Kabli za polnilnico za električen avto

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.530
319
83
Kras
www.mtl.si
UTP pelješ pač tja, kjer ga boš priklopil (switch, router), da bo polnilnica povezana z domačim omrežjem in navzven z netom (enako kot velja tudi za sončno). Pri meni gresta UTP iz SE in iz polnilnice v komunikacijsko omarico v en majhen switch (ki je še za optiMOON, ki je tam noter, recimo), ta pa je z UTP povezan z routerjem (za te stvari ne zaupam WiFi, čeprav imam mesh).
Hm, to bo pa kar problem, ker nikakor ne morem priti brez razbijanja z UTPjem do routerja. Bom zaenkrat napeljal v elektro omarico in če bo treba, bom takrat probal potegnit UTP po plastičnih ceveh. Sicer bo pa Wifi moral delati.
Kar pa se tiče doze: jaz sem pri sebi za drugo polnilnico (prej ali slej bo) pustil dozo na notranji strani, pa se bo, ko bo montaža, samo prevrtalo od zunaj v dozo in potegnilo cev/kabel skozi.
Sem k sreči rešil drugače. Sem naročil tole zadevo, izgleda točno to kar potrebujem. Sem vzel dve, da mi bodo še zgoraj združili obe polji sončne elektrarne.
https://marchiol.si/izdelki/izdelek/omarica-merilna-225x125x100-s-pokrovom-inox
Cenejša alternativa je pa tole:
https://www.bauhaus.si/elektro/elektroinstalacije/doze-in-omarice/omarica-za-merilni-spoj-plocevina

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.179
1.190
113
www.adriamedia.si
Hm, to bo pa kar problem, ker nikakor ne morem priti brez razbijanja z UTPjem do routerja. Bom zaenkrat napeljal v elektro omarico in če bo treba, bom takrat probal potegnit UTP po plastičnih ceveh. Sicer bo pa Wifi moral delati.

Sem k sreči rešil drugače. Sem naročil tole zadevo, izgleda točno to kar potrebujem. Sem vzel dve, da mi bodo še zgoraj združili obe polji sončne elektrarne.
https://marchiol.si/izdelki/izdelek/omarica-merilna-225x125x100-s-pokrovom-inox
Cenejša alternativa je pa tole:
https://www.bauhaus.si/elektro/elektroinstalacije/doze-in-omarice/omarica-za-merilni-spoj-plocevina
Uh, tole pri nas pri bolj "dizajnerskem" delu familije ( ;) ) ne bi šlo skozi na fasadi.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.530
319
83
Kras
www.mtl.si
Kakšno moč maksimalno potegnejo ročni (aka potovalni) polnilci na 220V, ki so običajno priloženi električnemu avtomobilu?
Namreč razmišljam, da bi dokler ni stalen elektro avto pri hiši in takrat vgradim hitro polnilnico, do lokacije potegnil močnejši kabel in šuko vtičnico, da lahko mirno polni obisk oz. če bom imel kakšen začasen EV. Seveda na svoji 16A varovalki. Pripraljeno imam že vse, tako da je strošek minimalen.
A bo 2.5 kvadrat kabel dovolj? Ali dam raje 4 kvadrat? Kakšna posebna vtičnica?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.557
6.641
113
pri taščici
Obicajno 10A (oziroma mogoce 13A.nekateri).
2.5 bo dovolj ce ne bos 100m kabla polagal.
Ce imas namen nekoc delat stalno 3F polnilnico potem ze sedaj potegni 4² 5zilini kabel. Iz njega ni problem potegniti samo eno fazo.
Al bos potem kasneje kabel menjal?

• Všeč mi je
Reactions: mtl in Rekreacija

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.179
1.190
113
www.adriamedia.si
Kakšno moč maksimalno potegnejo ročni (aka potovalni) polnilci na 220V, ki so običajno priloženi električnemu avtomobilu?
Namreč razmišljam, da bi dokler ni stalen elektro avto pri hiši in takrat vgradim hitro polnilnico, do lokacije potegnil močnejši kabel in šuko vtičnico, da lahko mirno polni obisk oz. če bom imel kakšen začasen EV. Seveda na svoji 16A varovalki. Pripraljeno imam že vse, tako da je strošek minimalen.
A bo 2.5 kvadrat kabel dovolj? Ali dam raje 4 kvadrat? Kakšna posebna vtičnica?
Kar dobiš z avtom, 10A.
Se da kupit take, ki potegnejo 16 A.

Uradno je 2,5 dovolj. Ampak tu ti zna tudi po 24 ur skupaj vlečt 16A (če boš šel na tako pšrenosno polnilnico). Tu bi šel na 4. Tudi z mislijo na to, kar je Hanzi napisal.

Za navadno, z 10 A, pa je 2,5 dovolj.
Pa čimboljšo vtičnico (za zunenjo uporabo). Da ne lepim spet svoje slike vtičnice na vikendu po dveh 8-urnih polnjenjih ...

• Všeč mi je
Reactions: mtl

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.530
319
83
Kras
www.mtl.si
2.5 bo dovolj ce ne bos 100m kabla polagal.
Ce imas namen nekoc delat stalno 3F polnilnico potem ze sedaj potegni 4² 5zilini kabel. Iz njega ni problem potegniti samo eno fazo.
Al bos potem kasneje kabel menjal?
10m bo dolžina kabla, tako da ni panike.
6 kvadrat kabel že imam za pravo polnilnico, ki pa ga še nisem dal noter, ker ga nočem krajšati, ker bo verjetno potem iz omarice potrebno še kakšnega pol metra kabla do polnilnice. Pol metra kabla 6 kvadrat pa ne morem zviti v omarico. Tako da, zaenkrat bom napeljal kar 2.5 kvadrat kabel (itak mi ga je še nekaj ostalo), ko bo polnilnica zmontirana bom pa samo zamenjal kabel.
Kar dobiš z avtom, 10A.
Se da kupit take, ki potegnejo 16 A.

Uradno je 2,5 dovolj. Ampak tu ti zna tudi po 24 ur skupaj vlečt 16A (če boš šel na tako pšrenosno polnilnico). Tu bi šel na 4. Tudi z mislijo na to, kar je Hanzi napisal.

Za navadno, z 10 A, pa je 2,5 dovolj.
Pa čimboljšo vtičnico (za zunenjo uporabo). Da ne lepim spet svoje slike vtičnice na vikendu po dveh 8-urnih polnjenjih ...
Predvidevam, da se da omejiti moč polnjenja na 16A prenosnih polnilnicah? Ali pa omejim potem na avtu, tako da ne bo panike.
Vtičnice imam Vimar, upam da bo to ok.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.179
1.190
113
www.adriamedia.si
Na večini se da nastavljat, ja.
Za vtičnice pa ... Ni toliko znamka kot heavy duty izdelava, recimo temu. Orenk kontakti noter, dovolj masivno ohišje. Važno da vtič trdno drži s čim večjo površino. V tej, ki jo imam zdaj, so debelejši kontakti in veliko težje kabel dobim not/ven, kot v uni prejšnji, ki je bila čisto navadna hišna vtičnica ...