Kaj s sosedom, ki sredi poletja kuri

Pokovc

Pripravnik
22. mar 2011
233
1
16
Nisi prebral, zato da ne rata grmičecje, temveč ostane trava, nikoli ne veš kdaj boš imel zopet živino!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.369
7.100
113
pri taščici
Si pomislil da se seno proda? Aja seveda, kosite najbrz 10cm visoko, ker imate park okoli his in ne šavje. Kmeta nimate nobenega ki bi zanimala trava od 15 lastnikov?
Odlozite jo na kompostnik oz med bio odpadke.
Zaziganje trave pa mislim da je prepovedano. Samo ne vem natancno iz kaksnega razloga.

jello

Guru
22. sep 2008
10.329
3.934
113
Dovolj dolgo sem na kmetih da z mano nimajo problemov, nevaren sem pa kvečjemu sam sebi. Tako da meni grozit ni ravno stvar s katero bi se hvalil.

Ne morem verjet, ampak pravkar se mi je zgodilo da sem post od suzice zares prebral. svašta.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Commodore pravi:
Kratko in jedrnato, kot je že v naslovu - kaj narediti s tem človekom oz. ali obstaja kakšna "pravna" zaščita ali omejitev na to temo (in policija ipd.)? Gre za to, da en "pacient" takorekoč sredi poletja vsak dan proti koncu dneva "malo zakuri". Seveda ravno takrat, ko večina normalnega folka naokrog lahko odpre okna, da se hiše malo preluftajo, se pokadi iz njegovega dimnika - in če je veter "napačen", kar je skorajda pravilo, se ponavadi vse usmradi.
bonk.gif

Kratko in jedrnato.
Da, pod pogoji.

Citat:

Prepoved medsebojnega vznemirjanja

73. člen

(1) Zaradi sosedstva ali prostorske povezanosti nepremičnin, morajo lastniki teh nepremičnin svojo lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode.

(2) Pravice, ki omejujejo lastninsko pravico lastnika sosednje ali prostorsko povezane nepremičnine (sosednje nepremičnine), se morajo izvrševati pošteno v skladu s krajevnimi običaji in na način, ki najmanj obremenjuje lastnika nepremičnine.

in

Citat:

Prepovedana imisija

75. člen

(1) Lastnik nepremičnine mora pri uporabi nepremičnine opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna ali povzročajo znatnejšo škodo (prepovedana imisija).

(2) Brez posebnega pravnega naslova je prepovedano kakršnokoli motenje s posebnimi napravami.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.903
114
63
štajerska
nisem ponudil pomoči pri zažiganju trave, ker sami to najbolje obvladajo, pa tudi strojno kosijo, ker imajo meganizacijo - ali traktor a.i pa bčs-ko ali nekaj v tem stilu
Hanzi : seno se praktično ne more prodati. moralo bi biti balirano pa dostavljeno pa verjetno še sfutrano živini, pa še calat bi moral,da bi lahko to naredil. travnatih površin je preveč in sena je v izobilju
10 cm trave noben ne kosi v naših krajih. ampak če imaš recimo 1 ali več ha, pa si morebiti še v penziji to lepo pačasi vsak dan malo pokosiš- recimo za 1-2 kubika, potem pa tu nasledjni dan skuriš.
vse lepo in prav, čebi kurili SUHO, ampak ne kurijo še mokro , da se le kadi. včasih kdo, ki mu je dolgčas malo zalaufa "jako maši" pa pokosi kak ar in ga potem ko je popil en šricer lepo zakuti in gleda kako se vali dim.
norci
ampak sem se tudi jaz nekaj naučil. in jim vračam. samo da gre veter v pravo smer in da imajo zunaj perilo ali pa odprto okno.
evil.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.657
450
83
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Kratko in jedrnato, kot je že v naslovu - kaj narediti s tem človekom oz. ali obstaja kakšna "pravna" zaščita ali omejitev na to temo (in policija ipd.)? Gre za to, da en "pacient" takorekoč sredi poletja vsak dan proti koncu dneva "malo zakuri". Seveda ravno takrat, ko večina normalnega folka naokrog lahko odpre okna, da se hiše malo preluftajo, se pokadi iz njegovega dimnika - in če je veter "napačen", kar je skorajda pravilo, se ponavadi vse usmradi.
bonk.gif

Kratko in jedrnato.
Da, pod pogoji.

Citat:

73. člen

(1) Zaradi sosedstva ali prostorske povezanosti nepremičnin, morajo lastniki teh nepremičnin svojo lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode.

(2) Pravice, ki omejujejo lastninsko pravico lastnika sosednje ali prostorsko povezane nepremičnine (sosednje nepremičnine), se morajo izvrševati pošteno v skladu s krajevnimi običaji in na način, ki najmanj obremenjuje lastnika nepremičnine.

in

Citat:

Prepovedana imisija

75. člen

(1) Lastnik nepremičnine mora pri uporabi nepremičnine opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna ali povzročajo znatnejšo škodo (prepovedana imisija).

