Jedi iz pšeničnega zdroba

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
bebe_zdrob.jpg


Doma imam več kot kilogram pšeničnega zdroba, pa ne vem, kaj naj z njim naredim. Za jutri sem se odločila, da naredim skutino klobaso, kamor dodaš nekaj tega zdroba, potem pa mi ga še veliko ostane.

Imate kakšne recepte, kaj lahko še iz njega naredim? Verjetno bomo za kakšen zajtrk jedli ''gres'', ampak še vseeno ga je veliko. Rajši bi imela kakšne slane jedi, za sladke nam ni toliko, (kakšen zdrobov narastek lahko tudi).

Torej rabim recepte za jedi iz pšeničnega zdroba.
 

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Uporaben je tudi za razne zelenjavne juhe, napr. porovo, špinačno, blitvino juho ali juho iz zelene - dodati je treba na koncu, ker je zdrob hitro kuhan, v bistvu pa juho zgosti.

Mi ga uporabljamo tudi kot zakuho na govejo juho (zmešano z jajcem ali pa kar samega), gres na mleku pa je itak klasika
grin1.gif


Pravzaprav si mi dala zelo dobro idejo za večerjo
zmaga.gif
 
Nazadnje urejeno:

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Lahko narediš gres party in nas povabiš.

Sorry za off
crazy1.gif
 

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
No, nekaj receptov pa se je le našlo. Bom uporabila kakšnega.

Če pa ima kdo še kakšnega izvirnega, pa kar z idejami na dan.
smile-1.gif
 

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Zdrobovi žličniki za na juho: malo masla (žličko), 1 rumenjak, sneg enega beljaka in zdroba toliko, da je zadeva v dokaj gosta. Z dvema žličkama oblikuješ žličnike in jih zakuhaš v govejo juho.
Smo imeli danes za kosilo
grin1.gif
 

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Citat:
Uporabnik mimmy pravi:
Zdrobovi žličniki za na juho: malo masla (žličko), 1 rumenjak, sneg enega beljaka in zdroba toliko, da je zadeva v dokaj gosta. Z dvema žličkama oblikuješ žličnike in jih zakuhaš v govejo juho.
Smo imeli danes za kosilo
grin1.gif
Ravno sem študiral, kako se po slovensko reče gres-knedlnom
grin1.gif
 

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
zmaga.gif


Je pač tako, da je slovenska kuhinja polna narečnih poimenovanj, ki izhajajo iz jezikov sosednjih držav: knedli, nudlci, pašta, putr in tega je še ogromno.... za novo temo
wink-1.gif
 

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Evo, še nekaj slastnega s pšeničnim zdrobom...

Sestavine
140 gramov pšeničnega zdroba (približno 6 zvrhanih žlic)
200 gramov mascarponeja
1,5 dcl smetane za stepanje
100 gramov rozin
manjšo konzervo sadnega kompota
zavojček piškotov pettit-beurre
pol litra mleka
pol litra sladke smetane

Priprava
Rozine operemo in namočimo, sadje iz kompota ocedimo. Sok prilijemo k mleku in sladki smetani v lonec ter na majhnem ognju segrejemo.

Pripravimo si pekač oziroma model, v katerem bomo pripravili torto, ter piškote. Ko se mlečna mešanica dodobra segreje, vanjo pomakamo piškote (zelo na hitro, da nam ne razpadejo) in jih polagamo na dno modela tako, da naredimo podlago po celotni površini. Ko mleko zavre, med stalnim mešanjem počasi vsujemo pšenični zdrob in ga skuhamo po navodilih na embalaži.

Kuhani zdrob odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi (občasno premešamo, da se po vrhu ne strdi). Stepemo 1,5 dcl smetane in dodamo mascarpone. Ko se je zdrob nekoliko ohladil (ne preveč), damo vse skupaj v smetanovo mešanico in po potrebi še nekoliko zmešamo z mešalcem. Ocedimo rozine in jih skupaj s sadjem iz kompota vmešamo v zdrob ter mešanico prelijemo prek piškotne plasti v modelu. Na vrh položimo še eno plast piškotov (ki jih ni treba posebej namakati, saj bodo nekaj vlage dobili iz zdroba). Če želimo, lahko na vrh damo tudi kakšne druge piškote in ne pettit-beurre.

Torta se mora temeljito ohladiti. Priporočljivo je, če jo v hladilniku pustite čez noč ali vsaj 3 ure. Preden postrežemo, lahko posujemo s kakavom in cimetom. Zraven odlično prija tudi kepica sladoleda!

vir