kako do arhitekta?

balon

Zelenc'
24. feb 2011
8
0
1
Pozdravljeni,

zanima me kako ste se vi odločili glede arhitekta?

Kje sta ga dobili (obstaja kakšen seznam?) in kakšen je bil standard za izbiro?

Predstavljam si, da je vsak arhitehkt specijaliziran za določen stil?

Hvala za odgovor

Arhitektka

Zelenc'
3. feb 2012
2
0
1
Ja malo poguglaš pa se na podlagi referenc in cene odločiš...
evil.gif

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.126
7.747
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Tu na forumu imaš rekreativnega kolesarja, pa njega pobaraj o mnenju!

Bo dobil nasvet iz Discovery Channel-a iz prve roke.

Nazadnje uredil moderator:

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Tale tema je tudi meni zanimiva. Z ženo iščeva arhitekta za izris hiše, okolica Ljubljane.
Do sedaj sva imela pogovor s tremi različnimi, od tega je imel samo eden od njih s seboj tudi nekaj slik ali tlorisev kaj je že naredil. Pri enemu je bil za skoraj vsako vprašanje odgovor "načeloma se vse da", "načeloma ni toliko dražje" ipd.. Potem sem pri drugem arhitektu ugotovil, da ima potencialna novogradnja kar nekaj omejitev s strani arhitekturne dediščine (ali karkoli je to že strokovno) in da ne moremo postaviti marsičesa po svoji želji.

Vse tri dosedanje kontakte sem dobil po priporočilih, do sedaj me je prepričal samo eden od njih. Pri ostalih dveh pa je bilo tako, da časa za pogovor sta mi dala zadosti, ampak hkrati pa me nikakor nista prepričala. Imel sem občutek, kot da se ni vredno potrudit za tistih 5-10k € (ali kolikor že pač pride izris).

Pa sva se z ženo zelo dobro pripravila, imava že lokacijsko informacijo, načelno razporeditev prostorov, slike s parcele in tudi slike hiš, ki so nama všeč...

Torej, če ima še kdo kakšno konkretno referenco, bi prosil, da mi jo posreduje.
Iščem arhitekta, ki bo znal narisati nekaj solidno modernega, dosti enostavnega, pa vendar mora biti funkcionalnost v prednosti, predvsem pa mi mora tudi povedati vsaj okvirno koliko kakšna stvar podraži celoto (ne samo, da mi reče, da se da vse naredit).

Hvala in lp.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
računaj na to, da boš z arhitekti zgubil nekaj živcev. Vsak ti bo hotel vsiliti nekaj, kar nočeš. Vstrajaj pri svojem, kaj hočeš imeti. Praviš da slike in skice imaš. To je že veliko. Zdaj pa naj on svojo strokovnost doda in izriše na papir. Sej bo plačano. Nikar si ne dovoli, da nekaj izriše ti pa malo potem po svoje narediš. Inšpektorji delajo. Postavi realni rok, do kdaj hočeš narejeno. Vsake toliko časa jih pokliči in sprašuj kako stvar napreduje. Na žalost ti ne morem pomagati z naslovi oseb, ampak vseeno..... večina delajo po enakem principu..... čim manj popravkov na že izrisane projekte.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.135
198
63
že imaš zaščiteno s strani kulturne dediščine pozabi da boš delal kar po svoje....

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
301
49
28
Citat:
Pa sva se z ženo zelo dobro pripravila, imava že lokacijsko informacijo, načelno razporeditev prostorov, slike s parcele in tudi slike hiš, ki so nama všeč...

Citat:
Potem sem pri drugem arhitektu ugotovil, da ima potencialna novogradnja kar nekaj omejitev s strani arhitekturne dediščine (ali karkoli je to že strokovno)

Če imata Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine na vratu, pojdita najprej do njih po kulturnovarstvene pogoje, na podlagi njih se lahko sploh odločaš kakšno hišo bi mel. Npr. ZVKND ne dovoli ravne strehe, ne dovoli balkonov, ne dovoli frčad, ne dovoli čopov, ne dovoli strešnih oken, ne dovoli asimertične strehe ...

