Evo, še nekaj slastnega s pšeničnim zdrobom...
Sestavine
140 gramov pšeničnega zdroba (približno 6 zvrhanih žlic)
200 gramov mascarponeja
1,5 dcl smetane za stepanje
100 gramov rozin
manjšo konzervo sadnega kompota
zavojček piškotov pettit-beurre
pol litra mleka
pol litra sladke smetane
Priprava
Rozine operemo in namočimo, sadje iz kompota ocedimo. Sok prilijemo k mleku in sladki smetani v lonec ter na majhnem ognju segrejemo.
Pripravimo si pekač oziroma model, v katerem bomo pripravili torto, ter piškote. Ko se mlečna mešanica dodobra segreje, vanjo pomakamo piškote (zelo na hitro, da nam ne razpadejo) in jih polagamo na dno modela tako, da naredimo podlago po celotni površini. Ko mleko zavre, med stalnim mešanjem počasi vsujemo pšenični zdrob in ga skuhamo po navodilih na embalaži.
Kuhani zdrob odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi (občasno premešamo, da se po vrhu ne strdi). Stepemo 1,5 dcl smetane in dodamo mascarpone. Ko se je zdrob nekoliko ohladil (ne preveč), damo vse skupaj v smetanovo mešanico in po potrebi še nekoliko zmešamo z mešalcem. Ocedimo rozine in jih skupaj s sadjem iz kompota vmešamo v zdrob ter mešanico prelijemo prek piškotne plasti v modelu. Na vrh položimo še eno plast piškotov (ki jih ni treba posebej namakati, saj bodo nekaj vlage dobili iz zdroba). Če želimo, lahko na vrh damo tudi kakšne druge piškote in ne pettit-beurre.
Torta se mora temeljito ohladiti. Priporočljivo je, če jo v hladilniku pustite čez noč ali vsaj 3 ure. Preden postrežemo, lahko posujemo s kakavom in cimetom. Zraven odlično prija tudi kepica sladoleda!
vir