(2) Brez posebnega pravnega naslova je prepovedano kakršnokoli motenje s posebnimi napravami.
jap, lepo izpisano, ampak tukaj ne vidim, da bi kje pisalo, da je prepovedano zakurit v peči za toplo vodo. No, če ne kuri stvari, ki so prepovedane kuriti. Kar se tiče pa vznemirjanja, pa pr nas je tko, da obstajajo čudaki, ki ne dovoljujejo sredi dopoldneva se otrokom igrat...kao "sem bil v nočni".
Je pa tud res, da bi lahko zakuril prej, ne pa zvečer, ko je ponavadi nizek pritisk in se dim vali nižje.
Kar se pa tiče kurjenja trave, mi pa ni jasno kako gori mokra oz. friška trava???
confused-1.gif

Če pa že gori kako, pa tem lastnikom skrijte kakšno petardo v travo, pa opazujte , kako bo, ko bo začelo pokat..
grims-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.369
7.100
113
pri taščici
Suhe kocke se proda po 10c kg. 2c stane recimo baliranje. Res da ni veliko, samo za nafto za tistega kosi. Ce nimas strojev za susit, pa baliraj silazo vokrogle kjer pa je manj cistega.
V preteklih letih prodal kar neka ton kock, letos ne bo nic najbrz.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.267
1.772
113
40
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Tretje pa je če nekdo kuri smeti v peči sredi vasi. In po tvoje je dovoljeno kuriti karkoli dokler se kuri v peči. Ne vem zakaj imamo potem take probleme z odlagališči. Eno veliko peč in vse notr zmetat pa ne bo nobenega problema. Tudi megle ne bo, smrdelo ne bo, saj se bo vendar kurilo v peči. Da sem sosed tistemu idiotu si počim metek u čelo najkasneje tretji večer. Veš kako smrdi bakelit? Na kratko zveži kakšen star polnilec pa se ti posvetilo (in pokadilo tudi).

E to je to...mene nič ne motijo drva ali premog...imamo par sosedov, ki sploh nimajo urejenega odvoza smeti (je to sploh dovoljeno, da nimaš??) in lepo vsak večer napalijo vso plastiko v peči!

Torej..kakšen člen pa prepoveduje kurjenje nevarnih snovi oz. omejuje?

I

Izbrisan uporabnik #488

Saj ni vprašal, če je prepovedano kuriti, ampak da sosed povzroča z dimom in smradom imisije.

To seveda mora biti prekomerno in "neobičajno". Nekdo ki vsak dan kuri gume in podobne smeti je sigurno takšen, k i bi ga bilo potrebno prijaviti.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
bonk.gif

Kratko in jedrnato.
Da, pod pogoji.

Citat:

73. člen

in

Citat:

Prepovedana imisija

75. člen

Iiiiiii, glih naleto.
grin1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Učenje z ravnilom, nisem vedel, da še vedno delajo ta ravnila
smile-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.657
450
83
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Saj ni vprašal, če je prepovedano kuriti, ampak da sosed povzroča z dimom in smradom imisije.

To seveda mora biti prekomerno in "neobičajno". Nekdo ki vsak dan kuri gume in podobne smeti je sigurno takšen, k i bi ga bilo potrebno prijaviti.
ok...spet se komlicira.
Torej če kdo zakuri poleti za toplo vodo z normalnimi drvami... lahko kuri in mu ne moreš nič.
če nekdo kuri iz istega razloga razne smeti plastiko , gumo ... itd ..... tega pa ne sme, zaradi emisij, smrada...itd. (pa dimnik se mu bo kmal zabil)

Kar se tiče tiste trave, pa tud ne vem zakaj se friška kuri (še zmeraj ne vem kako sploh gori) se pa enostavno z mulčarjem čez zapelješ in stvar rešena.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Eh, to je že 15 let staro, iz OŠ.
smile-1.gif

Mi je pa boljše z ravnilom ko s prosto roko, ker bi bilo drugače že packasto. Poglej §73, veš, da tega ne pozabim nikoli več v življenju.
grin1.gif

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Na pravu uporabljate Comic Sans MS?
crazy1.gif

Sem tud jaz mislu rečt, pa sem se raje zadržal.
grin1.gif
če je to skripto napisala kakšna zafnana baba bi mogoče človek še razumel, drugač pa boh pomagej.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik matix pravi:
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Na pravu uporabljate Comic Sans MS?
crazy1.gif

Sem tud jaz mislu rečt, pa sem se raje zadržal.
grin1.gif
če je to skripto napisala kakšna zafnana baba bi mogoče človek še razumel, drugač pa boh pomagej.

Konji.
bonk.gif

To ni nobena skripta, ampak zakon in zanalašč si dam takšno pisavo, da je vse skupaj malo manj dolgočasno.
tongue-1.gif