Arhitekti so pa večinoma vsi enaki kekci, na tvoj račun bi si postavljali spomenike.
evil.gif
Vendar imajo tudi investitorji velikokrat čudne ideje in je res, da se načeloma vse da, le dovolj €€€ rabiš. Arhitektu je vseeno, on ne bo financiral in živel v tej bajti.

Za kak teden ali dva svetujem prebiranje starih tem na forumu "podsvojostreho" da dobita ideje kaj v je gradnji DA DA in kaj NE NE.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik roscha pravi:
Citat:

Citat:
Potem sem pri drugem arhitektu ugotovil, da ima potencialna novogradnja kar nekaj omejitev s strani arhitekturne dediščine (ali karkoli je to že strokovno)

Če imata Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine na vratu, pojdita najprej do njih po kulturnovarstvene pogoje, na podlagi njih se lahko sploh odločaš kakšno hišo bi mel. Npr. ZVKND ne dovoli ravne strehe, ne dovoli balkonov, ne dovoli frčad, ne dovoli čopov, ne dovoli strešnih oken, ne dovoli asimertične strehe ...

ZVKND bi bilo treba ukiniti. Takoj. Paraziti, ki v življejnju nimajo kaj početi, pa državljane za lastno zabavo j.... v glavo.

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
301
49
28
Tukaj se skoraj strinjam, vendar ti vse pizdenje nič ne pomaga, je kar je. In če želiš hišo postavit še za časa svojega življenja je pač treba igrat po pravilh kot veljajo. Lahko sicer čakaš, da bodo inšttucijo ukinili, tačas pa čepiš pod kamnom ali smreko?!

Saj se da. Sem v fazi pridobivanja GD in tudii mi2 imava parcelo na "kulturnovarstvenem območju". Ni bilo težav, je pa res da zahteve niso hude, pa tudi mi2 sva izbrala precej klasičen projekt, ne pa neko futuristično skrpucalo. Hudič je v podrobnostih. ZVKDS ti mora požegnat PGD, kar pa je že hudičevo pozno, je bolje prej igrat po pravilih in jih že vPZIju morit z arhitekturo če je OK, da ne pride na koncu projektiranja do težav in ponovnega štarta iz 0.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Citat:
Uporabnik roscha pravi:
To vse načeloma že piše v lokacijski informaciji, tudi bolj izkušen arhitekt že iz tega na pamet vidi kaj bi načeloma šlo skozi in kaj ne.

Citat:
Uporabnik roscha pravi:
Za kak teden ali dva svetujem prebiranje starih tem na forumu "podsvojostreho" da dobita ideje kaj v je gradnji DA DA in kaj NE NE.
Tudi to domačo nalogo sem naredil že pred časom.
smile-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.040
113
Kako sva midva izbrala...
Startala sva enako, imela bi hisko, blage kje se najde dobrega arhitekta.

1. Korak: imela nekaj sosolcev aliiz paralelke na gimnaziji, ki so sli na arhitekturo in vprasala kako se lotiti zadeve. Nasvet: priblizno vedeti, kaki stil hise (to je zelja samo, kaj ti lokacijska informacija dovoli, je pa drugo), bo atrijska ali vecetazna, s kletjo ali brez. Potem katere prostore bi si zelel imeti v vsakem stuku. So me pa prosili, da ne glede katerega projektantna izberes, naj mu prihranim razne risarije, ki bi jih spacala doma. Samo kateri prostori kje, okvirne zelje kako veliki in koliko velika hisa, potem pa da arhitekt to na papir vrze. (Moram reci da je bil to zlata vreden nasvet. Z mojim nikakor nisva vkup prisla, ko sva doma razmisljala o tlorisih, pregledala sva jih pa... "vse". Arhitektka trofnila iz prve - pac upostevala zelje moje in njegove in uspela)

