Zija
Vseeno malo razlage: nisem za to, da bi iz vlomilca naredil Schumacherja. Da bi bil ves plav, vendar brez trajnih posledic, se mi ne zdi pa čisto nič narobe. Vsaka šola nekaj stane.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.479
5.681
113
Citat:
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Seveda se mi zdi ok.

Bom še enkrat vprašal. Torej, za krajo (npr.: vozila) se ti zdi primerno, da kradljivcu povzročiš hude poškodbe
ali celo smrt?

Ne...tekom procesa dobis njegove osebne podatke in se ga spravs reketirat z drugo tako zdruzbo...

mistique

Guru
16. jun 2009
14.169
1.958
113
Emona / Carnium
Ja, sem potem prebral.

Meni ta princip, da sem jaz sodnik, porotnik in rabelj, samo zato, ker mi nekdo nekaj poskuša vzeti, nekako ni najbolj "2014". Ja, lahko marsikaj rešiš na licu mesta in bodo 3 vasi naprej vedeli, da s tabo ni heca. Ampak, si pa npr. človeka ubil, ga trajno poškodoval, si odprl novo fronto z njegovo žlahto, prijatelji,...Vse zaradi žleba, avta, motorja,...denarja? Kva pa vem.

Če pa ti nekdo pride s pištolo, se lahko braniš tako, da ga fentaš. A ni to dovolj "avstrijsko" za nas?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.178
11.085
113
kod Džej-Zija
Kot sem napisal, sem proti ubijanju in trajnemu poškodovanju. Ampak, na tistega tovornjakarja se je ropar spravil z nožem in ga dobro porezal, preden ga je oni sfaširal. S tem, da se voznika tu kaznuje, se pa ne strinjam.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.073
6.277
113
Citat:
Citat:
Seveda se mi zdi ok.

Bom še enkrat vprašal. Torej, za krajo (npr.: vozila) se ti zdi primerno, da kradljivcu povzročiš hude poškodbe ali celo smrt?

Ja ja in še enkrat ja. Le na tak način se naredi red. Ne pa da se v naši državi bolj splača krast kot pa delat....

Če malo obrnema zgodbo, je ravno razmišljanje kot ga imaš ti krivo za 5 miljardno bančno luknjo. Zdaj pa razmisli...

Nazadnje urejeno:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.073
6.277
113
Citat:
Ja, sem potem prebral.

Meni ta princip, da sem jaz sodnik, porotnik in rabelj, samo zato, ker mi nekdo nekaj poskuša vzeti, nekako ni najbolj "2014". Ja, lahko marsikaj rešiš na licu mesta in bodo 3 vasi naprej vedeli, da s tabo ni heca. Ampak, si pa npr. človeka ubil, ga trajno poškodoval, si odprl novo fronto z njegovo žlahto, prijatelji,...Vse zaradi žleba, avta, motorja,...denarja? Kva pa vem.

Če pa ti nekdo pride s pištolo, se lahko braniš tako, da ga fentaš. A ni to dovolj "avstrijsko" za nas?

Vse to se pogliha v eni generaciji... dalje bi bil red in mir, takšen kot mora bit.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.137
5.082
113
Nuku`Alofa
Citat:

Kdo pa ga je silil da gre krast mojo lastnino??? Če ima on pravico do sojenja, imam jaz pravico do obrambe svoje lastnine. Tip ima še vedno možnost da ****** kolikor ga kradljive noge nesejo.
Zasebna lastnina je nekaj kar zagotavlja tako ustava kot vsa ostala zakonodaja, le lopovi (ki so najprej kršili zakonodajo) imajo skoraj več pravic kot oškodovanec.

Ne zagovarjam nasilja, hočem pa imeti pravico do obrambe svoje lastnine z vsemi sredstvi.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Citat:
Seveda se mi zdi ok.

Bom še enkrat vprašal. Torej, za krajo (npr.: vozila) se ti zdi primerno, da kradljivcu povzročiš hude poškodbe ali celo smrt?

Da. Nimaš kaj meni krast. Za avto bom plačeval 5 let kredita in hodil na šiht. Kaj bi ti rad, da ti potico spečem, če mi ga slučajno hočeš ukrast in te zalotim pri dejanju? Ali naj na policijo računam?

Ko bodo v Sloveniji ene par takihle roparjev pospravili ali pa konretno nabutali, se bo tudi kriminal zmanjšal. Ne pa tako vsi veselo ropajo, ker se itak ne more nikomur nič naredit.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.169
1.958
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Počak mal, kako si predstavljaš srečanje z lopovom ?
Morda takole ?
tip ti braka po stanovanju in ker je tiho ga prav previdno pozdraviš da se ne bo ustrašil?
nakar on prime vazo in nad tebe,ti si pa na poti skozi kuhinjo vzel valjar , se mu zoperstaviš z valjarjem in ker je valjar trši od vaze si že spet tehnično gledano v prekršku ?
kaj pa ko on potegne pištolo in začne grozit? Ti jo sicer imaš v roki pa ne smeš streljat ker nimaš orožnega lista, ali boš streljal in rezkiral da ga skineš?

Zakaj pa imaš ti pištolo brez orožnega lista? Avstrijec tega ziher (140 na uro) nima.