Je kdo sam polagal klasični parket ?

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ali je kdo že sam polagal klasični parket, koliko je to zahtevno? Ker malo razmišljam da bi ga sam polagal se mi zdi malo brezveze nekomu 15 eur za kvadrat plačevat
bonk.gif

Pa še kaj je bolje, klasišni ali gotovi parket? Sem prebiral malo forume, naj bi bil klasični boljši samo je pa gotovi bolj popularen danes ?

LP

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.983
6.213
113
blizu močvirne prestolnice
Ko ga boš položil 15 m2 boš spremenil mnenje zakaj taka cena! Doktorji pa lahko računate vsako stvar tako drago? Drgač pa je klasika zakon, lamel tudi vse ostalo je bolj tako!

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
PArketa imam okrog 100 kvadratov za položit kar pa znese moje "2 doktorske plače"
wink-1.gif

Torej klasika je najboljša, se mi je kar zdelo. Do zdaj sem imel laminat, ki sem ga sam položil in mi je obupen, nočem laminata nikoli več.

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
če boš šel sam polagat klasičen parket se bojim da se ti bo zgodilo enako kot z laminatom.nikdar več si ga ne boš želel.res se splača imet enga majstra da ti ga položi tako kot je treba.konec konce boš imel potem zelo dolgo dolgo mir tako da nek hud strošek glede na uporabnost to ni.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik shift pravi:
če boš šel sam polagat klasičen parket se bojim da se ti bo zgodilo enako kot z laminatom.nikdar več si ga ne boš želel.res se splača imet enga majstra da ti ga položi tako kot je treba.konec konce boš imel potem zelo dolgo dolgo mir tako da nek hud strošek glede na uporabnost to ni.

Kva hočeš povedat ? Laminat je sranje kot laminat, plastika, nočem ga nikol več.

Zakva nebi sam polagal parketa ?

hipnotik

Pripravnik
22. mar 2009
567
0
16
Ti ne priporočam, da sam polagaš.
Klasični parket je potrebno nalepit na tlak in to zelo natančno, ker v nasprotnem nastanejo fuge potem se ga zbrusi s posebno mašino in šele nato polakira s kakšnim kvalitetnim lakom.

Če ti bo položil dober mojster boš visoko ceno zelo hitro pozabil in boš zadovoljen s položenim parketom v nasprotnem boš pa vsak dan nezadovoljen, ko boš gledal sheban parket in čez nekaj časa ga boš vrgel ven.

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
se strinjam glede laminata.hočem povedat da ne boš tako dobro položil parketa kot nek mojster in se zna zgodit da ga boš ven metal tako hitro kot laminat.lej klasični parket boš imel notr do penzije.polaganje laminata ali klasičnega parketa je povsem druga stvar

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Jah nevem je soseda prejšnji mesec zjagala parketarja ven ker je vse na krivo postavil, je moral priti en drug parketar parket dvigniti pa še enkrat polagati.

Koliko sploh stane polaganje a kdo ve ?

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Za gotovi parket je polaganje nekje od 15€ naprej, za klasični pa od 25€ naprej.

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
odvisno kaj moraš narest.če je potrebno estrih izravnat,premazat,izravnalna te pride 1€/kg, za 3mm debelo izravnavo rabiš 4,5kg mase po m2,tudi lepilo kar nekaj stane...potem je odvisno tudi od brušenja in kolikokrat ti bo mojster lakiral parket(odvisno od tvojih želja).računej ceno od 12-30€ po m2.odvisno kaj si želiš pa kdo ti bo delal.imaš popoldance ki ti bodo naredili za neko normalno ceno tako kot se zagre.tudi sam se spravljam menjati laminat za parket pa mi na misel ne pride da bi se sam lotil tega.je parket predrag da bi ga moral kupiti še enkrat če bi zaj.ebal