2. Korak: na forumih, najraje podsvojstreho, povprasaj za reference. Odzovejo se tako projektanti, kot tisti, ki so izbirali in podajo info in izkušnje

3. korak: pošlješ ponudbe nekaterim izbranim, odgovorili so meni vsi ekspresno. nekateri takoj prilepijo k mailu kake slikice svojih projektov, praviloma povejo ceno - to glede na izkušnje projektanta, kaki mlad se o tem ne bi takoj pogovarjal, ker delaš dom ipd., ampak tukaj kaj dosti ne popusti, takoj moraš vedeti kako stvari stojijo, da ti račun ne zavrti glave. ponavadi se zmeniš za sestanek, tam ti pokažejo več svojega dela.

4. korak: glede na videno in cenovno se odločiš. seveda svetujem osebni sestanek, je kar pomembno kako se ujamete, da govorite isti jezik, če ne se boste vsi trudili, rezultata pa ne bo.

Nazadnje urejeno:

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik roscha pravi:
Citat:

Citat:

ZVKND bi bilo treba ukiniti. Takoj. Paraziti, ki v življejnju nimajo kaj početi, pa državljane za lastno zabavo j.... v glavo.

ZVKND ne obstaja že vsaj 20 let. Narava (ZRSVN) in kultura (ZVKDS) sta ločeni, pri čemer lahko za prvo iz prve roke rečem, da niti približno ne jeb** državljane v glavo, ker z njimi praktično nima stikov.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@Jabe: izredno lepo podan predlog in verjetno tudi daleč najboljši, morda pa tudi najcenejši (kar ni vedno isto)

Podobno sva se z mojo lotila zadeve tudi sama, le da je šlo za preureditev stare hiše, arhitekt pa je bil sosed takratnega našega stanovanja.
95% njegovih predlogov in risb sva upoštevala in nama ni žal.

LP

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.040
113
Ja, prav to sem hotela tudi poudariti. če bo tako izbiral sem sigurna, da na koncu ne bo izbral najcenejšega, vendar pa cena ne sme in ne more biti postranskega pomena. Denarja vedno manjka, pa še polno nepredvidenih stroškov bo. Tekom priprave dokumentacije smo mi dodali še: treba bo cesto nekaj zrihtati, treba bo plačati odškodnino za zazidljivo parcelo, ki pa je po namenski rabi sadovnjak z neverjetno boniteto, no pa seveda, da sem sploh jaz vztrajala na tem, da če se bom zapufala za celo življenje, nočem imeti kar ene brezvezne hiše, ki mi ne bo všeč, bo pa, ampak hočem hiško, da ko jo pogledam, da vem, zakaj polovice plače ne vidim vsak mesec. Da je narejena po mojih željah, imam notri tako kot želim in imam tako kompromis med funkcijo in estetiko, ki sem ga določila jaz. Ravno zato, ker sem tako zoprna bila glede tega, je moj obupaval - tako da mi ni niti evra žal za mojo arhitektko.

Še en nasvet, ki sicer ne vem koliko drži, ampak sem se jaz vseeno po njem ravnala. Čeprav živimo v dobi elektronike in se veliko večino stvari tudi mi zmenimo po elektronski pošti, je vseeno pametno najti nekoga iz istega konca kot se bo hiša gradila. Namreč ti dobro vedo, kako stvari funkcionirajo na občini in upravni enoti, kaj gre lahko skozi in kaj ne. Usmeriti te znajo tudi naprej do nadzornih in ostalih, ker vedo kaki so.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.040
113
Zbrisala, ker se mi je nekaj pomutilo...

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik roscha pravi:
Citat:

Citat:

ZVKND ne obstaja že vsaj 20 let. Narava (ZRSVN) in kultura (ZVKDS) sta ločeni, pri čemer lahko za prvo iz prve roke rečem, da niti približno ne jeb** državljane v glavo, ker z njimi praktično nima stikov.

Potem pac ZVKDS ... Kdo bo pa sledil, kako se ti nepotrebni paraziti trenutno imenujejo.