Jogi

resnica

Majstr
9. feb 2013
541
554
93
Ležišče mora biti ravno prav trdo oziroma ravno prav mehko

Zmotna je predstava, da naj bi bilo ležanje posebno zdravo na trdem ležišču. Zaradi visokega pritiska podlage na telo je namreč v tem primeru otežena prekrvavitev telesa. Ker se hrbtenica v ramenskem in bočnem delu ne pogrezne, se močneje obremenijo vretenca, ki jih kasneje tudi z dovodom hraniva ni več mogoče regenerirati. Večletno vztrajanje pri ležanju na trdem ležišču lahko privede do trajnih obolenj hrbtenice. Primerno pa ni niti premehko ležišče, saj povzroča napetosti v mišicah, povešanje hrbtenice in nenaravno gnetenje vretenc. Za zdravo spanje je pomemben sproščen ležalni položaj, ki daje dobro oporo telesu in omogoča enakomerno porazdeljene nizke obremenitve.
Raziskava, ki jo je s približno 300 ljudmi, ki so imeli bolečine v hrbtu, opravil Francisco M. Kovacs, objavljena pa je bila leta 2003 v reviji The Lancet, je pokazala, da so imele osebe, ki so uporabljale srednje trdo ležišče, manj težav kot osebe, ki so uporabljale trdo ležišče. Čeprav se spoznanje o škodljivosti pretrdega ležišča po tej študiji počasi le uveljavlja v širši javnosti, pa mnogi, morda iz navade ali pa napačnih informacij, še vedno prisegajo na trdo ležišče. Dr. Florian Heidinger z münchenskega ergonomskega inštituta pravi, da bi morali prodajalci informirati stranke o primerni trdoti ležišča in opozarjati, da se hrbtenici ustrezen ležalni položaj bolje doseže z ležiščem, ki reagira mehko in elastično, nato pa s pomočjo ležalnega poskusa vsaki stranki posebej na primernem, po trdoti njej prilagojenem ležišču pokazati, kako se mehkejše ležišče odziva v primerjavi s trdim.

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Jap. Consko ali žepaste vzmeti je najbolje.

Kaj pa vem no, mislim, da je tu tisto s sto ljudi sto čudi čist res, sem skoraj diplomiral iz te teme. Jest sem mel težave s hrbtenico, se zbujal zaradi bolečin v predelu križa in sprobal kar nekaj jogijev, tudi dražijih, pa vzglavnikov, položaj spanja,...nabavil vmes tudi jogi z več conami in žepkastimi vzmetmi in morm rečt, da nisem dobro spal, še zmeraj sem se zbujal z bolečinami oz. se zaradi teh zbudil. Sem pa skeptičen glede teh con ratal, ker smo različno veliki in težki, okrogli, dolgi...,kako to oni odmerijo, se mi zdi, da sem na teh še bolj pokrivljeno spal, ampak ok, vem, da nekaterim zelo ustrezajo.
Po nekem čudežu, sem se hotel le začasno odločit za ''poceni'' varjanto dormeo, saj sem zaradi selitve in drugačne dimenzije postelje moral vzet drug jogi in morm rečt, da se po dolgih letih iskanja in obiskov pri dohtarjih ne zbujam več in tudi zbudim se brez bolečin. Ne rečem, da ni možno, da je tudi s hrbtom bolje, ampak nič kaj drastično se ni spremenilo v načinu in vse, da bi pomislil na izboljšanje zaradi katere druge stvari, kot jogi.
Res ni vreden toliko denarja, včasih mi je šlo že samo ime, ko sem zaslišal na bruhanje, nikoli si ne bi mislil, da ga bom kupil, vse skupaj, ko odpneš prevleko zgleda zelo ceneno, tako, kot pri ostalih jogijih iz pene, ki sem jih gledal, ampak pri nekaterih me je motil motil zgornji sloj materiala, ki mi je deloval nekako volnen oz. prevroč. Pri svojem, ker se je mudilo z nakupom, sem za vsak slučaj vseeno za čez, vzel še nek tanek nadvložek iz bambusovih vlaken in bombaža, da ni direkt kontakta s tisto ''toplo'' spominsko peno.
Kaj naj rečem, bolečin ni več, meni top jogi za enkrat, in če še enkrat pomislim, je cena v mojem primeru smešno nizka v primerjavi s tem, kaj vse sem prestajal na ostalih ležiščih, kolk nasvetov prjatlov in v trgovinah, hvaljenja, pametovanja o vzglavnikih...
Je pa tako, smo si različni, po teži, načinu spanja (hrbet, trebuh, bok), ...da vsakomur odgovarja svoje. Jest spim bolj na hrbtu in trebuhu in mi bolj odgovarja malo trše ležišče, ampak vsakemu svoje, tu logike oz. formule za uspeh ni, težko je tu govorit kaj je dobro in kaj ne, vsak bo dober če ti na prvo žogo ustreza, vsak pač hvali svoje če ni težav, ampak ko se težave pojavijo, je pa hudičevo težko najt pravo izbiro in upam, da jo vsak izmed vas najde, če je še ni
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Najcenejši dormeo, ki je tudi najtrši.

Ustreza obema tvojima kriterijema
zmaga.gif

a) Trd jogi zelo paše mojemu (do neke meru zje6anemu) križu.

b) Je precej hladnejši od Meblovega jogija izpred 30ih let. (Je pa res, da imam sedaj na dnu letve, včasih sem imel pa ploščo).

Po kakšni logiki ustreza obema kriterijema?