Kaj kuhate?

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Probaj s kakšnim novejšim slovenskim hmeljem - dragon, colibri, wolf, cardinal itd.
Dobiš zelo dober pale ale.
Ker so cenejši, jih lahko napolno našopaš v dryhop.
Ne bo sicer tako izrazitega citrusnega profila, bolj pričakuj sadne, travne, cvetlične arome, ki se po mojem počasi vračajo nazaj v mainstream :)
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Meni se zelo dopade pivo kief coated wolf od green gold brewinga. Narejen je izključno iz slovenskega hmelja styrian wolf, ki je malo bolj aromatičen. Lahko ga probaš in boš videl kako se ti dopade, če ga misliš uporabit za varjenje.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Jaz sem naredil wolf smash in je čudovito pivo!
Pohvalil ga je še pivovar iz foruma in je res odlično pivo!
Če rabiš recept, se javi...
lp
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Za naredit svoj lasten recept imaš 10 do 20 minut minut dela, če delaš popolnoma izviren recept ali pa se držiš BJCP. Delat pivo po receptu nekoga, kateremu je uspelo naredit odlično pivo, je tako, tako... zaradi miljon različnih spremenljivk, imaš zelo malo šans da ti rata naredit enako ali podobno pivo. Zato je za moje pojme bedarija kopirat recepte.
 
  • Všeč mi je
Reactions: trpo

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Eh receptov na netu je malo morje, očitno ni greh probat. Enako velja za recepte jedi. Sem probal že razne recepte in se mi objavljenje le-teh ne zdi bedarija.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
V mislih sem imel neko klasiko, recimo pale ale z lepo aromo :)
Spet, odvisno kak pale ale hočeš. Če se boš odločil za angleškega (aka Bitter), bo Aurora in še marsikateri slo hmelj (npr. Celea, Bobek, Savinjski Golding itd.) super, če pa pač hočeš klasično APO (american pale ale), pa s slovenkimi hmelji ne boš dobil želenega piva. Nekaj se dela v tej smeri, ampak ni to to (podnebje, zemlja, klima pač niso pravi, enako kot pri vinu). Lahko pa poskušaš z recimo Styrian fox, Styrian cardinal. Styrian dragon, Styrian wolf itd.
 

daslimfish

Pripravnik
7. dec 2018
51
4
8
Kuhal bom American wheat, namen imam naredit split bach po primarni fermentaciji, v enga gredo maline, drugega bi pa naredil nekaj v stilu Peliconovega Walter wheat. Wlater naj bi bil narejen z foxom, mogoče kdo ve ali je samo fox ali je še kaj zraven? Razmišljal sem v kombinaciji z El Doradom.

Oziroma me bolj zanima, če je že kdo delal z foxom in koliko ga je doziral??? Trenutno mam v kegu BIPA narejen z wolfom, pa se mi zdi da sem malo pretiraval. Če bi kdo delil izkušnje z slovenskimi hmelji?
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
O wolfu je bilo že kar nekaj napisanega v eni temi. Verjetno se imenuje "Vaši priljubljeni hmelji". Kolikor vem je med problematičnimi le Wolf, ki je lahko poosebljeno maslo :) Sploh v večjih količinah pri DH.
Za ostale sicer ne vem pa tudi slišal nisem še nič slabega. Bo verjetno kdo drug lahko povedal več.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Fox, Colibri, Cardinal itd. so super hmelji. Jaz sem delal NEIPO z njimi, povsem zadovoljen. Naštete sem uporabil prvič, vse skupaj in v enakih količinah, zato težko rečem, kaj je kateri od njih dal. Vsekakor nič podobnega kot Wolf in zelo v smeri Američanov.
 

sašo z.

Zelenc'
31. maj 2018
5
0
1
Sicer tale debata bolj spada v temo "oprema", ampak ok. Profi lonce dobiš tudi čez 100l in imajo vgravirane oznake za litražo. Recimo SS brewtech ima največje lonce za 50 galon batche (190litrov).

