Je že prekrita

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
haha kako simbolično. vso svnjarijo samo prikrivajo namesto, da bi jo temeljito spucali.

harigast

Pripravnik
20. okt 2007
600
1
18
Ljubljana
Gotovo je treba stvari jemati v kontekstu kraja in predvsem časa v katerem so se dogajale.V II vojni je bila naša domovina tako majhen košček vpet v nesrečno zgodovino in zemljepis.Vsaka usoda je bila drugačna in vsak ve ali je vedel,zakaj se je odločil tako kot se je.Vsako laganje je ogabno,ne glede s katere strani prihaja.Razumem,da je med vojno kaos,toda stvari so se vlekle še v pozna 50 leta in mislim,da bi se stvari lahko uredile drugače.Konec koncev,kakšna je razlika med nacističnim skrivanjem sledov njihovih zločinov in zidanjem in betoniranjem 6 ali koliko zidov v Hudi jami,med prekopavanjem mrličev ponoči v Podutiku in streljanjem 200 vojnih ujetnikov ki so to izvedli... Precej se je pretiravalo. Ne vem za primer,da bi zmagovita vojska razdejala pokopališče sovražnikov kot so to storili partizani na Ljubljanskem gradu. A veste kje so pokopani borci pohorskega bataljona? Na pokopališču v Avstriji,pokopani kot ljudje.Nemški poveljnik Treck je v svoj dnevnik zapisal,da so se hrabro borili in si to zaslužijo.In strah me je,ko gledam zadnja prepucavanja na nekaterih forumih,da bi se danes zgodilo popolnoma enako.Namesto neta bi zapelo orožje in brat bi pobijal brata.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
jp

po prvi svetovni vojni so recimo Italijani zrihtali vsa vojaška pokopališča. Svoje mrtve so (na soški fronti) prenesli v 3 kostnice, avstro-ogrske pa prenesli v pokopališča v dolini in jih zgledno uredili. Po letu 45 ko so zavladali komunisti je vse skup začelo propadat. In v glavnem tud propadlo. Zakaj?

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.722
166
63
Tudi s temi pokopališči se vidi komunistični primitivizem prve klase. Res pa je, da so bile tudi izjeme. Bilo bi še več izjem, če ne bi bilo pritiska z vrha in take vpetosti v dogajanje.

Vem za primer, ko so ustaše vračali iz Avstrije in je otrok pri 7 letih onemogel zaradi lakote, žeje... Partizan mu je odstopil nekaj svoje vode iz "čutare". Vsekakor veliko sočutje, ker so bili poleg tudi ostali partizani. Žal je bil takoj ovaden in to od partizanke.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
In ti nasedaš na pravljice..
image488.gif

Ovaden glih od grde partizanke ja..

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.722
166
63
Res nisem bil zraven, dogodka seveda nisem mogel videti, v vsakem primeru sem premlad. Je pa to govoril človek, kateremu se je to zgodilo in je živ. Ne vem, če bi se zlagal za tak dogodek.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.436
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Jankovič si table postavlja na mostove, Janša pa na zapor.

Vsak se rad pohvali s svojimi uspehi.
Nekaj je postavitev spominske plošče dogodku (ne osebi), za katerega se je izkazal, da je zelo vplival na našo zgodovino - nekaj povsem drugega pa je narcisiodno postavljanje obeležij na objekte, zgrajene z javnim denarjem osebi, ki je bila takrat slučajno na položaju.

No, ko bo pa Jankoviæ s svojim(!) denarjem nekaj zgradil in dal v javno last, takrat pa naj si postavi spominsko ploščo. Dokler pa si plošče postavlja na objekte zgrajene z javnim denarjem gre pa za navadno ošabno in samovšečno graditev kulta osebnosti.

Tole z Jankovičevim podpisom na mostu je res smešno.
smile-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Značilnost komunizma je tudi, da hoče izničiti dokaze o obstoju morebitnih nasprotnikov. Še danes(!) se ne ve, kje je pokopan Nagode - dokazano nedolžna žrtev dachauskih procesov, čeprav so osebe, ki poznajo usodo njegovega trupla, še vedno žive.

Enaka zadeva: Nepokopan mož

Uničujejo dokaze o obstoju drugih oseb, uničujejo dokaze o lastnem delovanju - in drugim očitajo poskuse spreminjanja zgodovine
bonk.gif

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Majhen popravek: Nagode ni imel nič s dachauskimi procesi. Tisto je druga štorija. Čeprav iste sorte.
Nagodetov proces

In sevede spet noben nič ne ve in noben ni nič kriv.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Se absolutno strinjam, pa vendarle me zanima, kje kaj piše o tem, kako so po vojni morili otroke.

Za vozove z dojenčki sem prvič in edinokrat slišal na alterju...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Se absolutno strinjam, pa vendarle me zanima, kje kaj piše o tem, kako so po vojni morili otroke.

Pričanja pred t.i. Pučnikovo komisijo za raziskovanje povojnih pobojev ti ne zadoščajo?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:

Pričanja pred t.i. Pučnikovo komisijo za raziskovanje povojnih pobojev ti ne zadoščajo?

Link?

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
In, kaj je poanta ideološkega prepucavanja? Če imaš common sense se zavedaš, da je vsak komunističen režim avtoritaren (v kar spadajo brezna, mučilnice itd.). Nadalje je jasno, da so se po 2. sv. vojni po svetu dogajale grozovite reči, kjer so si roke umazale tako rekoč vse države, tako komunistične kot 'demokratične', od ZDA in VB, do Rusije, Kitajske, Jugoslavije itd. V kolikor poseduješ common sense ti mora biti tudi jasno, da Janez Janša ni bil član Einsatzgruppen, in da Jankoviæ ni streljal ljudi v Kočevju - oba pa silno profitirata, ko se razno razne obtožbe o korupciji v javnosti magično pretvorijo v mučene dojenčke v komunističnih kleteh in požgane vasi pod nemško okupacijo.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Se popolnoma strinjam glede avtoritarnosti - mene zanima, zakaj moramo nosilce teh svinjarij in režim kot tak, slaviti in častiti? Nismo edini narod z umazano preteklostjo, smo pa en redkih, ki pri umazanosti vztraja.

I

Izbrisan uporabnik #488

Pa kdo to tak časti, daj no.

1x na leto se dobijo v Dražgošah pa še tam je šlo bolj ali manj za partizansko zadevo, zveza borcev nob itd.

Eni pa to kar avtomatsko povezujete z jamami, vozovi itd? tudi to je bolano.