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
No da malo več povem o svojem primeru - parket imam že položen, je pa star ima veliko špranj med deščicami. Baje se to da popraviti, ampak je itak v ribjo kost položen to mi ni všeč. Sam bi ga vzel ven, obrusil deščice (star lak in lepilo dol) spucal tla, tla namazal s prajmerjem (emulzijo) in položil parket na novo. To mislim da mi nebi delalo preveč težav, čeprav imam 2 levi roki in nisem tega nikoli delal, se pa hitro učim
smile-1.gif

Rabil bi samo parketarja več ali manj da mi pobrusi pa polakira parket na koncu, načeloma ga lahko polakiram tudi sam. Samo brusil ga nebom sam.

No tako sem si jaz to zamislil, raje vidim da mi ga parketar še prelakira ampak če me kdo misli obirati za denar ga bom kar sam polakiral, ni to neka umetnost. Se pač ne pustim nategovati za denar
grin1.gif

Sem najprej mislil samo parketarja poklicati, samo ko sem videl kakšni stroški so to sem si premislil. Se mi zdi brezveze tolk denarja za to dajat, raje položim sam pa od ostanka denarja kupim 5 metersko plazmo 3d tv
evil.gif

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.983
6.213
113
blizu močvirne prestolnice
Boš videl kakšni stroški bodo šele potem kokr si opisal,
bonk.gif

Še nekaj, če parket drži na tlaku ga pusti in pokliči parketarja da ti ga pobrusi, toliko hudo pa tudi ni za videti če je položen v ribjo kost! Razmisli
sprasujem se.gif

Nazadnje urejeno:

tomi

Guru
1. sep 2007
18.703
9.920
113
40
MB
Imam sam podoben nacrt, v 50 let stari hisi je res kakovosten parket pa ko nov ker je skoz bil prekrit s tepihi al laminatom pa mi ga je enostavno skoda skurit
smile-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Pred leti sem dal star parket (ribja kost) zaradi špranj parketarju pokitat in prebrusit polakiral sem ga pa sam. Je pa z leti kit nekje ven popadal in bi bilo potrebno ponovit vajo.
Pri tastu smo ga za celo hišo sami naredil in položil. Iz hrastovih dil smo sami nažagal 2cmx 10cm deščice ter jih na mizi zložili skupaj po cca 1/4m ter zlepili skupaj s selotejpom. Seveda so bile te dilce vsaka malo drugačne dimenzije ampak smo malo pokombinirali med seboj
redface-1.gif
No, ko smo končali smo poklicali parketarja da nam zbrusi in se je samo za glavo prijel. Vsaka dilca je bila druge debeline. Pa smo ga le prepričali, da začne z delom. Malo je klel, šmirgla je ponucal še pa još ampak je uspelo. Parket je po 20ih letih še vedno trdno prilepljen in čisto OK na pogled. Pa še nekaj unikatnega je.
Hočem reči vse se da če se hoče.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Joj kaki načrti, star parket na smolo naliman ven, pa nazaj not, zdele še softi dobi idejo star asfalt ven pa nazaj noter :D
Bom fotra prašal, on je par 1000m2 položil parketa, kaj si misli o teh načrtih :D

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
No tkole pravi fotr.

Parket imaš najverjetneje liman na smolo. Zadevo se je segrevalo, polilo po tleh in polagalo parket gor.

Kot prvo, ga ne boš mogel lepo stran pobrati, tam kjer je bila smola bolj hladna in podlaga prašna morda ja, tam kjer je bila pa podlaga čista in smola fino vroča, boš pa s parketom pobiral stran še beton.

Prav tako je problem vroča smola, ki je zašla med deščice in jih zlimala skupaj.

Tako demontiran parket bo dober samo za zakuriti, kjer vas bo fino ogrel.

Tudi če po kakem naključju dobiš zadevo lepo stran, iz nje ne boš mogel pobrati dol smole, razen če delaš v tovarni brusilnega traku in ga lahko kradeš cele palete.