Glede na letnico začetka, je tole po stari shemi z garantiranim odkupom in visoko ceno.Poglej priponko 93483
če se komu da računat kolk je to panelov.
izplen je pa tu https://erar.si/prejemnik/1625438000#transakcije
Moj prijatelj je na račun tega postal milijonar.Glede na letnico začetka, je tole po stari shemi z garantiranim odkupom in visoko ceno.
Ko bo enkrat varno prijet kable v vtičnici v tvoji kuhinji, ker not ne bo napetosti, boš hitr vidu, da se na ene stvari ne sme gledat ekonomsko.Ja ok. In kaj imam kot davkoplačdvalec od tega? Nič.... puf
In mi takšne nebuloze z nemogočimi cenami potem plačujemo skozi položnice.Moj prijatelj je na račun tega postal milijonar.
15 let kasiral med 300-500€/MW.
Pa je mali proizvajalec.
Ma neee, mi plačujemo elektriko po zgolj nekih 10¢ za kWh ali nekaj takega.In mi takšne nebuloze z nemogočimi cenami potem plačujemo skozi položnice.
iz gornjega linka o največji SE pri nas:42-53 kilovatov?
Podjetje, v lasti zakoncev Dobravc, je elektrarno postavilo na vzpetini nad domačijo in na kmetijskem zemljišču posestva, ki obsega 13 hektarov. Elektrarna ima zdaj 420 kilovatov instalirane moči, vendar je že postavljena nosilna konstrukcija za končnih 530 kilovatov moči. Ob najmanj 1100 sončnih urah na leto bodo v njej proizvedli najmanj 530.000 kilovatnih ur električne energije letno in to zadostuje za letno preskrbo 180 do 200 gospodinjstev.
Delovati je začela največja sončna elektrarna pri nas
Elektrike dovolj za 200 gospodinjstev Sredi kozjanskih gričev je družinsko podjetje Ekod postavilo domačo fotovoltaično elektrarno, pod njo je pašnik za drobnico – Na leto bo proizvedla najmanj 530.000 kilovatnih ur čiste električne energije Vrenska Gorca – Največje sončne elektrarne pri nas ni...www.varcevanje-energije.si
Upsss....se vidi da sem bil "zafiksan"60x50 je 3000 in ne 30000, za MHE kar sem videl pogodb za 2025 so cene okoli 60-70eur/mwh, za SE so pa približno pol nižje.
Hmmm pred 15 leti je bil kwp elektrarne koliko?Moj prijatelj je na račun tega postal milijonar.
15 let kasiral med 300-500€/MW.
Pa je mali proizvajalec.
Firma ima te pogodbe, kwp je bil cca 2-3k€. So se cene hitro spreminjale na dol.Hmmm pred 15 leti je bil kwp elektrarne koliko?
Ne bom rekel da so imeli izgubo, ampak "milio ar" pa ni ravno. Sploh ker so jih potem se nategnil da so moral odpirat sp in podobno ce so hoteli dobiti placano.
Ce je pa penzionist bil investitor so se mu pa na penzijo vsedli al nekaj takega.
Znanec ima precej za povedat, pa je sele 12let.
Zato, da ne boš pozimi jamral, da zaradi redukcije nimaš elektrike in ti internet ne dela.Glede jek2
Kdo od vas/nas bi si zgradil SONČNO ELEKTRARNO na bajti zato da bi potem imel VIŠJI račun + izguba investicijskega keša + stalno bi moral metati denar notri za pokrivanje minusa za tekoče leto ?
Največji cringe bo to, da bomo elektriko od JEK2 gradili po ceni 100-200e/MWh, borzna cena bo pa potem 2x nižja. In ne samo, da bomo najprej 20 milijard davkoplačevalskega denarja zmetali za izgradnjo, potem bomo še vsako leto plačevali visoko položnic.
Za vrhunec pa bomo neto pozitivni in bomo viške te proizvednje po 200€/MWh s strani davkoplačevalcev, izvažali v tujino po 2x nižji ceni, ker smo tako super dobri sosedi.
Ampak ja, vse za to, da bomo neodvisni, čeprav se cela EU vstrajno trudit narest enoten energetski trg, kakšen win!
Zakaj bi torej na referendumu obkrožil DA ??
V bistvu to sploh ni res in je že večkrat ovrženo. Potrebe po elektriki so na lep zelo vroč sončen dan enake ali večje kot pozimi. Pa nima veze, ker ostalo imaš prav.Koliko ti dvoja sončna da ponoči in pozimi v obdobju november-februar? Takrat so potrebe po elektriki največje, proizvodnja iz sonca pa na nivoju NULE.
Zato, da ne boš pozimi jamral, da zaradi redukcije nimaš elektrike in ti internet ne dela.
Proizvodnja elektrike namreč ni metanje proizvodov na kup in jemanje s kupa po potrebi,
Proizvodnja elektrike in njena poraba morata biti v vsakem trenutku enaki.
Koliko ti dvoja sončna da ponoči in pozimi v obdobju november-februar? Takrat so potrebe po elektriki največje, proizvodnja iz sonca pa na nivoju NULE.