Ker si omenil SS brewtech unitank, kjer poteka fermentacija pod pritiskom, me zanima kakšna je razlika z fermentorjem z vrelno veho. Sam imam 60 l Speidel plastični fermentor in me malo moti, da čas od začetka fermentacije do odprtja steklenice, traja več kot mesec. Ali je z unitank fermentorjem ta čas krajši in kakšne so še druge prednosti, če sploh so.

LP
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Razlika je (ob koriščenju vseh prednosti ki jih unitank omogoča) predvsem v hitrosti vretja piva in enostavnosti uporabe.

Fermentacija pod tlakom omogoča precej višje temperature skupaj z manj estri. Recimo lagerje delam tja do 18C ali pa US-05 kvas (ameriške ale in hibridne stile) tja do 28C, piva so povsem brez zaznanih estrov kljub visoki temperaturi. Take temperature omogočajo zelo hitro primarno fermentacijo (max. 2 dni), pa tudi si lahko privoščiš manj kvasa (sploh pri lagerjih je to pomembno).

Glede pritiska - lahko imaš karbonacijo že urejeno med samo fermentacijo (prihranek časa in CO2ja), sam se sicer tega večinoma ne poslužujem ker spustim pritisk po koncu primarne fermentacije ven in potem naknadno karboniziram ko/če rabim. Pri hmeljenih pivih če ne izpuščaš tlaka izgubiš relativno malo arome hmelja v luft, je kar PRECEJŠNA razlika, sam nisem mogel verjet. Recimo klasičnega US pale ale-ja za v keg sploh ne delam več z dry hopom ker mi late hopping da od manjše skupne količine hmelja celo več arome.

Zaradi konične oblike fermentorja se pivo zelo hitro zbistri, tudi če ne delaš "dumpov" usedlline.

Pod črto za povprečen US pale ale imam 10-14 dni povsem dovolj od kuhanja do kega/steklenice. Če stekleničim, je potem še dodaten teden za karbonacijo v steklenicah in je to to, pivo je ready. Pri kegih se pa še bolj pozna v "hitrosti" ker kot rečeno, če rabiš imaš pivo lahko karbonizirano že ves čas in ga samo pretočiš v keg in spiješ.
 

sašo z.

Zelenc'
31. maj 2018
5
0
1
Kuham v 50 l Braumeistru, najraje Lager pivo, trenutno imam v plastičnem Speidel fermentorju Vienna lager pivo. Fermentira se že tri tedne pa še najmanj enkrat toliko je še do pitja - katastrofa. SS Brewtech unitank 1/2 BBL bo ravno prava velikost.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Sam imam 14 gal; pozabil sem omenit še eno prednost tlačne fermentacije ... fermentor lahko napolniš skoraj do vrha ker pod povišanim tlakom skoraj ni penjenja in tako ni skrbi da bi kaj piva pometalo v obliki pene ven. Sam polnim nekje med 45-50l oz. če odštejem dumpe usedline in malo mrtvega placa v konusu na koncu dobim ven okoli 45l piva.

Glede lagerjev, sam proces fermentacije lahko zelo pohitriš, sam proces lageringa pa ne bo nič hitrejši ker ga moraš delat itak na nizki temperaturi. Sicer ker je fermentacija pod tlakom na višji temperaturi hitrejša in bolj čista se lagering proces vseeno hitreje izvede kot pri klasični fermentaciji. Samo to lahko delaš v kegu ali steklenicah. Za moje pojme ima lager (W34/70 kvas) fermentiran pod pritiskom na 18C manj estrov kot če bi ga fermentiral na 10C pri običajnem atmosferskem tlaku.

Moj postopek za lagerje je tak da pivino shladim na cca. 14-15C, dam v unitank + kvas, počakam da se fermentacija začne in takrat zaprem blowoff ventil in pustim na 1.2bar (17-18 psi) z uravnavanjem zgornje temperature na 18C (počasi narašča ker je fermentor itak izoliran in celo pozimi ni problema da ne pride do 18C), ko je fermentacija končana znižam temperaturo (na cca. 12C) in počasi spustim pritisk ven (tu moraš pazit da ne naenkrat, drugače se bo pivo spenilo in udarilo čez blowoff) in pustim tako še par dni. Sledi prvi dump usedline, z dodatnim CO2jem prepiham pivo dokler ni več vonjat arome žvepla iz blowoffa (uporabljam večinoma W34/70 kvas ki pridela precej žvepla).

Potem če rabim pivo za stekleničenje pustim CO2 na minimalnem nadtlaku (2-3 PSI) zato da ne pride v pivo kisik/zrak ko se ohlaja + pivo absorbira CO2a in je potrebno potem manj sladkorja za karbonizacijo (=hitreje dobiš mehurčke ker manj sladkorja prej prevre), če je za v kege pa pustim na ustrezno večjem tlaku in začnem ohlajanje (2C/dan). Ko pride do 2C izvedem drugi dump usedline in čez en dan stekleničim (1 teden steklenice na toplo in nato v lagering skrinjo) oz. če gre pivo v keg ne delam drugega dumpa (zaradi očitnih razlogov nočeš odpirat spodnjega 2 col ventila ko je v unitanku pritisk), samo pretočim v keg (keg gre direktno v lagering skrinjo). To je recimo časovno 10-14 dni po začetku fermentacije; lagering potem traja kolikor pač traja oz. kolikor se rabi (več je boljše).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Sam sicer tudi zapiram ventile da tlačno fermentira, vendar šele ko je glavnina fermentacije narejena, ker kot sem bral, zna biti tlačna fermentacija problem, ker lahko priokusi ostanejo v pivu, ker pač ne gredo v zrak...mnenje?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Kvas je pri tlačni fermentacij pod stresom zato moraš podobno kot pri (nizki) temperaturi pazit da mu ne nabiješ takoj (prisilno) tlaka (ga šokiraš) in da po koncu spet spustiš "za ziher" pritisk da dokonča brez stresa do konca. Sam kot sem rekel zaprem blowoff ventil šele ko začne aktivna fermentacija, torej med lag fazo in začetno fermentacijo je tlak 0, tudi rabi potem par ur da se nabere do končnega nivoja. Glavnina fermentacije vseeno poteka tlačno, potem po koncu pa spet spustim počasi pritisk na minimalnega (par PSI), primarno zaradi onemogočanja "vdora" zraka v fermentor.

Za piva (kvas) kjer se ve da je pridelalo ogromno byproduktov potem dodatno prepiham s CO2jem. Lager kvas skoraj obvezno, drugače ostane ogromno arome žvepla, US-05 recimo ne rabi tega ker je dokaj čist, nasprotno K-97 spet pridela ogromno žvepla. Tudi pšenična z WLP380 delam pod tlakom (fermentacija in en teden na 20C, en teden na 10C, potem sledi keg=pitje), ta kvas je tudi smrdljiv da ni res in gre en kup CO2ja da se prelufta, potem postane pa odličen weizen!

Prepiham tako da nastavljiv PRV dam na pritisk kot ga želim/imam in CO2 preko karbonacijske pipice vpihujem pod malo večjim tlakom kot ga PRV spušča. Co2 odnaša arome ven iz piva, ko ne smrdi več na "izhodu" končam proces.

Glede hmeljnih piv (US pale ale) ki gredo v keg je pa ravno kontra, tam pustim da sfermentira in ne spuščam pritiska na koncu ven niti ne prepihujem piva (aroma hmelja bi šla v luft). To si lahko privoščim ker vem da je US-05 brez žvepla in ker tudi vem da sem dal kvasa dovolj in da je US-05 dovolj požrešen da bo končal fermentacijo do konca čeprav je pod 1bar/15 PSI (za ziher vedno preverim vzorec na refraktometru. če bi bil FG (pre)visok bi spustil tlak ven). Potem (tednu, dveh) tako pivo ohladim (cold crash) in držim ustrezen pritisk za karbonacijo ter na koncu tlačno porinem v kege.

Tako da ja, recimo če bi nek smrdljiv kvas pustil pod tlakom in ga takega brez prepihovanja dal v keg bi najbrž dobil vsaj na začetku zelo neapetitno pivo ki bi smrdelo po žveplu (kot kakšna mlada preveč žveplana vina). Po drugi strani pale ale z US-05 zadrži pod tlakom neprimerno več arome hmelja.